- Konu Yazar
Kâr dağıtımı ödemesi nasıl yapılır?
(1) Kâr payı avansı, dağıtım tarihleri itibarıyla ortaklara payları oranında ödenir. (2) Kâr payı avansı, kârdan imtiyazlı paylara imtiyaz dikkate alınmadan ödenir. İntifa senedi sahiplerine, ortak olmayan yönetim organı üyelerine ve ortaklar dışında kâra katılan diğer kimselere kâr payı avansı ödenemez.Kâr payı dağıtım oranı nedir?
İşletmenin net dönem karından ne kadarının adi hisselere temettü olarak dağıtıldığını göstermektedir.
Kâr dağıtım stopajı ne zaman doğar?
Stopaj yapma yükümlülüğünün doğumu, kârın nakden veya hesaben dağıtım anıdır. Dolayısıyla burada tarh zamanaşımı süreside dağıtımı izleyen yıl başından itibaren beş yıldır. (Vergi Usul Kanunu md.114).
Kâr dağıtımı kararı nasıl alınır?
Kâr Payı Dağıtmaya Yetkili Organ Gündeme bağlılık ilkesinin bir sonucu olarak genel kurul, toplantı gündeminde yer alan konularda karar alabilir. Genel kurul, kârın ne zaman, nasıl, ne kadar dağıtılacağını belirler ve bu yetki başka bir organa devredilemez.Borsada kâr payı dağıtımı nasıl yapılır?
Şirketin, yıllık net dönem kârından vergiler ve diğer giderlerin çıkarılmasının ardından elde kalan kısmın %20’sinden az olmamak kaydıyla yatırımcılarına dağıtım yapmasına temettü dağıtımı denir. Temettü dağıtım kararı; yönetim kurulunun teklifi üzerine şirket genel kurulunda alınır.
Kâr payı dağıtımı ne demek?
Borsa yatırımcısı için temettü; hissedarı olduğu şirketin yıllık net dönem karı üzerinden pay sahiplerine dağıtılmasına karar verilen tutardır. Kar payı nakit veya bedelsiz pay olarak dağıtılabilir. Bir şirket bedelsiz sermaye artırımı yapmaya karar verdiğinde kar payını pay senedi olarak dağıtır.
Düzenlemenin yapıldığı dönemde kâr dağıtım stopajı da yüzde 15 olduğu için sorun yoktu, ancak 22 Aralık 2021’den itibaren kâr dağıtım stopajı yüzde 10’a düşürüldü.
Kâr dağıtımına kim karar verir?
Buna göre anonim şirketlerde kâr dağıtımı yapılıp yapılmayacağı hususuna olağan genel kurul toplantılarında genel kurul organı tarafından karar verilmektedir.