AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kanunlar hangi durumlarda gecmise etkili olarak uygulanabilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kanunlar hangi durumlarda geçmişe etkili olarak uygulanabilir?​

“Kanunların geriye yürümezliği ilkesi” uyarınca kanunlar, kamu yararı ve kamu düzeninin gerektirmesi, kazanılmış hakların korunması, mali hakların iyileştirilmesi gibi ayrıksı durumlar dışında ilke olarak yürürlük tarihlerinden sonraki olay, işlem ve eylemlere uygulanmak üzere çıkarılır.

Yeni çıkan kanun geriye dönük işler mi?​

Sonradan çıkan kanun, kural olarak yürürlüğünden önceki olaylara ve ilişkilere uygulanmaz.” Yeni yürürlüğe giren kanunlar için kabul edilen geriye yürümezlik esası, idare hukuku alanında da “idari işlemlerin geriye yürümezliği” ilkesi olarak kabul görmektedir.
Kanunların geriye yürümezliği ilkesi mutlak mı?
Yürürlüğe giren yasaların geçmişe ve kesin nitelik kazanmış hukuksal durumlara etkili olmaması hukukun genel ilkelerindendir’ denilerek hukuki güvenlik ilkesi gereğince kanunların geriye yürümeyeceği açıkça belirtilmiştir.
Yönetmelik geçmişe yürür mü?
Yasaların geriye yürümezliği ilkesi uyarınca, yasalar kamu yararı ve kamu düzeninin gerektirdiği, kazanılmış hakların korunması, mali haklarda iyileştirme gibi kimi ayrıksı durumlar dışında ilke olarak yürürlük tarihinden sonraki olay, işlem ve eylemlere uygulanmak üzere çıkarılırlar.

Lehe kanun geçmişe yürür mü?​

Ceza hukukundaki kanunilik ilkesince, ceza kanunlarının geriye yürümesi kabul edilemez. Ancak ceza kanunlarının geriye yürümesi yasağının istisnası olarak, yeni çıkan bir kanun failin ve fiilin lehine ise, lehe kanunun geriye yürümesi gerekir.

Geçmişe etki yasağı nedir?​

Ceza kanunlarının geçmişe yürütülmesi yasağı, daha önce işlenen fiiller bakımından bir kanunun geçmişe etkili olacak şekilde uygulanmasının önüne geçmek amacını taşımaktadır. Bir fiil işlendiği zaman yürürlükte olan kanunlara göre suç teşkil ediyorsa fail cezalandırılabilecektir.
Kanunların geçmişe yürümemesi ilkesinin istisnası nedir?
Kanunların geriye yürümemesi kuralının istisnaları arasında; kazanılmış hakları ihlal etmemek kaydıyla kanunun yargılama hukukunu düzenlemesi, kamu düzeni ve genel ahlaka ilişkin olması ve beklenen (ileride kazanılacağı umulan) haklar bulunmaktadır.
Kanunlar ne zaman geçmişe yürür?
Derhal uygulama ilkesi gereğince yeni kanun, yürürlüğe girdikten sonraki olay ve işlemlere uygulanmakta, geçmişe yürümemektedir. Sonradan yürürlüğe giren hukuk kuralının geçmişte meydana gelmiş bir olay veya işe uygulanmasına hukukta “geçmişe yürüme” ilkesi denilir.

Hukukta geçmişe yürüme nedir?​

i – Gerçek geriye yürüme; bir vergi yasasının eski yasa döneminde tamamlanmış ve hukuki sonuçlarını doğurmuş hukuki durum ve olaylara uygulanmasıdır. ii – Gerçek olmayan geriye yürüme; önceki yasa yürürlükte iken başlamakla birlikte, henüz sonuçlanmamış hukuksal durum ve olaylara uygulanmasıdır.

Geriye dönük ceza yazılır mı?​

zamanında çok rahat geriye yürütülmüştür. eğer çıkarılan kanun bir hak kaybı yaratıyorsa geriye dönük olarak işlemez ancak çıkarılan kanun bir hak kazanımı içeriyorsa geriye dönük olarak işler velhasıl kelam bu durum ceza hukukunda geçersizdir.
Kanunların ileriye yürümesi ne demek?
Kanunların yürürlüğü bakımından temel prensip, derhal uygulanmadır. Eğer bir kanun yürürlükten kalkmasına rağmen, yürürlükte bulunduğu süre içerisinde meydana gelen olaylara uygulanmaya devam ediyorsa, kanunun ileriye yürümesi söz konusudur.
Kanunlar geriye yürümez nedir?
Hukuk devletinde devlet, hukuk güvenliğini sağlama yükümlüdür. Hukuki güvenlik ilkesi kural olarak yasaların geriye yürütülmemesini gerekli kılar. “Yasaların Geriye Yürümezliği İlkesi” uyarınca yasalar kural olarak yürürlük tarihlerinden sonraki olay, işlem ve eylemlere uygulanmak üzere çıkarılırlar.

Kanunlar neden geçmişe yürümez?​

Kanunların geriye yürümezliği ilkesi uyarınca kanunlar kamu yararı ve kamu düzeninin gereği kazanılmış hakların korunması, mali haklarda iyileştirme gibi kimi ayrıksı durumlar dışında ilke olarak yürürlük tarihlerinden sonraki olay, işlem ve eylemlere uygulanmak üzere çıkarılırlar.

Kanun ne zaman uygulanır?​

Kanunların ne zaman yürürlüğe gireceği hususunda genellikle ilgili kanunların metninde açık bir hüküm bulunur. Ancak kanun metninde bu hususta açık bir hüküm bulunmadığında kanun, Resmi Gazetede yayımını izleyen günden başlayarak kırk beş gün sonra yürürlüğe girer.
Lehe olan kanunun uygulanması ne demek?
4.1 Lehe Kanun Uygulaması Türk Ceza Kanunu (TCK)’nun zaman bakımından uygulamayı düzenleyen 7. maddesi lehe kanun uygulamasının dayanağını oluşturmaktadır. Buna göre hiç kimse işlendiği zaman yürürlükte bulunan kanuna göre suç sayılmayan bir fiilden dolayı cezalandırılamaz ve hakkında güvenlik tedbiri uygulanamaz.
Lehe olan hükmün uygulanması ilkesi nedir?
Türk Ceza Hukukunda da lehe hüküm ilkesi bulunmaktadır. (Kabahatler Kanunu madde 5 ve Türk Ceza Kanunu madde 7) Bu ilkeye göre fiilin işlendiği tarihte uygulanması gereken cezada daha sonradan indirim yapılmışsa kişinin lehine olan hüküm uygulanır.

Kanunlar geriye işlemez ne demek?​

 
Geri
Üst