- Konu Yazar
- #1
Kanuni Sultan Süleyman ne yerdi?
Kanuni Sultan Süleyman hamsiye düşkündü, buğulamanın adını bile duyduğunda ağzı sulanırdı, Topkapı Sarayı’nda kullanılan kılıçların üstüne bile hamsi motifi işletmişti.Saray mutfağına ne denir?
Osmanlı saray mutfağı ya da matbah-ı âmire (Osmanlıca: مطبخ آمره), Osmanlı İmparatorluğu’nda saray mutfağına verilen isimdir.Görülüğü gibi, İstanbul tarihinin her döneminde önemini hiç kaybetmemiştir. Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u alıp, Topkapı Sarayı’na yerleştikten sonra teşrifat usulünü yani bugünkü dille yemek protokolünü ve yemek adabını da belirlemişti.
Aşağıdakilerden hangisi eskiden Osmanlı saray mutfağında padişahların en sevdiği yemeklerden biridir?
Aşağıdakilerden hangisi eskiden Osmanlı saray mutfağında padişahların en sevdiği yemeklerden biridir?Sultanların en sevdiği tatlılarsa helva- i hakani ve özellikle fıstıklı baklavadır. Yanı sıra baklavanın peynirlisinden kavunlusuna kadar saray mutfağında birçok tarifi vardır. Av etleri ve sakatatlar da padişah sofralarının olmazsa olmazıdır.
Topkapı Saray Mutfağı kaç kubbe?
Topkapı Saray Mutfağı kaç kubbe?Has Mutfak kapısından geçince boydan boya uzanan ocaklı, fırınlı, asıl mutfak bölümüne girilirdi. Çeşitli dönemlerde tamir ve ilavelerin yapıldığı 20 kubbeli bu muhteşem binada bugün padişahlara hediye edilen Çin ve Japon porselenleri sergilenmekte. Mutfak, sekiz bölümden oluşurdu.
Kuşhane Mutfağı nedir?
Kuşhane, Osmanlı saraylarında padişahların yemeklerinin pişirildiği mutfak.Alafranga mutfak teknikleri ilk olarak ne zaman Türk mutfağına girmiştir?
19. yüzyılın sonlarında ve 20.yüzyılın başlarında İstanbul’da yayınlanan yemek kitapları Osmanlı döneminin sonlarından itibaren İstanbul mutfağını etkilemeye başlayan Batı kökenli alafranga mutfak kültürünün izlerini taşımaktadır.Osmanlı protokol ve törenleriyle ilgili kanunlar ilk defa Fatih Sultan Mehmed’in kanunnamesinde yer almıştı.
Yavuz Sultan Selim ne yerdi?
Yavuz Sultan Selim ne yerdi?Yavuz Sultan Selim, süs ve ihtişamdan hoşlanmazdı. Her öğün yemekte tek çeşit yemek yer ve tahta tabaklar kullanırdı. Gösterişten hoşlanmaz, devlet malını israf etmezdi. Selim’in çok bilinen küpeli ve pala bıyıklı resminin ona ait olmadığı ve asla sakal bırakmadığı ortaya çıkmıştı.
Osmanlıda padişahın yemeklerini tadan kişiye ne denir?
Osmanlıda padişahın yemeklerini tadan kişiye ne denir?Yalnızca padişahın kullandığı tabak, bardak gibi servis gereçlerine konulan yemekler, çeşnicibaşı denilen yemek tadımcısının denetiminden sonra padişaha giderdi. Çeşnicibaşı da yemeğin zehirli olup olmadığını anlamak için yemeğin tadına bakardı. Ayrıca padişahlar tuz da kullanmazdı.