Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Kanunda iyi niyet nedir?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.233
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kanunda iyi niyet nedir?​

Buna göre, iyiniyet; bir hakkın kazanılması veya bir hukuki sonucun doğması yönünden mevcut bir engeli, bir eksikliği veya benzeri bir olguyu bilmemek ve hâlin gerektirdiği özen gösterilse dahi bilecek durumda olmamaktır.

İyi niyet nedir medeni hukuk?​

İyi niyet nedir medeni hukuk?
Buna göre, iyiniyet; bir hakkın kazanılması veya bir hukuki sonucun doğması yönünden mevcut bir engeli, bir eksikliği veya benzeri bir olguyu bilmemek ve hâlin gerektirdiği özen gösterilse dahi bilecek durumda olmamaktır. İyiniyetin tersi olan kavramı kötüniyet oluşturur.

Hukukta iyi niyet ve dürüstlük kuralı nedir?​

Dürüstlük kuralı (Bona Fides) mevcut bir hakkın kullanılmasında söz konusu olurken iyiniyet ise hakların kazanılmasında söz konusu olabilir. Kişi dürüstlük kuralı çerçevesinde haklarını kullanırken ve borçlarını yerine getirirken hak sahibi olması gerekir, sahibi olmadığı hakkı kullanamayacaktır.

İyi niyet karinesi ne demek hukuk?​

İyi niyet karinesi ne demek hukuk?
her türlü hukuki ilişkide iyi niyetin varlığı halihazırda varmış gibi kabul edilir.. iyi niyetin olmadığı, yani kötü niyetle yapılmış bir işlemin olduğu kanıtlanma suretiyle kabul edilebilir.
İyi niyet korunması nedir?​
Başka bir değişle, iyiniyetin korunması, temelindeki dürüstlük kuralı gereği olan güvenin korunmasına dayalıdır. İşte bu güveni koruma, dürüstlük kuralı temeline dayanmaktadır. Ancak işaret etmek gerekir ki, bu yakınlık iki kurum arasında dürüstlük kuralı ile iyi niyet arasında mevcut farklılığı ortadan kaldırmaz.

İyi niyet iddiası nedir?​

İyi niyet iddiası nedir?
Medeni Kanun’un 3. maddesinde açıklanan iyiniyet ilkesi, özel hukuk alanındaki esas ilkelerden biridir. Kanuna göre iyiniyet genel bir tanım ile hukuki bir sonuç doğurmaya engel teşkil eden bir halin varlığından haberdar olmama ve haberdar olmanın gerekmemesi olarak tanımlanabilir.

Iyi niyet hangi durumda rol oynar?​

“Kanunun iyiniyete hukukî bir sonuç bağladığı durumlarda, asıl olan iyiniyetin varlığıdır. Buna göre iyi niyet, bir hakkın kazanılması veya bir hukuki sonucun doğması yönünden mevcut bir engeli, bir eksikliği veya benzeri bir olguyu bilmemek ve hâlin gerektirdiği özen gösterilse dahi bilecek durumda olmamaktır.

Objektif iyi niyet ne demek?​

Objektif iyi niyet ne demek?
Maddesi “Objektif hüsnüniyet”, bir hakkın kazanılmasında veya hukuksal bir durumun ortaya çıkmasında engel bir halin varlığını bilmeme yada bilebilecek olmamayı maruz görmeyi ifade eden davranış kuralının düzenlendiği 3.

Hukukta geçen dürüstlük kuralı nedir?​

Dürüstlük Kuralı, dürüst, namuslu ve makul kimselerin toplum içerisinde geçerli ahlaka, güvene ve dürüstlüğe dayalı olarak gerçekleştirdikleri davranışları sonunda meydana gelmiş ve herkesce belirlenen kuralların bütünüdür.

İyi niyet hangi hallerde korunur?​

İyi niyet hangi hallerde korunur?
Bir kişinin, hakkını korumada aşırı ihmalkar davranmış olması halinde, bu ihmalkar davranışın olumsuz sonuçları, başka kişilere yüklenmemelidir: Temsil edilenin, temsilciden yetki belgesini geri almayı ihmal etmesi ve temsilcinin üçüncü kişiyle temsil edilen adına işlem yapması halinde, üçüncü kişi iyiniyetli ise …
Objektif iyi niyet kuralı nedir?​
Hakkın kötüye kullanımının ölçütünü, Medeni Kanunumuza göre objektif iyi niyet kuralları verir. Objektif iyi niyet kuralları, hakkın karşı tarafta uyandırılan güvene aykırı surette kullanılmasının da hakkın kötüye kullanımı olarak kabulünü gerektirir.
 
Kanunda iyi niyet, bir hakkın kazanılması veya bir hukuki sonucun doğması yönünden mevcut bir engeli, eksikliği veya benzeri bir durumu bilmemek ve durum gerektirdiği özen gösterilse dahi bilecek durumda olmamaktır. İyi niyet, genel olarak hukuki bir sonuç doğurmaya engel teşkil eden bir durumdan haberdar olmama durumunu ifade eder.

Medeni hukukta iyi niyet, bir hakkın kazanılması veya bir hukuki sonucun doğması yönünden mevcut bir engeli bilmemek ve gerektiği özen gösterilse dahi bilecek durumda olmamak olarak tanımlanır. Kökeni Latince "Bona Fides" olan dürüstlük kuralı da benzer şekilde mevcut hakların kullanılmasında ve borçların yerine getirilmesinde önem taşır.

İyi niyet karinesi, her türlü hukuki ilişkide iyi niyetin var olduğu kabul edilir ve kötü niyetle yapılmış işlemlerin ispatlanması sonucunda kabul edilebilir. İyi niyet korunması ise güvenin korunması temeline dayalıdır ve dürüstlük kuralı gereği olan güvenin korunmasını amaçlar.

İyi niyet iddiası, Medeni Kanun'un 3. maddesinde yer alan ilke olarak özel hukuktaki temel ilkelerden biridir. İyi niyet, hukuki bir sonuç doğurmaya engel teşkil eden bir durumun varlığından haberdar olmama ve böyle bir durumda olmanın gerekmemesi olarak tanımlanır.

Objektif iyi niyet ise, bir hakkın kazanılmasında veya hukuksal bir durumun ortaya çıkmasında engel bir durumu bilmeme veya bilebilme durumunu ifade eden davranış kuralını düzenleyen ilkedir. Dürüstlük kuralı ise dürüst, namuslu ve makul kimselerin toplum içerisinde geçerli ahlaka, güvene ve dürüstlüğe dayalı olarak gerçekleştirdikleri davranışları ifade eder.

İyi niyet, hakkın kazanılmasında veya hukuksal bir sonucun doğmasında engel bir durumu bilmemek ve gereken özen gösterilse dahi bilecek durumda olmamayı ifade eder. Objektif iyi niyet kuralları ise hakkın karşı tarafta uyandırılan güvene aykırı şekilde kullanılmasının kötüye kullanım olarak kabul edilmesini sağlar.
 
Geri
Üst