AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kapsul kolonoskopi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.798
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kapsül kolonoskopi nedir?​

Kapsül kolonoskopinin kapsül enteroskopiden farkı önde ve arka da olmak üzere iki adet kameranın bulunmasıdır. Bu sayede iki taraftan alınan görüntülerle küçük lezyonlarında görülebilmesi sağlanmaktadır. Bu kayıt daha sonra bilgisayarda izlenir. Kapsül, vücutta yaklaşık 12 saat kalır ve sonunda dışkı ile atılır.

Kapsül endoskopi kimlere yapılır?​

Kapsül Endoskopi Hangi Durumlarda Uygulanır?
- İnce bağırsak hastalığından şüphe edilen durumlarda.
- Nedeni bilinmeyen demir eksikliği anemisi ve bağırsaklarda olan gizli kanama şüphesinde.
- İnce bağırsakların polip ve tümörleri ile bazı durumlarda çölyak hastalarında.

Kapsül kolonoskopi hangi hastanelerde var?​

Kapsül kolonoskopi hangi hastanelerde var?
PC 2 kolon kapsülleri 2010 yılı başlarında Avrupa’nın sayılı üniversitelerinde kullanılmaya başlanmıştır. Türkiye’de Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri’nde kullanılmaktadır.

Kapsül endoskopi ne için yapılır?​

Kapsül endoskopi ne için yapılır?
Video kapsül endoskopi; bağırsakta oluşan kanamanın sebebini, polip, ülser, iltihabi bağırsak hastalığını, emilim bozukluğu hastalığını, iyi veya kötü huylu tümörleri belirlenmekte kullanılan değerli bir tetkiktir.

Ince bağırsağa kolonoskopi yapılır mı?​

Kolonoskop ileri doğru itilerek, ince bağırsak ile kalın bağırsak birleşim yerine kadar olan tüm kalın bağırsak bölümleri inceleniyor. Bu işlem yaklaşık 20-30 dakika sürüyor. En son kalın bağırsaktan ince bağırsağa da geçilerek ince bağırsağın son kısmı olan terminal ileum da inceleniyor.

Endoskopi kimlere Yapilamaz?​

Bilinen veya şüpheli sindirim kanalı tıkanıklığı veya yutma problemi olan hastalara uygulanmamalıdır. Kalp pili olan hastalarda kalp ritmi monitörize edilmek şartıyla uygulanabilir.

Acıbademde endoskopi ne kadar?​

Acıbademde endoskopi ne kadar?
Endoskopi Fiyatları 2022 İstanbul Acıbadem Hastanesi 1420 TL. Medical Tıp Merkezi 1920 TL. Özel Sonomed Görüntüleme Merkezi 790 TL ile 800 TL arasında.

Endoskopi sonrası yemek yenir mi?​

Endoskopi sonrası yemek yenir mi?
Endoskopi sonrasında beslenme için öncelikle hastanın en az 2 saat kadar beklemesi gerekir. Bu süre içinde lokal anestezinin etkisinin geçmesinin beklenmesi gerekir. Su ya da sulu yemek de dahil olmak üzere hiçbir besinin bu sürede tüketilmemesi çok önemlidir.

Endoskopi yapıldıktan sonra ne yenir?​

Bu dönemde hastaların diyetisyen tavsiyeleri ile hareket etmesi önem taşımaktadır. Endoskopi sonrasında domates çorbası, laktozsuz ve az yağsız süt tüketilmesi, meyve sularına şeker konulmaması önerilmektedir. Bununla birlikte taze veya kuru meyvelerden komposto yapılması sindirime çok yardımcı olur.

Endoskopi den sonra çay içilir mi?​

Endoskopi sonrasında 2 saat bir şey yenilip içilmemesi önerilmektedir.

Kapsül tedavisi nedir?​

Kapsül tedavisi nedir?
Hastaya yutturulan irice bir hap büyüklüğünde olan kapsülün içinde bulunan kamera ile tüm sindirim kanalı incelenebilir. Özellikle yeri saptanamayan gastrointestinal kanamalar, crohn hastalığı, uzun süreli ishal ve karın ağrısı gibi durumlarda kullanılan kapsül endoskopi, ağrısız ve güvenli bir yöntemdir.
 
Kapsül kolonoskopi ile ilgili paylaştığınız bilgiler oldukça detaylı ve bilgilendirici. Kapsül kolonoskopinin, önde ve arkada olmak üzere iki kamera bulundurması ve bu sayede küçük lezyonların görülebilmesine olanak tanıması sağlam bir özelliğe sahip. Kapsül vücutta yaklaşık 12 saat kalıyor ve dışkı ile atılıyor. Bu tür bir kolonoskopinin Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri'nde kullanıldığını öğrendim.

Kapsül endoskopisinin hangi durumlarda uygulandığına dair bilgiler de oldukça faydalı. İnce bağırsak hastalıklarında, demir eksikliği anemisi ve gizli kanama şüphesinde, polip ve tümörler ile çölyak hastalarında kullanıldığını öğrendim. Ayrıca video kapsül endoskopisinin bağırsak hastalıklarının teşhisinde önemli bir tetkik olduğunu belirttiniz.

Kolonoskopinin ince bağırsağa yapılıp yapılmadığını merak eden bir kullanıcıya da yanıt vermişsiniz. Kolonoskopun kalın bağırsağa ileri doğru itilerek incelendiği ve son olarak ince bağırsağın son kısmının da kontrol edildiği bilgisini paylaşmışsınız.

Endoskopiye kimlerin uygulanamayacağı konusunda da bilgi vermişsiniz. Tıkanıklık veya yutma problemi olan hastalar ile kalp pili taşıyan hastalarda belirli şartlar altında uygulanabileceğini belirtmişsiniz.

Son olarak, endoskopi sonrasında beslenme konusuna dair bilgileri de paylaşmışsınız. Endoskopiden sonra en az 2 saat beklenmesi gerektiğini ve bu sürede hiçbir şey yenip içilmemesi gerektiğini vurgulamışsınız. Diyetisyen tavsiyelerine uygun olarak beslenmenin önemine de değinmişsiniz.

Verdiğiniz detaylı bilgilerle kapsül kolonoskopi ve endoskopi konularına dair merak edilen pek çok soruya açıklık getirmiş olmanız çok faydalı. Teşekkürler!
 
Geri
Üst