AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kanuni yedek akceler sermayeye ilave edilebilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kanuni yedek akçeler sermayeye ilave edilebilir mi?​

Yasal yedek akçenin esas sermayenin yarısını aşan kısmı ise “serbest yedek akçe” niteliğinde olduğundan istenmesi halinde sermayeye ilave etmek için kullanılabilecektir.

Yasal yedek akçeler dağıtılabilir mi?​

Başka bir ifadeyle, genel kanuni yedek akçelerin esas sermayenin yarısını aşan kısmı serbestçe kullanılabilecektir. Esas sermayenin yarısını aşan kısım serbest yedek akçe niteliği taşımaktadır. Bu özelliğinden dolayı da sermaye artırımında kullanılabileceği gibi kar payı olarak da dağıtılabilecektir.

Yasal yedek akçeler nedir?​

Yasal yedek akçeler nedir?
Kanuni yedek akçeler, kanun tarafından ayrılması emredilen zorunlu yedek akçelerdir. Ticaret Kanunu’nun 519. maddesinde “Yıllık kârın yüzde beşi, ödenmiş sermayenin yüzde yirmisine ulaşıncaya kadar genel kanuni yedek akçeye ayrılır” demek suretiyle kanuni yedek akçe düzenlenmiştir.

Kanuni yedek akçeler hangi hesapta izlenir?​

Yasal sebeplerle ayrılan yedekler 540 YASAL YEDEKLER hesabının alacağında izlenir.

Yedek akçe ne zaman ayrılır?​

Bütün pay sahiplerinin menfaatleri dikkate alındığında, şirketin sürekli gelişimi ve olabildiğince kararlı kar payı dağıtımı yönünden haklı görülmesi halinde genel kurul kararı ile yedek akçe ayrılabilir.

Yasal yedek ayrılması zorunlu mu?​

Yasal yedek ayrılması zorunlu mu?
TTK m.519’a göre, yıllık kârın %5’inin kanuni yedek akçe olarak ayrılması zorunludur.

Yasal yedek akçe neden ayrılır?​

Şirketin kendi isteği ile yedek akçe ayırması ortaklığın mali gücünün arttırılması amacıyla yapılır. Esas sözleşmeye kuruluşta bu yönde bir hüküm konulabileceği gibi sözleşme değişikliği ile de hüküm konabilir. Esas sözleşmeye hüküm konulması durumunda yedek akçe ayırmak zorunlu hale gelir.

Kanuni yedek akçe toplamı nedir?​

Genel Kanuni Yedek Akçe: TTK’nın 519 uncu maddesinin ikinci fıkrasının (c) bendi kapsamında bu tutarın matrahı, pay sahipleriyle kâra iştirak eden diğer kimselere dağıtılacak tüm kâr payı tutarlarının toplamından ortaklığın ödenmiş/çıkarılmış sermayesinin yüzde beşi düşüldükten sonra bulunan tutardır.

Kanuni yedek akçe ne zaman ayrılır?​

Kanuni yedek akçe ne zaman ayrılır?

Yedek akçe nasıl ayrılır?​

Yedek akçe nasıl kullanılır? Özetle, her şirket her yıl net kârından %5 yedek akçe ayıracak. Bu ayrılan yedek akçe tutarı, ödenmiş sermayenin %20’sini aşamaz. Bu tutara ulaşıldıktan sonraki yıllarda ise, pay sahiplerine %5 kar payı dağıtıldıktan sonra kalan tutardan %10 daha kanuni yedek akçe ayrılır.
 
Kanuni yedek akçeler, şirketlerin yasal olarak ayırmak zorunda oldukları yedek akçelerdir. Ticaret Kanunu'nun 519. maddesine göre, yıllık karın %5'i ödenmiş sermayenin %20'sine ulaşana kadar genel kanuni yedek akçeye ayrılmalıdır. Kanuni yedek akçeler, şirketin mali gücünü arttırmak, olası risklere karşı önlem almak ve ortakların menfaatlerini korumak amacıyla ayrılır.

Kanuni yedek akçeler, genel kurul kararı ile ayrılır ve mali tablolarında ayrı bir hesapta izlenir. Bu hesap genellikle "540 YASAL YEDEKLER" olarak adlandırılır. Kanuni yedek akçeler, şirketin asli sermayesinden ayrı bir fon oluşturur ve şirketin sağlamlığını ve kararlılığını destekler.

Yasal yedek akçelerin sermayeye ilave edilip edilemeyeceği konusunda ise, yasal yedek akçelerin esas sermayenin yarısını aşan kısmı serbest yedek akçe niteliğindedir. Bu kısım istenirse sermayeye ilave edilebilir ya da kar payı olarak dağıtılabilir. Ancak genel kanuni yedek akçeler, yasal yedek akçenin esas sermayenin yarısını aşan kısmı olduğundan serbestçe kullanılabilir.

Yasal yedek akçeler zorunlu olarak ayrılmalıdır ve TTK m.519'a göre yıllık karın %5'i kanuni yedek akçe olarak ayrılmalıdır. Bu ayrılma şirketin mali gücünü arttırarak ortakların haklarını korumayı amaçlar. Yedek akçelerin ayrılması ve kullanılması süreci şirketin genel kurulunun alacağı kararlara göre gerçekleşir.
 

Similar threads

Geri
Üst