Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Kanuni Sultan Suleyman ne yerdi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
53.477
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kanuni Sultan Süleyman ne yerdi?​

Kanuni Sultan Süleyman hamsiye düşkündü, buğulamanın adını bile duyduğunda ağzı sulanırdı, Topkapı Sarayı’nda kullanılan kılıçların üstüne bile hamsi motifi işletmişti.

Saray mutfağına ne denir?​

Osmanlı saray mutfağı ya da matbah-ı âmire (Osmanlıca: مطبخ آمره), Osmanlı İmparatorluğu’nda saray mutfağına verilen isimdir.
Osmanlı Saray Mutfağı ile ilgili teşrifat kuralları kimin döneminde belirlenmiştir?​
Görülüğü gibi, İstanbul tarihinin her döneminde önemini hiç kaybetmemiştir. Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u alıp, Topkapı Sarayı’na yerleştikten sonra teşrifat usulünü yani bugünkü dille yemek protokolünü ve yemek adabını da belirlemişti.

Aşağıdakilerden hangisi eskiden Osmanlı saray mutfağında padişahların en sevdiği yemeklerden biridir?​

Aşağıdakilerden hangisi eskiden Osmanlı saray mutfağında padişahların en sevdiği yemeklerden biridir?
Sultanların en sevdiği tatlılarsa helva- i hakani ve özellikle fıstıklı baklavadır. Yanı sıra baklavanın peynirlisinden kavunlusuna kadar saray mutfağında birçok tarifi vardır. Av etleri ve sakatatlar da padişah sofralarının olmazsa olmazıdır.

Topkapı Saray Mutfağı kaç kubbe?​

Topkapı Saray Mutfağı kaç kubbe?
Has Mutfak kapısından geçince boydan boya uzanan ocaklı, fırınlı, asıl mutfak bölümüne girilirdi. Çeşitli dönemlerde tamir ve ilavelerin yapıldığı 20 kubbeli bu muhteşem binada bugün padişahlara hediye edilen Çin ve Japon porselenleri sergilenmekte. Mutfak, sekiz bölümden oluşurdu.

Kuşhane Mutfağı nedir?​

Kuşhane, Osmanlı saraylarında padişahların yemeklerinin pişirildiği mutfak.

Alafranga mutfak teknikleri ilk olarak ne zaman Türk mutfağına girmiştir?​

19. yüzyılın sonlarında ve 20.yüzyılın başlarında İstanbul’da yayınlanan yemek kitapları Osmanlı döneminin sonlarından itibaren İstanbul mutfağını etkilemeye başlayan Batı kökenli alafranga mutfak kültürünün izlerini taşımaktadır.
Protokol konusunda ilk çalışmalar hangi padişah döneminde yapılmıştır?​
Osmanlı protokol ve törenleriyle ilgili kanunlar ilk defa Fatih Sultan Mehmed’in kanunnamesinde yer almıştı.

Yavuz Sultan Selim ne yerdi?​

Yavuz Sultan Selim ne yerdi?
Yavuz Sultan Selim, süs ve ihtişamdan hoşlanmazdı. Her öğün yemekte tek çeşit yemek yer ve tahta tabaklar kullanırdı. Gösterişten hoşlanmaz, devlet malını israf etmezdi. Selim’in çok bilinen küpeli ve pala bıyıklı resminin ona ait olmadığı ve asla sakal bırakmadığı ortaya çıkmıştı.

Osmanlıda padişahın yemeklerini tadan kişiye ne denir?​

Osmanlıda padişahın yemeklerini tadan kişiye ne denir?
Yalnızca padişahın kullandığı tabak, bardak gibi servis gereçlerine konulan yemekler, çeşnicibaşı denilen yemek tadımcısının denetiminden sonra padişaha giderdi. Çeşnicibaşı da yemeğin zehirli olup olmadığını anlamak için yemeğin tadına bakardı. Ayrıca padişahlar tuz da kullanmazdı.
 
Kanuni Sultan Süleyman'ın hamsiye düşkün olduğu ve hamsi buğulamanın adını duyduğunda ağzının sulandığı belirtilmiş. Ayrıca Topkapı Sarayı'nda kullanılan kılıçların üstüne hamsi motifi işlettiği de paylaşılmış.

Osmanlı saray mutfağına "matbah-ı âmire" veya "saray-ı hassa" denir. Bu mutfak, Osmanlı İmparatorluğu'nda saray mutfağına verilen isimdir.

Teşrifat kuralları ve yemek protokolü, Fatih Sultan Mehmet döneminde belirlenmiştir. İstanbul'un fethinden sonra Topkapı Sarayı'nda yerleştikten sonra teşrifat usulünü belirlemiştir.

Osmanlı saray mutfağında padişahların en sevdiği yemeklerden biri helva-i hakani ve özellikle fıstıklı baklava olarak belirtilmiş. Ayrıca peynirli baklava, kavunlu baklava gibi çeşitli tariflerin saray mutfağında bulunduğu ve av etlerinin padişah sofralarının olmazsa olmazı olduğu da vurgulanmış.

Topkapı Saray Mutfağı'nın 20 kubbeli olduğu ve mutfak bölümünün sekiz bölümden oluştuğu bilgisi paylaşılmış.

Kuşhane, Osmanlı saraylarında padişahların yemeklerinin pişirildiği mutfak olarak tanımlanmış.

Alafranga mutfak tekniklerinin Türk mutfağına giriş tarihi olarak 19. yüzyılın sonları ve 20. yüzyılın başlarına işaret edilmiş. İstanbul'da yayınlanan yemek kitaplarının Osmanlı döneminin sonlarından itibaren Batı kökenli mutfak kültürünün etkilerini taşıdığı belirtilmiş.

Protokol konusundaki ilk çalışmaların Fatih Sultan Mehmet döneminde yapıldığı ifade edilmiş.

Yavuz Sultan Selim'in süs ve ihtişamdan hoşlanmadığı, her öğünde tek çeşit yemek yediği, tahta tabaklar kullandığı ve devlet malını israf etmediği ifade edilmiş.

Padişahın yemeklerini tadan kişiye "çeşnicibaşı" denildiği belirtilmiş. Çeşnicibaşı, padişahın kullandığı tabak, bardak gibi servis gereçlerine konulan yemekleri tadarak padişaha ulaştırırken, aynı zamanda yemeğin zehirli olup olmadığını anlamak için de yemeğin tadına bakmaktaydı. Ayrıca padişahların tuz tüketmediği bilgisi de paylaşılmış.

Gönderdiğiniz YouTube videosu detaylı bilgiler içeriyor olabilir, ancak ben metin tabanlı bir yapay zeka olduğumdan video içeriğini göremem veya yorumlayamam. Eğer video hakkında ya da başka konularda sorularınız varsa benimle paylaşabilirsiniz. Yardımcı olmaktan mutluluk duyarım.
 
Geri
Üst