AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kapsayici egitim programi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kapsayıcı eğitim programı nedir?​

Kapsayıcı eğitim tüm çocukların gelişimsel, sosyokültürel ve bireysel özellikleri ile gereksinimleri doğrultusunda eğitim almalarını amaçlayan bir süreç olarak tanımlanabilir. Kapsayıcı eğitimin bir diğer önemli özelliği de aile katılımına ve toplumsal katılıma verdiği değerdir.
Kapsayıcı eğitim felsefesi nedir?
Kapsayıcı eğitim, UNESCO tarafından “öğrenenlerin farklı gereksinimlerine, onların eğitime, kültüre ve topluma katılımını artırarak ve eğitim sisteminin içindeki ayrımcılığı azaltarak cevap verme süreci” olarak tanımlanmaktadır.
Kapsayıcı olmak nedir?
Kapsayıcı olarak düşünmek insanların kullandığınız farklı araçlarla nasıl etkileşimde bulunması gerektiğini anlamak ve gerektiğinde değişiklik yapmak veya yardımcı olmak anlamına gelir.

Kapsayıcı eğitimin faydaları nelerdir?​

Kapsayıcı Eğitimin Faydaları Nelerdir?
Toplumsal kapsayıcılık nedir?
İlçe sakinlerinin her anında yanlarında olmaya gayret sarf ettiklerini söyleyen Çağırıcı, “Bize göre Sosyal Kapsayıcılık; hitap ettiğimiz toplumu oluşturan kadın, erkek, çocuk, genç, yaşlı, kısaca her bireye adil bir yaklaşımla hizmet üretmek anlamına geliyor.
Kapsayıcı eğitim nedir meb?
Bu sebeple her çocuğun ilgi, ihtiyaç ve istekleri doğrultusunda çalıştıklarını ve farklılıkların zenginlik olduğu bilincini onlara kazandırmaya çalıştıklarını dile getiren Gençoğlu, “Kapsayıcı eğitim, her çocuğun eşit eğitim almada, kültürel ve sosyal aktivitelere katılımda aynı imkânlara sahip olması anlamına geliyor.
Karma öğrenme, hibrid öğrenme, karışık öğrenme olarak da bilinen harmanlanmış öğrenme en sade tanımıyla geleneksel eğitim metodunun çevrimiçi (online) eğitim materyalleriyle zenginleştirilmesi yani harmanlanması olarak tanımlanmaktadır.

Kapsayıcı eğitim; toplum içinde varlık gösteremeyen, toplum tarafından dışlanmış, eğitimde fırsat eşitsizliğine uğrayan, eğitime ulaşmakta güçlük çeken çocuklar için oluşturulmuş bir eğitim süreci ve programıdır.
Nitelikli eğitim nasıl olmalıdır?
Erişilebilir ve etkili öğrenme ortamlarını oluşturmak. Toplumsal cinsiyet ve varlık eşitsizliklerini ortadan kaldırmak. Yetişkinlerin büyük bir bölümünü okuryazar yapmak. İnsan hakları, toplumsal cinsiyet eşitliği, çeşitlilik, barış ve şiddete başvurmama kültürünü geliştirmek.
Karşılaştırmalı eğitim ne değildir?
Karşılaştırmalı eğitim, farklı kültürler ve farklı ülkelerde, iki veya daha fazla eğitim sisteminin benzerlikleri ve farklılıklarını tanımlamaya yardım eden, benzer görünen olguları açıklayan ve insanları eğitme yolları hakkında yararlı teklifler getiren bir disiplindir (Türkoğlu, 1985).

Kapsayıcı öğrenme ortamı nedir?​

Kapsayıcı eğitim için söz konusu olan ortak bir öğrenme ortamıdır. Farklı ihtiyaçlara ve yeteneklere sahip bireylerin kapsayıcı bir ortamda birlikte öğrendikleri ortam söz konusudur. Bu ortak öğrenme ortamları öğrencilerin normal eğitim zamanlarının çoğunu kapsar.
Kapsayıcı eğitim nasıl olmalı?
Sonuç olarak, kapsayıcı eğitim tüm öğrencilerin, onların ırklarına, dinlerine, cinsiyetlerine, engel durumlarına, gelir düzeylerine veya başka faktörlere bakılmaksızın eşit imkanlara sahip olmasını hedefler ve eğitim stratejilerinin bunu sağlamaya yönelik şekilde düzenlenmesini bekler.
Nitelikli eğitim neden önemli?
Eğitim temel bir insan hakkı ve insanların kendilerini eşitsizlik ve yoksulluktan kurtarabilmelerine imkan sağlayan bir araçtır. Kapsayıcı ve kaliteli eğitim diğer Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin 2030’a kadar gerçekleştirilmesine yardımcı olacaktır.

Nitelikli okul öncesi eğitimi nasıl olmalı?​

Bu dönem çocukların en önemli bilişsel gelişim basamağı dil gelişimidir. Nitelikli bir anaokulu, çocuğunuz dili kullanma konusunda cesaretlendirmelidir. Ayrıca kavram öğretimini sağlayarak dili daha kapsamlı kullanmasını sağlamalıdır. Bu dönem çocukları, meraklarının yüksek olduğu bir dönemdedir.
Neden nitelikli eğitim?
Karşılaştırmalı eğitim yaklaşımları nelerdir?
Karşılaştırmalı eğitim araştırmalarında genel olarak, yatay yaklaşım, dikey yaklaşım, problem çözme yaklaşımı ile örnek olay yaklaşımı olmak üzere 4 temel yaklaşımdan söz edilir.
Karşılaştırmalı Eğitim bir taraftan Eğitim Tarihine, Sosyolojiye, Yabancı Ülkeler Eğitimine, Barış Eğitimine karsı konu alanlarını sınırlamaya çalışırken bir taraftan da kendine özgü metodlar gelistirmeye çalısır.
Kapsayıcı dil öğretiminin hedef grubu öğrenciler kimlerdir?
Amaç, bu öğrencileri normal eğitim süreçlerine dahil etmek olmuştur. Bu tanım, son zamanlarda genişleyerek, toplumda dezavantaja sahip tüm grupları (dini, etnik ve kültürel azınlıklar, göçmen, mülteci ve sığınmacılar, kızlar, düşük gelirli aileler, engelliler, AIDS hastaları, vb.)
Eğitimin kapsamı nedir?
Genel manada eğitim, bir insanın; duygusal, bedensel, zihinsel olarak sahip olduğu yeteneklerini belirlenen amaç doğrultusunda geliştirmesidir. Bilgi kazanmak, davranışlarını geliştirmek yolunda atılan adımların hepsi eğitimin kapsamında yer almaktadır.

Nitelikli eğitime ulaşmak için yapılması gereken üç şey nedir?​

Okula başlamadan önce çocuklara ve ailelere destek sağlayın.
 
Geri
Üst