AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kanunsuz emir yerine getirilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kanunsuz emir yerine getirilir mi?​

J. Kanunsuz Emir Konusu suç teşkil eden emir, hiçbir suretle yerine getirilmez; yerine getiren kimse sorumluluktan kurtulamaz. Askeri hizmetlerin görülmesi ve acele hallerde kamu düzeni ve kamu güvenliğinin korunması için kanunla gösterilen istisnalar saklıdır.

Astın üstün verdiği emri sorgulama hakkı var mıdır?​

Astın, diğer kamu görevlilerinde olduğu gibi emrin hukuka uygunluğunu sorgulama ve değerlendirme, hukuka aykırı görmesi halinde yazılı olarak tekrarlanmasını isteme hakkı bulunmamaktadır. 211 sayılı Kanun 14/2 maddesine göre verilen emir hukuka aykırı ise sorumluluk emri verene aittir.
Kanunsuz emir kaçıncı madde?
◊ Konuya anayasal açıdan bakıldığında, Anayasa’nın 137. maddesinde “Kanunsuz Emir” başlığı altında bu durumun düzenlendiği görülmektedir.
Bağlayıcı emir nedir?
Emrin hukuki açıdan bağlayıcı olabilmesi ve emri yerine getirecek kişi açısından ise sorumluluk doğurmaması için emrin kamu hukuku ilişkisinden doğması gerekir. Yani emri veren ile emri yerine getirecek olan kişi arasında hiyerarşik bir ilişkinin ast-üst ilişkisinin bulunması gerekir.

Hizmete yönelik emir nedir?​

Madde 8 – Emir: Hizmete ait bir talep veya yasağın sözle,yazı ile ve sair surette ifadesidir. Madde 9 – Amir: Makam ve memuriyet itibariyle emretmek salahiyetini haiz kimsedir. Bunun emri altındakilere maiyet denir. Madde 10 – Üst tabiri, rütbe veya kıdem büyüklüğünü gösterir.

Emre mi emir mi?​

askeri ortamda komutanın astına askerliği ilgilendiren konuda yapmasını söylediği şeye emir denir. eğer ast emri götünden anlar da hata yaparsa buna emre itaatsizlik. emre tamamen karşı çıkar da yapmayayı seçerse buna da emre itaatsizlikte ısrar denir.
Kanunsuz emir olmaz ne demek?
Konusu suç teşkil eden emir, hiçbir suretle yerine getirilmez; yerine getiren kimse sorumluluktan kurtulamaz.
Emir vermek suç mu?
Oysa AsCK’na göre konusu suç teşkil eden emir yerine getirilse de getirilmese de emri veren amirin konusu suç teşkil eden bir emir vermek gerekçesiyle sorumluluğu ve cezalandırılması söz konusu olacaktır.

Asker sivile emir verebilir mi?​

Hukukun koruduğu alanda, askeri hizmetle ilgili olmayan bir konuda hiç kimsenin emir vermeye hakkı yoktur. Kaldı ki sivil olduktan sonra da böyle bir şey söz konusu olamaz. Belki daha önce birlikte çalışmışlardır, ama yine de bu emir süreklilik arz ediyorsa, böyle birşeye hakkı yoktur.”
 
Geri
Üst