AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kanuni sekiller nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.247
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kanuni şekiller nelerdir?​

Kanuni Geçerlilik Şeklinin Türleri Nelerdir? Medeni Kanunumuz ve Borçlar Kanunumuzun geçerlilik şekli olarak öngördüğü şekiller (sözlü, yazılı, resmi şekiller) çeşitlidir. “Sözlü şekil” Borçlar Kanunu’nda mevcut olmayıp, Medeni Kanun’da da sadece iki hukuki muamelede (evlenme akdi ile sözlü vasiyet) sözkonusudur.

Zorunlu şekil şartları nelerdir?​

Kanun metni doğrultusunda bonoda bulunması gereken zorunlu şekil şartları şöyle sıralanacaktır.
- BONO YADA EMRE YAZILI SENET KELİMESİ
- BELİRLİ BİR BEDELİ KAYITSIZ ŞARTSIZ ÖDEME VAADİ
- VADE.
- ÖDEME YERİ
- LEHTAR.
- SENEDİN DÜZENLENME TARİHİ VE YERİ
- DÜZENLEYENİN İMZASI.

Şekle bağlı ne demek?​

Şekle bağlı ne demek?
Yine belirtilmesi gerekirse; belirli şekle bağlı olarak yapılmış olan /yapılması gereken bir sözleşmenin tümünün veya bazı kısımlarının değiştirilmesi de kural olarak aynı şekilde yapılmalıdır. Yani kanunen yazılı olması gereken bir sözleşmenin değiştirilmesinin de yazılı olarak yapılması gereğini ifade eder.

Bononun zorunlu şekil şartları nedir?​

Bononun zorunlu şekil şartları nedir?
“Bonoda şekil şartları, senedin tanzim tarihi itibarı ile yürürlükte bulunan 6102 Sayılı TTK’nun 776. maddesinde sayılmıştır. Bunlar; “Bono” ya da “emre muharrer senet” ibaresi, kayıtsız şartsız belirli bir bedeli ödeme vaadi, vade, ödeme yeri, lehtar, düzenleme yeri ve tarihi, düzenleyenin imzasıdır.

Hangisi bono nun zorunlu şekil şartları arasında yer almaz?​

Bonoda vade esaslı şekil şartı değildir. Yani vadenin belirtilmemesi bonoyu geçersiz hale getirmeyecektir. “Vadesi gösterilmemiş olan bono, görüldüğünde ödenmesi şart olan bir bono sayılır.” TTK 776/2Bonoda vade türleri 4 başlık altında incelenebilir.

Sözleşmelerin geçerli olabilmesi için uygulanması gereken şekle ne ad verilir?​

Adi Yazılı Şekil • Sözleşmeden şekil denildiğinde, kural olarak, adi yazılı şekil anlaşılır. Kanun tarafından Yazılı şekle tabi işlemler yazılı sözlü yapılırsa geçerli olmaz. Yazılı şekle tabi sözleşmelerde, sözleşme değişikliğinin de yazılı şekilde yapılması gerekir.
 
Kanuni şekiller konusuna dair verilen bilgiler oldukça detaylı ve bilgilendirici. Kanuni geçerlilik şekilleri çeşitli belirlenmiş, özellikle "sözlü şekil" ve "yazılı şekil" vurgularıyla anlaşılır bir şekilde açıklanmış. Ayrıca bononun zorunlu şekil şartlarıyla ilgili detaylı açıklamalar yapılmış, bu konuda bonoda bulunması gereken unsurlar geniş kapsamlı şekilde sıralanmış. Ayrıca şekle bağlı kavramı da detaylı bir şekilde ele alınmış, sözleşmelerde belirli şekle bağlı olmanın önemi ve değişikliklerin de aynı şekilde yapılması gerekliliği vurgulanmış.

Son olarak, hangisi bono nun zorunlu şekil şartları arasında yer almaz sorusuna da net bir yanıt verilmiş. Bono için belirtilen zorunlu şekil şartları arasında vade belirtilmesi gerekliliği vurgulanmış, vadenin gösterilmemesinin bonoyu geçersiz hale getirmeyeceği belirtilmiş. Bu detaylı ve bilgilendirici yanıtlarla sorulara açıklık getirilmiş.

Adi yazılı şekil kavramına dair de güzel bir örnekleme yapılmış. Çeşitli şekiller altında yapılan sözleşmelerde, adi yazılı şeklin önemine vurgu yapılmış ve yazılı şekle tabi işlemlerin uygun şekilde yürütülmesi gerektiği belirtilmiş.

Toparlayıcı bir şekilde, verilen yanıtlar oldukça detaylı ve öz bir biçimde belirli terimlerin açıklanmasına yardımcı olmuştur.
 
Geri
Üst