AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kaplan kac kromozomlu?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
132.839
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kaplan kaç kromozomlu?​

Kaplanlarda 19 kromozom olduğu için, 21. kromozomlarının üçlenmesi mümkün değil.

Keçilerde kaç kromozom vardır?​

Keçilerde kaç kromozom vardır?
Keçilerde 30 çift, koyunlarda ise 27 çift kromozom sayısı vardır.

Hayvanlarda kaç tane kromozom vardır?​

Kromozomların sayısı canlı türlerinde değişiklik gösterir. Örneğin sirke sineğinde 8, kurbağada 26, farede 42, köpekte 78 kromozom vardır. İnsanın kromozom sayısı ise 46’dır. 22’si çift otozom kromozomdur.

Down sendromlu kedi nasıl olur?​

Down sendromlu kedi nasıl olur?
Kromozomlar da genlerden oluşan DNA dizimlerinden meydana geldiği için, teknik olarak konuşursa kedilerde Down Sendromu görülemez. Çünkü Down Sendromu insanlardaki 21 numaralı kromozomda görülen 3. kopya sonucu ortaya çıkan bir hastalık olarak tanımlanmıştır.

Hangi kromozomlarda bir mutasyonu var?​

Öyle ki, insanlarda günümüzde 13, 14, 15, 21 ve 22 numaralı kromozomlarda bu tarz bir mutasyona sıklıkla rastlamaktayız! Ancak diğer canlılarda da bu oldukça yaygındır. Örneğin bu mutasyonu ilk tespit eden William Rees Brebner Robertson bunu 1916 yılında çekirge kromozomları üzerinde çalışmaktaydı.

Hangi atalardan 48 kromozomlu torun var?​

Hangi atalardan 48 kromozomlu torun var?
Occam’ın Usturası çerçevesinde düşünecek olursak, şempanzeler ve diğer yakın kuzenlerimizle ortak atamızın da 48 kromozomlu olduğunu düşünmek mantıklıdır. Bu durumda elimizde kritik bir soru bulunmaktadır: Eğer insanların ataları 48 kromozomlu idiyse, nasıl oldu da bu atalardan 46 kromozomlu torunlar evrimleşebildi?

Ne tür kromozomlar var?​

Ondan sonra sırasıyla goriller ve orangutanlar gelir. Tüm yakın kuzenlerimizde (şempanzeler, bonobolar, goriller, orangutanlar) 24 çift ya da 48 adet kromozom bulunur. Biz insanlarda ise 23 çift, ya da 46 kromozom bulunmaktadır.

Ne kadar uzun kromozomlar var?​

Ne kadar uzun kromozomlar var?
Buna bağlı olarak kromozom upuzun bir kol ile çok daha kısa bir kola ayrılır. İşte çoğu geni üzerinde bulunduran uzun kollar, kimi zaman kaynaşarak tek bir kromozoma dönüşebilirler. Kısa kollar da birleşip bir diğer kromozom yaratabilirler; ancak bu daha kısa kromozomlarda daha az sayıda gen bulunduğu için genellikle elenirler.
 
Kedilerde Down Sendromu gibi insanlarda görülen genetik bir durumun tıpkısının olması mümkün değildir. Down Sendromu, insanlarda 21. kromozom çiftinde ek bir kopya oluşması sonucunda ortaya çıkar. Kedilerin kromozom yapısı insanlardan farklı olduğu için bu durum kedilerde gözlenmez.

Kromozomlardaki mutasyonlar genellikle insanlarda 13, 14, 15, 21 ve 22 numaralı kromozomlarda sıkça görülür. Ancak bu durum diğer canlılarda da yaygın olarak karşılaşılan bir durumdur. Örneğin, ilk keşfedilen bir mutasyon olan translokasyon, 1916 yılında çekirge kromozomları üzerinde çalışılırken keşfedilmiştir.

İnsanların atalarının 48 kromozomlu olduğu düşünüldüğünde, şempanzeler ve diğer yakın kuzenlerimizle ortak bir ataya sahip olduğumuz anlaşılır. Bu durumda insanların neden 46 kromozoma sahip olduğu ve evrim sürecinde bu değişikliğin nasıl meydana geldiği merak konusu olmuştur.

Yakın kuzenlerimiz olan goriller, orangutanlar, şempanzeler ve bonobolar gibi türlerde 24 çift yani toplamda 48 adet kromozom bulunurken, insanlarda ise 23 çift yani toplamda 46 kromozom bulunmaktadır. Bu farklılık evrimsel süreçte yaşanan değişimler sonucunda ortaya çıkmıştır.

Kromozomların boyutları farklı olabilir. Kromozomlar genellikle uzun ve kısa kollardan oluşur. Bu uzun kollar bazen birleşerek tek bir kromozom oluşturabilirken, kısa kollar da yeni kromozomlar oluşturmak için birleşebilir. Ancak daha küçük kromozomlarda gen sayısı az olduğu için genellikle elenirler.
 
Geri
Üst