AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kapanis tasdiki yapilmazsa ne olur?

Editör

Yeni Üye

Kapanış tasdiki yapılmazsa ne olur?​

Kapanış Tasdiki Yapılmaması Durumunda, Yevmiye Defterleri Ticari Davalarda Delil Olarak Kullanılamaz, Konkordato Talepleri Ret Edilir, Zayi Belgesi Alınamaz, İdari Para Cezası Kesilir.

Yasal defterlerin kapanış tasdiki zorunlu mudur?​

Türk Ticaret Kanunu uyarınca, sadece yevmiye defteri ve yönetim kurulu karar defteri için kapanış tasdiki yapılması zorunludur.

Kapanış tasdiki ne zaman zorunlu hale geldi?​

Kapanış tasdiki ne zaman zorunlu hale geldi?
“…yevmiye defterinin kapanış onayına ilişkin hüküm 1/1/2013 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde” ibaresi dolayısıyla 2012 yevmiye defterinin 2013 Haziran sonuna kadar kapanış tasdikinin yapılabilmesine imkan sağlamış bulunmaktadır.

Defter tasdik ücreti ödenmezse ne olur?​

Defter tasdik ücreti ödenmezse ne olur?
VUK’ da Yasal defterlerin, süresinde tasdik ettirilmemesi usulsüzlük cezası uygulanmasını gerektirir. Yasal defterlerin, belirtilen sürenin sonundan başlayarak, bir ay içinde yapılacak tasdikler de geçerli sayılır ancak, ikinci derecede usulsüzlük cezası gerektirmektedir.

2022 yılı defter kapanış tasdikleri ne zaman?​

· Yevmiye Defterinin kapanış onayı 31.06.2022 tarihine kadar yapılacaktır. Yeterli yaprakları bulunması halinde yeni hesap döneminin ilk ayı (Ocak/2022) içerisinde onay (ara tasdik) yenilemek suretiyle kullanılmaya devam edilebilir. dönemlerinde de açılış onayı yaptırılmaksızın kullanılmaya devam edilebilir.

Kapanış tasdiki hangi ayda yapılır?​

“Yevmiye defterinin kapanış onayı, izleyen faaliyet döneminin altıncı ayının sonuna kadar, yönetim kurulu karar defterinin kapanış onayı ise izleyen faaliyet döneminin birinci ayının sonuna kadar notere yaptırılır.”

Yönetim kurulu karar defteri kapanış tasdiki yapılmazsa ne olur?​

Yönetim kurulu karar defteri kapanış tasdiki yapılmazsa ne olur?
Yevmiye defteri, anonim şirket yönetim kurulu karar defteri ve limited şirket müdürler kurulu karar defterinin kapanış onayının kanunda belirtilen sürelerde yaptırılması zorunlu olup, bu zorunluluğa uymayanlar TTK’nın 562. maddesine göre 2021 yılı için 10.242 TL idari para cezası ile cezalandırılacaktır.

Kapanış tasdiki zorunlu mu?​

Kapanış tasdiki zorunlu mu?
Bilindiği üzere, Vergi Usul Kanunu’nda kapanış tasdikine ilişkin herhangi bir zorunluluk getirilmemiş, açılış tasdiki yeterli ve zorunlu sayılmıştır.

Kapanış tasdikleri ne zaman yapılır?​

Defterlere ait oldukları takvim yılının son ayını takip eden dördüncü ayın sonuna kadar GİB tarafından elektronik ortamda kapanış onayı yapılır.

Kapaniş tasdiki hangi defterlere yapilir?​

Türk Ticaret Kanunu’nda kapanış tasdikleri sadece yevmiye defteri ve yönetim kurulu karar defteri ile sınırlandırılmış olup, envanter defteri için bu şekilde bir zorunluluk yer almamaktadır.

2020 yılı defter kapanış tasdikleri ne zaman?​

2020 yılı defter kapanış tasdikleri ne zaman?
Dolayısıyla, hesap dönemi takvim yılı olan gerçek ve tüzel kişi şirketler tarafından tutulan 2020 yılına ait yevmiye defterlerinin kapanış onaylarının en geç 30 Haziran 2021 tarihine kadar noterlere yaptırılması gerekmektedir.

Karar defteri kapanış tasdiki zorunlu mu?​

Karar defteri kapanış tasdiki zorunlu mu?
Ayrıca yevmiye defteri, anonim şirket yönetim kurulu karar defteri ve limited şirket müdürler kurulu karar defterinin kapanış onayının kanunda belirtilen sürelerde yaptırılması zorunlu olup, bu zorunluluğa uymayanlar TTK’nın 562. maddesine göre 2021 yılı için 10.242 TL idari para cezası ile cezalandırılmaktadır.

