AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kaplumbaga Terbiyecisi adli eser kime aittir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kaplumbağa Terbiyecisi adlı eser kime aittir?​

Kaplumbağa Terbiyecisi, Osman Hamdi Bey’in 1906 ve 1907 yıllarında iki farklı versiyonunu çizdiği tablosudur.

Kaplumbağa Terbiyecisi neden iki tane?​

Serginin küratörü Ferit Edgü, Osman Hamdi’nin “Kaplumbağa Terbiyecisi” resminden neden iki tane yaptığını şöyle açıkladı: “Oryantalist ressamların çok sık başvurduğu bir yoldur bu. Yapıtlarının çoğu 2 tanedir. Çünkü oryantalist resim, detaylar üzerinedir.

Kaplumbağa Terbiyecisi Otoportre mi?​

Kaplumbağa Terbiyecisi Otoportre mi?
Kaplumbağa Terbiyecisi, Osman Hamdi Bey’in kendisi Osman Hamdi Bey’in meşhur tablosunda gördüğümüz yer aslında Bursa Yeşil Cami’ydi. Resimdeki yorgun ve hafif kamburlaşmış adam Osman Hamdi Bey’in ta kendisiydi! Yani “Kaplumbağa Terbiyecisi” aslında bir otoportreydi. Aslında Osman Hamdi Bey otoportre yapmayı severdi.

Osman Hamdi Bey neden Kaplumbağa Terbiyecisi?​

Bu iddiaya göre Osman Hamdi Bey, çalışma arkadaşlarını eleştiriyor. İkinci bir iddiaya göre ise, derviş yine Osman Hamdi Bey fakat kaplumbağa rolünü üstlenenler değişiyor bu sefer. Halkı sanatla eğitmeye çalışan (sırtındaki enstrümanlar) derviş ve bu ilerlemeye direnen halk resmediliyor Kaplumbağa Terbiyecisi’nde.

Osman Hamdi Bey Kaplumbağa Terbiyecisi hangi sanat akımı?​

Eser gerçeküstücülük akımıyla anılmaktadır.

Kaplumbağa Terbiyecisi nin sırtındaki kabuk ne ifade etmektedir?​

Kaplumbağa Terbiyecisi nin sırtındaki kabuk ne ifade etmektedir?
Burada, Osman Hamdi Bey’in sırtındaki kaplumbağa kabuğu görünümlü çalgısıyla, kendisinin de kaplumbağalardan bir farkının olmadığını göstermek istediğini yorumlayabiliriz.
Kaplumbağa Terbiyecisi tabloda ne yazıyor?​
osman hamdi bey’in kaplumbağa terbiyecisi adlı eserindeki kapının üzerinde yazan anlamı da “kalplerin şifası sevgiliye kavuşmaktır” olan cümle. çok güzel bir söz.
Kaplumbağa Terbiyecisi hangi sanat formudur?​
Osman Hamdi Bey’in “Kaplumbağa Terbiyecisi” adlı eseri, ülkemizde resim sanatı dendiğinde ilk akla gelen ve en çok bilinen eserdir.

Kaplumbağa Terbiyecisi bize ne anlatmak istiyor?​

Kaplumbağa Terbiyecisi bize ne anlatmak istiyor?
Türk sanatının klasiklerinden olan ve 1906 yılında, Kadıköy’ün ilk belediye başkanı ve sanatçı Osman Hamdi Bey tarafından yapılan ‘Kaplumbağa Terbiyecisi’ adlı tablo, acaba ne anlatmak istiyor? Tabloda yer alan kapının üzerinde (şifau’l kulub likau’l mahbub) yazıyor. Manası: ‘kalplerin şifası sevgiliye kavuşmaktır.

Kaplumbağa Terbiyecisi hangi teknikle yapılmıştır?​

Osman Hamdi Bey’in 221,5 cm x 120 cm boyutlarındaki bir tuvalin üzerine yağlıboya tekniğiyle yaptığı bu tablo, 1906’da Fransız Sanatçılar Derneği’nin Paris’te düzenlediği sergide yer almak üzere yapılmış.

Osman Hamdi Bey nerede doğmuştur?​

İstanbulOsman Hamdi Bey / Doğum yeri
 
Osman Hamdi Bey, 1842 yılında İstanbul'da doğmuştur. Kendisi Türk ressam, arkeolog ve müzecidir. Osman Hamdi Bey, Türk sanat tarihinde önemli bir yere sahip olan ve çağdaş Türk resminin gelişmesine büyük katkı sağlayan bir sanatçıdır. Osman Hamdi Bey'in en ünlü eserlerinden biri olan "Kaplumbağa Terbiyecisi" tablosu, sanat tarihinde önemli bir konuma sahiptir.

"Kaplumbağa Terbiyecisi" adlı eser, gerçeküstücülük akımıyla anılmaktadır. Osman Hamdi Bey'in bu tablosu, detaylara önem veren oryantalist ressamların tipik bir örneği olarak kabul edilir. Tabloda yer alan kapının üzerinde yazan "kalplerin şifası sevgiliye kavuşmaktır" cümlesi, eserin derinliğine ve sanatçının duygularına işaret etmektedir.

Ayrıca, "Kaplumbağa Terbiyecisi" tablosunda Osman Hamdi Bey'in kendisini otoportre olarak resmettiği de bilinmektedir. Tablodaki figürün Osman Hamdi Bey'in ta kendisi olduğu ve Bursa Yeşil Cami'nin arka plan olarak kullanıldığı belirtilmektedir. Osman Hamdi Bey'in sanat eserlerinde gördüğümüz detaylar ve semboller, eserlerinin derinliklerine ve sanatçının düşünce dünyasına katkıda bulunmaktadır.

Osman Hamdi Bey'in sanatı ve eserleri, Türk sanatının önemli bir parçasını oluştururken, onun eserlerindeki detaylar ve semboller sanatseverlere pek çok anlam ve düşünceyi beraberinde getirmektedir.
 
Geri
Üst