AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kanuna aykiri olarak elde edilmis bulgular delil olarak kabul edilemez hangi kural?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kanuna aykırı olarak elde edilmiş bulgular delil olarak kabul edilemez hangi kural?​

Anayasanın 38/6 maddesinde, “Kanuna aykırı olarak elde edilmiş bulgular, delil olarak kabul edilemez” denilmektedir. 5271 sayılı CMK’nin 206. maddesinin (2) fıkrasının [a] bendinde, delilin, kanuna aykırı olarak elde edilmesi halinde reddedileceği ifade edilmektedir.
Bireysel başvurunun kabul edilebilirlik şartları nelerdir?
Başvurunun, açıkça dayanaktan yoksun olmaması gerekmektedir. Bu bakımdan başvurunun açık ve görünür bir ihlalin olmadığı, karmaşık ve zorlama, kanıtlanmamış şikâyetler içeren veya temyiz mercii şikâyetinden ibaret olan bir başvuru olmaması gerekmektedir. Son olarak, Başvuru hakkının kötüye kullanılmaması gerekmektedir.
Kanuna aykırı olarak elde edilmiş bulgular delil olarak kabul edilemez hükmü hukuki niteliği bakımından nasıl bir kuraldır?
Anayasanın 38/6, CMK’nın 217/2 ve 206.maddelerindeki açık ve amir hüküm uyarınca, maddi gerçeği ortaya çıkarma amacıyla dahi olsa, hukuka aykırı olarak elde edilmiş bulgular delil olarak kullanılamaz; duruşma okunamaz, tartışılamaz; hükme esas alınamaz.

Hukuka aykırı delil hangi ilke?​

6 Yine 2001 yılında Anaya- sa’nın 38. maddesine eklenen bir fıkrayla, “Kanun’a aykırı olarak elde edilmiş bulgular, delil olarak kabul edilemez” ilkesi Anayasa metnine girmiştir. 1982 Anayasası’nın 2. maddesiyle “insan haklarına saygılı bir hukuk devleti olma” ilkesi kabul edilmiştir.
Delil Çeşitleri Nelerdir CMK?
Ceza Davasında Delil Çeşitleri
Yasak deliller nelerdir?
Ceza yargılamasında hukuka aykırı delil, ceza muhakemesi hukuku normlarına aykırı elde edilmiş olan her türlü delil olarak tanımlanabilir. Hukuka aykırı deliller, bir uyuşmazlığın çözülmesi amacıyla ispat aracı olarak kullanılamazlar. Ceza yargılamasının amacı, maddi gerçeğin ortaya çıkarılmasıdır.

Bireysel başvuru yoluna hangi haklar için başvurulabilir?​

Mülkiyet hakkı Eğitim ve Öğrenim hakkı Serbest seçim hakkı Temel hak ve Hürriyetlerin korunması (Etkili başvuru hakkı)
Avrupa insan Hakları Mahkemesi ne müracaatın kabul edilebilir bulunmasının şartları nelerdir?
AİHM’e başvuru yapabilmek için kural olarak iç hukuk yollarının tüketilmesi gerekir. Ancak, etkili bir iç hukuk yolu olmadığı düşünülüyorsa doğrudan başvuru yapılabilir. Birden çok iç hukuk yolu mevcut ise, kural olarak bu hukuki yollardan herhangi birinin tüketilmiş olması yeterlidir.
Hukuka aykırı delil hükme esas alınır mı?
Hukuka aykırı elde edilen deliller, hükme esas alınamaz.

Hukukta somut delil nedir?​

Olay yerinde bulunan kanlı bir bıçak veya tespit edilen parmak izleri somut delil olarak kabul edilirken; bazen de özellikle cinsel suçlarda, kadının ve çocuğun beyanı somut delil olarak kabul edilmektedir.
Şüpheden sanık yararlanır ilkesi nedir?
Ceza muhakemesinin en önemli ilkelerinden biri olan ve Latince “in dubio pro reo” olarak ifade edilen “şüpheden sanık yararlanır” ilkesi uyarınca, sanığın bir suçtan cezalandırılmasının temel şartı, suçun şüpheye yer vermeyen bir kesinlikle ispat edilmesidir.
 

Similar threads

Geri
Üst