AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kanunu kim onaylar?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
138.552
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kanunu kim onaylar?​

Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisince kabul edilen kanunları onbeş gün içinde yayımlar. Yayımlanmasını kısmen veya tamamen uygun bulmadığı kanunları, bir daha görüşülmek üzere, bu hususta gösterdiği gerekçe ile birlikte aynı süre içinde, Türkiye Büyük Millet Meclisine geri gönderir.

Kanunları yayımlama yetkisi kime aittir?​

Adı geçen Kanunun 1’inci maddesine göre kanunların Resmî Gazetede yayımlanması mecburîdir. Halkoylamasına sunulması istenilen 27’nci madde de hukukî biçim itibarıyla tüm diğer kanunlar gibi bir “kanun”dur. Dolayısıyla, 1322 sayılı Kanunun 1’inci maddesi uyarınca onun da Resmî Gazetede yayımlanması gerekir.

Kanunları onaylamak kimin görevi?​

Kanunları onaylamak kimin görevi?
Cumhurbaşkanı, kanunların uygulanmasını sağlamak üzere ve bunlara aykırı olmamak şartıyla, yönetmelikler çıkarabilir. Kararnameler ve yönetmelikler, yayımdan sonraki bir tarih belirlenmemişse, Resmî Gazetede yayımlandıkları gün yürürlüğe girer.

Kanunları kim uygular?​

Kanunları kim uygular?
yasalar cumhurbaşkanına sunulur ve cumhurbaşkanı yayınlarsa yürürlüğe girer. Yayınlamazsa (bütçe yasası hariç), gerekçesiyle meclise iade eder (15 gün içinde). Meclis yasası aynıyla tekrar kabul ederse, artık cumhurbaşkanı o yasası yayınlar.

Kanun tasarısını kim yapar?​

Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 88. maddesi gereğince milletvekilleri kanun teklif etmeye yetkilidir. Kanun tekliflerinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşülme usul ve esasları iç tüzükle düzenlenir.

82 Anayasası kim yaptı?​

Orhan Aldıkaçtı başkanlığında 15 üyeden oluşan bir Anayasa Komisyonu oluşturuldu. 8 aylık çalışma sonunda komisyonun hazırladığı anayasa tasarısı 17 Temmuz 1982 tarihinde Danışma Meclisi Başkanlığı’na sunuldu. Meclis bu taslak üzerinde yaptığı görüşmelerden sonra 23 Eylül 1982’de bir anayasa metni hazırladı.

Kanun Hükmünde Kararname çıkarma yetkisi kime aittir?​

Kanun Hükmünde Kararname çıkarma yetkisi kime aittir?
“Türkiye Büyük Millet Meclisi, Bakanlar Kuruluna kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi verebilir.

Ilk Kanunnameyi kim çıkardı?​

Ilk Kanunnameyi kim çıkardı?
Osmanlı Devleti\’nin ilk yazılı kanunları Kanunname-i Ali Osman dır.2. mehmet tarafından çıkarılmıştır.

Fatihin çıkardığı kanunlara ne ad verilir?​

Fatih Kanunnâmesi, Osmanlı İmparatorluğu’nun devlet örgütü ile örgüt yapısının işleyişi hakkında düzenleyici nitelikteki temel kanun.

Anayasa Mahkemesine kadar sürede karar verir?​

(5) Anayasa Mahkemesi, işin kendisine noksansız olarak gelişinden başlamak üzere beş ay içinde kararını verir ve açıklar. Bu süre içinde karar verilmezse ilgili mahkeme davayı yürürlükteki hükümlere göre sonuçlandırır.

Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru ne zaman sonuçlanır?​

Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru ne zaman sonuçlanır?
Anayasa Mahkemesi İçtüzüğü’nün “Başvuru süresi ve mazeret” başlıklı 64. maddesi şöyledir: “Bireysel başvurunun, başvuru yollarının tüketildiği tarihten, başvuru yolu öngörülmemişse ihlalin öğrenildiği tarihten itibaren otuz gün içinde yapılması gerekir.

