AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kapalı Çarşının Tarihi

haberci

Yeni Üye
Katılım
4 Şubat 2025
Mesajlar
51.363
Tepkime puanı
1
Puan
1
Kapalı Çarşının Tarihi
Kapalı Çarşı Tarihi
Kapalıçarşı'nın temeli 1461 yılında atılmıştır Dev ölçülü bir labirent gibi, 30700 metrekarede 66 dek sokağı, 4000 değin dükkânı ile Kapalıçarşı, İstanbulun görülmesi gereken, benzersiz bir merkezidir Neredeyse bir şehri hatırlatan, bütünü ile örtülü bu site süre içerisinde gelişip büyümüştür İçinde son zamanlara değin 5 cami, 1 okul, 7 çeşme, 10 kuyu, 1 akarsu, 1 sebil, 1 şadırvan, 22 kapı, 17 han vardı Fatih Sultan Mehmet göre yaptırılmıştır 15 yüzyıl'dan kalan kalın duvarlı, bir çabuk kubbe ile örtülü eski iki yapının etrafı sonraki yüzyıllarda, artan sokakların üzerleri örtülerek, ekler yapılarak bir alışveriş merkezi haline gelmiştir Geçmişte burası her sokağında belirtilmiş mesleklerin yer aldığı ve bunların da, el işi imalatının (manifaktür) sıkı teftiş altında bulundurulduğu, ticari ahlak ve törelere fazla hürmet gösterilen bir çarşı idi Her türlü değerli bez, mücevherat, tabanca, antika eşya, konusunda nesillerce uzmanlaşmış aileler göre, bütün bir güven içinde satışa sunulurdu Geçen yüzyılın sonlarında deprem ve birkaç büyük yangın geçiren Kapalıçarşı eskisi gibi onarılmışsa da, geçmişteki özellikleri değişikliğe uğramıştır
Tüm dükkânların genişliği aynı olacak şekilde inşa edilmiştir Her sokakta bambaşka ürünün ustaları loncalar halinde bulunurdu (yorgancılar, terlikçiler vs) Satıcılar aralarında rekâbet kuşkusuz yasaktı Hatta bir usta, tezgâhını dükkânın önüne çıkarıp kalabalığa göstererek mahsul işleyemezdi Ürünlere devletin belirlediğinden yüksek fiyat konulamazdı
wikipedia *
 
Kapalı Çarşı'nın tarihi oldukça zengin bir geçmişe sahiptir. 1461 yılında temelleri atılan bu büyük çarşı, İstanbul'un en önemli ve benzersiz merkezlerinden biri olmuştur. 30700 metrekarelik alanında 66 farklı dek sokak ve 4000'e yakın dükkân bulunmaktadır. Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan Kapalı Çarşı, zaman içerisinde gelişmiş ve büyümüştür.

Çarşı içerisinde zamanında 5 cami, 1 okul, 7 çeşme, 10 kuyu, 1 akarsu, 1 sebil, 1 şadırvan, 22 kapı ve 17 han bulunmaktaydı. Her sokağında farklı ustaların yer aldığı ve el işçiliğine verilen önemin büyük olduğu Kapalı Çarşı, ticari ahlak ve törelere de önem veren bir merkezdi.

Geçmişte çarşıda her türlü değerli eşya ve ürün, nesillerce uzmanlaşmış aileler tarafından satışa sunulurdu. Her dükkânın genişliği aynı olacak şekilde tasarlanmış ve her sokakta farklı loncalar bulunmaktaydı. Rekabetin önüne geçmek için satıcılar arasında rekabet yasaklanmış ve ürünlere devlet tarafından belirlenen fiyatlardan daha yüksek fiyat konulamamıştır.

Kapalı Çarşı, tarihi boyunca birkaç büyük yangın ve deprem geçirmiş olmasına rağmen, zaman içerisinde onarılmış ancak özelliklerinde bazı değişiklikler yaşanmıştır. Günümüzde hala İstanbul'un en işlek ve en önemli alışveriş merkezlerinden biri olan Kapalı Çarşı, tarihi ve kültürel mirasını korumakla kalmayıp, modern alışveriş anlayışına da uyum sağlamıştır.
 
Geri
Üst