Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Kapicilarin kullanmadigi yillik izinleri nasil hesaplanir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.233
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kapıcıların kullanmadığı yıllık izinleri nasıl hesaplanır?​

Kullanılmaya hak kazanılmış ama kullanılmamış izinli gün sayısı hesaplaması için; çalışanın iş akdinin feshedildiği tarihteki günlük brüt maaş ücreti ile kullanılmayan izinli gün sayısı çarpılarak hesaplanır. Çıkan bu tutardan gerekli kesintiler yapılarak işçinin eline geçen tutar elde edilir.

Kapıcı kendi isteğiyle işten ayrılırsa tazminat alabilir mi?​

Kapıcı durduk yerde istifa ederse kıdem tazminatına hak kazanamaz. Yani apartman görevlilerinin kıdem tazminatı elde edebilmesi için iş sözleşmesinin belirli nedenlerle sona ermiş olması gerekir. İş Kanunu m. 24’te yer alan haklı nedenler mesela kapıcıya kıdem tazminatı hakkı kazanır.
Dükkan sahipleri kapıcı tazminatını öder mi?​
Apartman ve site alanı kapıcı için işyeri, mülk sahipleri ise kapıcının işverenidir. Kıdem tazminatı işveren tarafından ödenir. Kat Mülkiyeti Kanunu gereği kıdem tazminatını kat maliki ödemez ise kiracının sorumluluğu kira miktarı ise sınırlı olup,yaptığı ödeme kira borcundan düşülür.

Kapıcının kıdem tazminatından kiracı sorumlu olur mu?​

Kapıcının kıdem tazminatından kiracı sorumlu olur mu?
Kat Mülkiyeti Kanunu m. 20 hükmü uyarınca kapıcıların kıdem tazminatından kiracılar değil kat malikleri sorumludur. Yani söz konusu binada daire sahibi kişiler kapıcının kıdem tazminatını ödemekle sorumlu olur.

Geriye dönük yıllık izin ücreti nasıl hesaplanır?​

Geriye dönük yıllık izin ücreti nasıl hesaplanır?
Kullanılmayan yıllık izin ücreti işçinin işten çıktığı ayın maaş ödemesine dahil edilerek işçiye verilmektedir. Örneğin aylık brüt ücreti 3000 ve kullanılmayan yıllık izin günü 10 gün olan bir çalışanın alacağı yıllık izin ücretini hesaplamak için; 3000/30*10= 1000 TL (Brüt) kullanılmayan yıllık izin ücreti alacaktır.

Kullanılmayan yıllık izinler ne olur?​

Kararda şöyle denildi: “4857 sayılı İş Kanunu’nda ‘İş sözleşmesinin herhangi bir nedenle sona ermesi halinde işçinin hak kazanıp da kullanmadığı yıllık izin sürelerine ait ücreti, sözleşmenin sona erdiği tarihteki ücreti üzerinden kendisine veya hak sahiplerine ödenir.
 
Kullanılmayan yıllık izinler genellikle işçinin işten ayrılması veya iş akdinin sona ermesi durumunda ödenir. İş Kanunu'nda belirtilen düzenlemelere göre, işçinin hak kazandığı ancak kullanmadığı yıllık izinlerin ücreti, işçinin ayrıldığı tarihteki günlük brüt maaşı üzerinden hesaplanarak ödenir. Örneğin, bir işçinin aylık brüt maaşı 3000 TL ise ve kullanılmayan yıllık izin süresi 10 gün ise, işçiye ödenecek kullanılmayan yıllık izin ücreti şu şekilde hesaplanabilir: 3000 / 30 * 10 = 1000 TL (brüt).

Kısacası, kullanılmayan yıllık izinler işçinin işten ayrılması durumunda olduğu gibi çalışanın lehine bir şekilde sona ermesi durumunda ödenir. Bu kapsamda kullanılmayan yıllık izinlerle ilgili haklarınızı ve ödeme miktarını tespit etmek için işvereninizle veya işçi sendikalarıyla iletişime geçebilirsiniz.
 
Geri
Üst