Anayasa Mahkemesinin kabul edilemezlik kararı nedir?​

Anayasa Mahkemesinin kabul edilemezlik kararı nedir?
Anayasa Mahkemesi, Anayasa’nın uygulanması, yorumlanması veya temel hakların kapsamının ve sınırlarının belirlenmesi açısından önem taşımayan, başvurucunun önemli bir zarara uğramadığı başvuruların kabul edilemezliğine karar verebilir.

Meclis üye tam sayısı nedir?​

450 milletvekilinin bulunduğu bir Mecliste 15 Başkanlık Divanı üyesinin bulunması normal görülmüştür, işlerin sağlıklı olarak yürüyebilmesi açısından gerekli bulunmuştur. Daha sonraki dönemlerde, 1995 anayasa değişikliğiyle, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinin sayısı 450’den 550’ye çıkarılmıştır.

Anayasa Mahkemesi bireysel başvuru sonucu nasıl öğrenme?​

E-Devlet portalı üzerinden Anayasa Mahkemesine yapılan bireysel başvuruların durumunun sorgulanabilmesi imkanı sağlanmıştır. İnternet sitesinde bulunan “e-Devlet Üzerinden Bireysel Başvuru Sorgulama” butonuna tıklayarak sorgulama ekranlarına ulaşabilmeniz mümkündür.
 
Kanunu kim onaylar?

Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisince kabul edilen kanunları onbeş gün içinde yayımlamakla yükümlüdür. Eğer Cumhurbaşkanı yayımlamayı uygun bulmazsa, bu kanunları, bir daha görüşülmek üzere ve gerekçesiyle birlikte, onbeş gün içinde Türkiye Büyük Millet Meclisine geri gönderir.

Kanunları yayımlama yetkisi kime aittir?

Kanunları yayımlama yetkisi Cumhurbaşkanına aittir. Kanunlar Resmî Gazetede yayımlanmak zorundadır ve kanunlar yürürlüğe bu yayımlanma tarihinden itibaren girer.

Kanunları onaylamak kimin görevi?

Kanunları onaylamak yine Cumhurbaşkanının görevidir. Cumhurbaşkanı, kanunların uygulanmasını temin etmek amacıyla ve kanunlara aykırı olmamak şartıyla yönetmelikler çıkarabilir.

Kanunları kim uygular?

Yasalar, Cumhurbaşkanı tarafından yayımlanarak yürürlüğe girer. Cumhurbaşkanı, yayınlamazsa sadece bütçe yasası hariç olmak üzere gerekçesiyle kanunları Türkiye Büyük Millet Meclisine geri gönderebilir. Eğer Meclis yasayı aynen kabul ederse, Cumhurbaşkanı o yasayı yayımlamakla yükümlüdür.

Kanun tasarısını kim yapar?

Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına göre milletvekilleri kanun teklifi hazırlayabilirler. Kanun tekliflerinin Türkiye Büyük Millet Meclisinde nasıl görüşüleceği ise iç tüzük ile düzenlenir.

Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru ne zaman sonuçlanır?

Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruların sonuçlanma süreciyle ilgili olarak Anayasa Mahkemesi İçtüzüğü'nde belirtilmiştir. Bireysel başvurunun yapılmasından itibaren 30 gün içinde sonuçlanması gerekmektedir. Başvurunun önemine bağlı olarak süreç uzayabilir ya da kısalabilir.

Anayasa Mahkemesinin kabul edilemezlik kararı nedir?

Anayasa Mahkemesi, Anayasa'nın uygulanması, yorumlanması veya temel hakların belirlenmesi açısından önem taşımayan, başvurucunun önemli bir zarara uğramadığı başvuruları kabul edilemezlik kararı ile reddedebilir. Bu kararlarla ilgili detaylı bilgi Anayasa Mahkemesi'nin ilgili mevzuatında bulunabilir.
 
Geri
Üst