- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 255.061
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Kanunların anayasaya aykırılığı iddiasıyla kimler dava açabilir?
Kanunların, kanun hükmündeki kararnamelerin, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün veya bunların belirli Madde ve hükümlerinin şekil ve esas bakımından Anayasaya aykırılığı iddiasıyla Anayasa mahkemesinde doğrudan doğruya iptal davası açabilme hakkı, Cumhurbaşkanına, iktidar ve ana muhalefet partisi Meclis grupları …Anayasa Mahkemesinin itiraz yoluyla önüne gelen anayasaya aykırılık iddialarını ne kadar süre içinde karara bağlaması gerekir?
(5) Anayasa Mahkemesi, işin kendisine noksansız olarak gelişinden başlamak üzere beş ay içinde kararını verir ve açıklar. Bu süre içinde karar verilmezse ilgili mahkeme davayı yürürlükteki hükümlere göre sonuçlandırır.Kanunların anayasaya aykırılığı kimler tarafından ileri sürülebilir?
Görülmekte olan bir dava bulunmalıdır. İtiraz başvurusunda bulunan mahkeme, görülmekte olan dava yönünden görevli olmalıdır. Anayasa’ya aykırılığı ileri sürülen kanun, kanun hükmünde kararname ya da Cumhurbaşkanlığı kararnamesi davada uygulanacak kural niteliğinde olmalıdır.
En az kaç milletvekili ile iptal davası açılır?
(3) Anayasa değişikliklerinin ve kanunların şekil bakımından Anayasaya aykırılığı iddiasıyla iptal davası açmaya Cumhurbaşkanı veya Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tam sayısının en az beşte biri oranındaki milletvekilleri yetkilidir.Idari yargıda iptal davasını kimler açabilir?
İdari mahkemelerde iptal davası açan gerçek veya tüzel kişinin dava açma ehliyetine sahip olması gerekir. İptal davası açılabilmesi için, davacının medeni hakları kullanma ehliyetine sahip olması yeterli değildir.Anayasaya aykırılık iddiası ne kadar süre içinde karara bağlanır?
Mahkeme, Anayasa aykırılık iddiasını ciddi görmezse bu iddia, temyiz merciince esas hükümle birlikte karara bağlanır. Anayasa Mahkemesi, işin kendisine gelişinden başlamak üzere beş ay içinde kararını verir ve açıklar. Bu süre içinde karar verilmezse mahkeme davayı yürürlükteki kanun hükümlerine göre sonuçlandırır.
Kanunların anayasaya uygunluğunun yargısal denetimini kim yapar?
Anayasa göre (m. 148/1), “Anayasa Mahkemesi kanunların, kanun hük-‘ münde kararnamelerin ve Türkiye Büyük Millet Meclisi içtüzüğünün Anayasaya şekil ve esas bakımlarından uygunluğunu denetler. Anayasa değişikliklerini ise sadece şekil bakımından inceler ve denetler.Iptal davasının sonuçlarından kimler yararlanır?
İptal edilen işlemin yerine uygun olan işlemin yapılması yönünde karar verilemez. Bu özelliğe Anayasada kısaca ‘ İdari işlem niteliğinde yargı kararı verilemez. ‘ denilmektedir. – İptal davası sonucu işlemin iptali ile idari işlem ortadan kalkar ve bu sonuçtan yalnızca iptal davasını açan değil herkes yararlanır.Idari işlemin iptalini kimler isteyebilir?