AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kanunu bilmemek neden mazeret sayilmaz?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
138.533
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kanunu bilmemek neden mazeret sayılmaz?​

MADDE 4. – (1) Ceza kanunlarını bilmemek mazeret sayılmaz. (2) Ancak sakınamayacağı bir hata nedeniyle kanunu bilmediği için meşru sanarak bir suç işleyen kimse cezaen sorumlu olmaz. MADDE 5. – (1) Bu Kanunun genel hükümleri, özel ceza kanunları ve ceza içeren kanunlardaki suçlar hakkında da uygulanır.

Kanunu bilmemek mazeret sayilmaz ilkesinin gerçek temeli nedir?​

Kanunu bilmemek mazeret sayilmaz ilkesinin gerçek temeli nedir?
5237 sayılı TCK’nun ‘Kanununun Bağlayıcılığı’ başlıklı 4. maddesinde yer verilen “Ceza kanun larını bilmemek mazeret sayılmaz.” kuralı işlenen fiilin suç olduğunun bilinmemesinin failin cezai sorumluluğunu ortadan kaldırmayacağını ifade etmektedir.

Ceza kanunlarını bilmemek mazeret sayılır mı?​

Kural üzerinde hataya ilişkin 1926 tarihli TCK’nin 44. maddesi, “kanunu bilmemek mazeret sayılmaz” şeklinde idi. Buna karşın aynı kural yürürlükteki TCK’nin “kanunun bağlayıcılığı” başlıklı 4/1. maddesinde, “ceza kanunlarını bilmemek mazeret sayılmaz” şeklinde ifade edilmiştir.

Büyük sirkte cehalet mazeret midir?​

Büyük sirkte cehalet mazeret midir?
Allah (c.c) şöyle buyurdu; “Rabbin Adem oğullarının sırtlarından onların zürriyyetlerini aldı ve: “Ben sizin Rabbiniz değilmiyim? (sorusuna karşılık) onlar: “Evet (Rabbimizsin).
Bilmemek mazeret midir?​
Kanunu bilmemek, mazeret değildir. Kanunu bilmiyor olmak, onu çiğnemenin gerekçesi, mazereti, bahanesi olamaz, yani. Roma Hukuku’nun belli başlı ilkelerinden biri. Türk Ceza Kanunu’nda 2005’te yapılan değişiklik, bir yumuşama getirdi.

Hata yapmak suç mudur?​

Hata yapmak suç mudur?
Örnek olarak verilen bu olaylarda failin bilgisi gerçeğe uysaydı; işlediği fiil haksızlık teşkil etmeyecekti. Bu nedenle hata hâlinde kasten işlenmiş bir suçtan söz etmek mümkün değildir. Fıkrada ayrıca, maddî unsurlarda hata hâlinde, taksirle sorumluluğa ilişkin hükme yer verilmiştir.

Cehalet mazeret mıdır?​

Bazı kişiler Müslümanların cahilliklerini “Cehalet mazeret değildir!” diyerek kolayca küfürle itham ediyor. Sorum cehalet mazeret midir değil midir? Cevap: Şer’î mazeret, ancak şer’î hükümlerin mazeret olarak saydığı hâllerdir.

Cehalet mazeret midir?​

Cehalet mazeret midir?
Allah’a ibadet edip hiçbir şeyi ona ortak koşmamakla ilgili meselelerde cehalet mazeret değildir. 2. Farz ve haramları içeren namaz, zekat, oruç, içkinin haram olması, zinanın haram olması gibi meselelerde cehalet mazerettir. 3. Dinin kemale ermesini sağlayan, müstehap cinsinden olan meselelerde cehalet mazerettir.

Tck’da hata nedir?​

Maddenin birinci fıkrasının gerekçesinde; “Kast, suçun kanuni tanımındaki maddî unsurların bilerek ve istenerek gerçekleştirilmesidir. Bu unsurlara ilişkin bilgisizlik, eksik veya yanlış bilgi sahibi olunması durumu ise, maddî unsurlarda hata olarak adlandırılır.

Yasak hatası kastı kaldırır mı?​

Yasak hatası kastı kaldırır mı?
Suçun nitelikli hallerinde hata (TCK 30/2): Suçun temel halinde maddi unsurlarda hataya düşmeyip nitelikli hallerinde hataya düşen fail hakkında ceza tertip edilirken hataya düştüğü nitelikli haller dikkate alınmaz. Yani, suçun nitelikli hallerinde hata, nitelikli hale ilişkin kastı ortadan kaldırır.
TCK nın 32 maddesi nedir?​
Madde 32- (1) Akıl hastalığı nedeniyle, işlediği fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılayamayan veya bu fiille ilgili olarak davranışlarını yönlendirme yeteneği önemli derecede azalmış olan kişiye ceza verilmez. Ancak, bu kişiler hakkında güvenlik tedbirine hükmolunur.
 
Kanunu bilmemek mazeret sayılmaz ilkesi, hukuk sistemlerinde sıkça karşımıza çıkan ve genel olarak suç işleyen kişilerin cezai sorumluluktan kaçamayacakları prensibini ifade etmektedir. Örneğin, Türk Ceza Kanunu'nun 4. maddesi, "Ceza kanunlarını bilmemek mazeret sayılmaz" hükmünü içermektedir. Yani bir kişi, işlediği suçun kanuni yaptırımını veya suç olduğunu bilmemesi, onun cezai sorumluluğunu ortadan kaldırmamaktadır.

Hukukta genel bir prensip olarak kanunun herkes için bağlayıcı olduğu ve bu sebeple kanunu bilmemenin mazeret olarak kabul edilmediği kabul edilir. Ancak, bazı durumlarda kişi, bilerek veya isteyerek bir suç işlemediği halde sakınamayacağı bir hata yaparak kanunu bilmediği için suç işleyebilir ve bu durumda ceza sorumluluğundan kurtulabilir. Bu durum, kasten işlenen suçlarda hata hali olarak kabul edilir ve cezai sorumluluğu ortadan kaldırabilir.

Hata yapmak ise genel olarak suç teşkil etmez. Özellikle bir fiilin haksızlık teşkil etmesi için kişinin kastının olması gerekmektedir. Hata hali genellikle kasten işlenmiş bir suçtan söz etmeyi engeller ve taksirle sorumluluğu gündeme getirebilir.

Cehaletin mazeret olup olmadığı konusu ise genellikle hukuk ve dini hükümler bağlamında ele alınır. Örneğin, dinen belirli konularda cehaletin mazeret sayılabileceği durumlar yer alabilirken, hukuk sistemlerinde genel olarak cehaletin mazeret olarak kabul edilmediği prensibi benimsenir. Dolayısıyla, konuyla ilgili detaylı incelemeler ve mevzuata uygun olarak hareket etmek önemlidir.
 
Geri
Üst