Kanunilik ilkesi nerede gecmektedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.120
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kanunilik ilkesi nerede geçmektedir?​

Kanunilik ilkesi, 765 sayılı mülga TCK’nun 1. maddesi ve sonra- sında 5237 sayılı TCK’nun 2. maddesinde açık olarak yer almıştır.

Cumhurbaşkanı’nın vergilendirme alanındaki yetkisi dayanağını nereden almaktadır?​

Kanunîlik ilkesi, devletin vergilendirme yetkisinin dayanağı olan Anayasa ile yasama organına verilen bir yetki olup, kaynağı- nı Anayasa’nın 6. ve 7. maddelerinden almaktadır.
Vergilerin kanuniliği ilkesi denilince ne anlaşılır?
Bu çerçeve içerisinde vergilerin kanuniliği ilkesi, devletin vergilendirme yetkisini genel, soyut, kişisel olmayan ve yasama organı tarafından anayasal usullere uygun olarak çıkartılan kanunlarla kullanılması anlamına gelir.
Kanunilik ilkesi nedir anayasa?
Kanunsuz suç ve ceza olmaz, diğer bir deyişle suçta ve cezada kanunilik ilkesi (kanunilik İlkesi), devletin cezalandırma yetkisini sınırsız ve keyfi bir biçimde kullanmasını önleyerek bireye devlet müdahalesine karşı güvence sağlar.

Vergilendirme yetkisi kime aittir?​

82 Anayasası’nda vergilendirme yetkisi, vergiyi koyma, kaldırma veya değiştirme yetkisi yasama organına ait olup, sınırlı da olsa Bakanlar Kurulu ‘da bu yetkiyi kullanabilmektedir. Vergilerin kanuniliği ilkesi esasen, vergilerin kanunla konulup, değiştirilip, kanunla kaldırılabileceğinin bir ifadesidir.

Devletin vergilendirme yetkisini nereden alır?​

Devlet vergilendirme yetkisini egemenlik gücünü kullanarak alır (Arıkan, 1997: 269). Egemenlik, devletin kendi yetkilerini ve kendi temel hukuk kurallarını serbest iradesiyle belirlemesidir (Teziç,1996: 118).
Iktisadilik ilkesi nedir?
Vergilemede iktisadilik veya tasarruf ilkesi, vergi toplama maliyetlerinin mümkün olan en düşük düzeyde tutulmasını ifade etmektedir. Buna göre, mükellefin cebinden çıkan para ile hazineye intikal eden para mümkün olduğu kadar birbirine yakın olmalıdır.
Anayasamızın 73 maddesinde hangi konuda düzenleme yapılmıştır?
“Herkes, kamu giderlerini karşılamak üzere, mali gücüne göre vergi ödemekle yükümlüdür.

Lehe kanun geçmişe yürür mü?​

Ceza hukukundaki kanunilik ilkesince, ceza kanunlarının geriye yürümesi kabul edilemez. Ancak ceza kanunlarının geriye yürümesi yasağının istisnası olarak, yeni çıkan bir kanun failin ve fiilin lehine ise, lehe kanunun geriye yürümesi gerekir.

Kanunsuz suç ceza olmaz nedir?​

9- “Kanunsuz suç ve ceza olmaz” ilkesi Anayasa’nın 38. maddesi ile Türk Ceza Kanununun 2. maddesinde düzenlenmiştir. Anayasa’nın 38. maddesine göre “Kimse, işlendiği zaman yürürlükte bulunan kanunun suç saymadığı bir fiilden dolayı cezalandırılamaz.”
Kanunilik ilkesi hangi madde?
Anayasa’nın 38. maddesinin ilk fıkrasında, “Kimse, kanunun suç saymadığı bir fiilden dolayı cezalandırılamaz”; üçüncü fıkrasında da “Ceza ve ceza yerine geçen güvenlik tedbirleri ancak kanunla konulur. “ denilerek “suç ve cezanın kanuniliği” ilkesi getirilmiştir.
Kanunlar geriye yürümez nedir?
Hukuk devletinde devlet, hukuk güvenliğini sağlama yükümlüdür. Hukuki güvenlik ilkesi kural olarak yasaların geriye yürütülmemesini gerekli kılar. “Yasaların Geriye Yürümezliği İlkesi” uyarınca yasalar kural olarak yürürlük tarihlerinden sonraki olay, işlem ve eylemlere uygulanmak üzere çıkarılırlar.

Kanunların geriye yürüme etkisinin hangi durumlarda söz konusu olduğunu açıklayınız?​

Kanunların geriye yürümezliği ilkesi uyarınca kanunlar kamu yararı ve kamu düzeninin gereği kazanılmış hakların korunması, mali haklarda iyileştirme gibi kimi ayrıksı durumlar dışında ilke olarak yürürlük tarihlerinden sonraki olay, işlem ve eylemlere uygulanmak üzere çıkarılırlar.

Idarenin düzenleyici işlemleriyle suç ve ceza konulamaz nedir?​

İdarenin düzenleyici işlemleriyle suç ve ceza konulamaz. Ceza ve ceza yerine geçen güvenlik tedbirleri ancak kanunla konulur. Kanun- ların suç ve ceza içeren hükümlerinin uygulanmasında kıyas yapıla- maz. Suç ve ceza içeren hükümler, kıyasa yol açacak biçimde geniş yo- rumlanamaz.
 
Geri
Üst