Kapanış tasdiki yapılan karar defteri kullanılır mı?​

Ancak; Limited şirketlerin, müdürler kurulu karar defteri tutmaları zorunlu değildir, bu nedenle geçmiş yılda kullanılmış olan müdürler kurulu karar defterine kapanış tasdiki yapıldıktan sonra, tekrar açılış tasdiki yapılmadan kullanımıma devam edilebilir.

Tasdike tabi defterler nelerdir?​

Vergi Usul Kanunu’nun 220 nci maddesinde tasdike tabi defterler; Yevmiye ve envanter defterleri, İşletme defteri, Çiftçi işletme defteri, İmalat ve İstihsal Vergisi defterleri, (Basit İstihsal Vergisi defteri dahil) Nakliyat Vergisi defteri, Yabancı nakliyat kurumlarının hasılat defteri, olarak belirlenmiştir.

2022 defter kapanış tasdikleri ne zaman?​

2022 defter kapanış tasdikleri ne zaman?

Kapanış tasdiki yapılmazsa ortaya çıkan sonuçlar arasında yevmiye defterlerinin ticari davalarda delil olarak kullanılamaması, konkordato taleplerinin reddedilmesi, zayi belgesi alınamaması ve idari para cezası kesilmesi gibi durumlar yer almaktadır.

Yasal defterlerin kapanış tasdiki zorunluluğu sadece yevmiye defteri ve yönetim kurulu karar defteri için geçerlidir. Diğer defterler için zorunlu değildir.

Kapanış tasdiki zorunlu hale geldiği tarih, "yevmiye defterinin kapanış onayına ilişkin hüküm 1/1/2013 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde” ibaresiyle belirtilmiştir. Bu durum, 2012 yevmiye defterleri için 2013 Haziran sonuna kadar kapanış tasdikinin yapılabilmesine imkan tanımıştır.

Defter tasdik ücretinin ödenmemesi durumunda Vergi Usul Kanunu'na göre yasal defterlerin süresinde tasdik ettirilmemesi usulsüzlük cezası gerektirebilir. Belirli süreler geçtikten sonra yapılacak tasdikler ikinci derecede usulsüzlük cezasına neden olabilir.

2022 yılı defter kapanış tasdikleriyle ilgili olarak yevmiye defterinin kapanış onayının 31.06.2022 tarihine kadar yapılacağı belirtilmiştir. Yeterli yaprakları bulunan defterler için yeni hesap döneminin ilk ayında onay yaptırılmaksızın kullanılmaya devam edilebilir.

Kapanış tasdikleri genel olarak yevmiye defteri için izleyen faaliyet döneminin altıncı ayının sonuna kadar, yönetim kurulu karar defteri için ise izleyen faaliyet döneminin birinci ayının sonuna kadar notere yaptırılır.

Yönetim kurulu karar defteri kapanış tasdiki yapılmadığında TTK'nın ilgili maddesine göre idari para cezası uygulanabilir. Bu durum 2021 yılı için 10.242 TL ceza miktarını içermektedir.

Defterlerin kapanış tasdiklerinin zamanı takvim yılının son ayını takip eden dördüncü ayın sonuna kadar Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından elektronik ortamda yapılır.

Türk Ticaret Kanunu'na göre kapanış tasdikleri sadece yevmiye defteri ve yönetim kurulu karar defteri için zorunludur. Diğer defterler için böyle bir zorunluluk bulunmamaktadır.

2020 yılı defter kapanış tasdikleri, hesap dönemi takvim yılı olan gerçek ve tüzel kişi şirketler tarafından tutulan yevmiye defterlerinin en geç 30 Haziran 2021 tarihine kadar noterlere yaptırılması gerektiği belirtilmektedir.

Karar defteri kapanış tasdiki de yevmiye defteri, anonim şirket yönetim kurulu karar defteri ve limited şirket müdürler kurulu karar defteri gibi belirli sürelerde yapılması gereken zorunlu bir işlemdir. Bu zorunluluğa uymayanlar idari para cezası ile cezalandırılabilirler.

Kapanış tasdiki yapılan karar defteri, belirli sürelerde yenilenmek zorunda olmayabilir. Örneğin, limited şirketlerin müdürler kurulu karar defteri için kapanış tasdiki yapıldıktan sonra, tekrar açılış tasdiki gerekmeden kullanıma devam edilebilir.

Tasdike tabi defterler Vergi Usul Kanunu'nun 220. maddesinde belirtilmiştir. Bu defterler yevmiye ve envanter defterleri, işletme defteri, çiftçi işletme defteri, imalat ve istihsal vergisi defterleri, nakliyat vergisi defteri, yabancı nakliyat kurumlarının hasılat defteri gibi çeşitli defterleri içermektedir.

2022 defter kapanış tasdiklerinin ne zaman yapılacağına dair belirli bir tarih verilmemiştir. Genel olarak defterlerin kapanış tasdikleri, ilgili yılın son ayını takip eden dördüncü ayın sonuna kadar GİB tarafından elektronik ortamda yapılmaktadır.

Geri