AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Kanun bendi ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kanun bendi ne demek?​

Kanun ve diğer hukuk metinleri, “kısım”lara, kısımlar “bölüm”ler, bölümler “madde”lere ayrılırlar. Hazırlanan metinde maddeler sıra numarası alırlar yani numaralanarak sıralanırlar. Her bir madde, kendi içinde fıkralardan, fıkralar bentlerden, bentler alt bentlerden, alt bentler de cümlelerden oluşmaktadırlar.

Geçici kanun maddesi ne demek?​

Geçici madde başka bir kanunla yürürlükten kaldırılmadığı müddetçe ilgili kanundaki yerini korur, kendili- ğinden geçiş dönemi bitince yürürlükten kalkmaz.
Kanun fıkra bent nasıl yazılır?
MADDE 13 – (1) Taslaklar, sırasıyla maddeler, fıkralar, bentler ve alt bentlerden oluşur. (2) Fıkralar numarayla, bentler harfle, alt bentler numarayla belirlenir. Bentlerin sıralanmasında Türk alfabesinde yer alan bütün harfler kullanılır. Çerçeve maddelerde fıkralar numaralandırılmaz.
5510 sayılı kanun 4 maddesi 1 fıkrası a bendi nedir?
MADDE 2 – (1) Bu Tebliğ, 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bendi kapsamında sigortalı olanlar ile bunların hak sahiplerine uzun ve kısa vade sigorta kollarından sağlanan hak ve yükümlülükler ile yararlanma şartları ve tahsis mevzuatına ilişkin usul ve esasları kapsar.

Gecici maddeler anayasaya dahil mi?​

Anayasa’daki geçici maddeler, normal hükümlerin tümüyle yürürlüğe gireceği döneme kadarki geçiş dönemini düzenliyor. Normal şartlar altında, geçici maddelerin belli bir süre sonra kendiliğinden geçerliliğini yitirmesi gerekiyor.

Işlenemeyen hüküm nedir?​

Bunlar tamamiyle ayni konuda oldukları halde daha sonraki tarihlerde ilave edilen hükümlerdir, kanun sayısı ve yürürlüğe giriş tarihiyle anıldığı için ‘zamanında işlenemeyen’ olarak adlandırılılan ek ve geçiçi maddelerdir.özel bir sözleşmede de ayni şekilde daha sonra karşılıklı mutabakatla ilave edilen orijinal …
Yasal mevzuatlar nelerdir?
Mevzuat, yürürlükteki hukuk kurallarının bütünüdür. Türk mevzuat sistemi yukarıdan aşağıya doğru Anayasa, Kanun, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ve yönetmelikten oluşur.
Edebiyat fıkra ne demek?
Köşe yazısı veya fıkra; bir yazarın ve köşe yazarı’nın herhangi bir konu veya günlük olaylar hakkındaki görüşlerini, düşüncelerini ayrıntılara inmeden anlattığı gazete ve dergilerde yayımlanan kısa fikir yazılarının genel adıdır. Fıkralar, gazete ve dergilerin belli sütun veya köşelerinde yayımlanır.
4/a olarak yer alan eski sistemde, SSK’ ya prim ödeyenleri kapsamaktadır. İş yerinde sözleşmeli olarak çalışan kişileri kapsamaktadır. 4/a olan kavram daha sonra 5510 sayılı yeni yasa ile SGK kapsamında yer almıştır. SGK kapsamında olanları kapsayan bu kola 4 A denilmektedir.
A- Hizmet Akdine Tabi Çalışanlar 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine göre sigortalı sayılabilmek için, sigortalının işveren veya işveren vekili ya da alt işveren tarafından işe alınıp, hizmet akdine tabi çalıştırılması veya işe ba şlatılması gerekir.
Kanunlarda geçici madde ne demek?
Fıkra türünün özellikleri nelerdir?
Fıkranın özellikleri şunlardır: Köşe yazısı olan fıkralarda yazar, gündelik olayları özel bir görüşle, güzel bir üslupla, hiç kanıtlama gereği duymadan her gün kaleme alır. Düşünceleri hiçbir kalıba bağlı kalmadan serbestçe ortaya koyar. Ele aldığı konu üzerinde bir kamuoyu oluşturmayı amaçlar.

Kanun numaraları neye göre belirlenir?​

Numaralandırmaya İlişkin TBMM Kararı Karar metni, “Büyük Millet Meclisi’nce kabul edilmiş ve edilecek olan kanunlara numara vaz’ı takarrür etmiştir” şeklindedir. Bu karar neticesinde TBMM’de kabul edilen ilk kanundan itibaren numaralandırma yapılmıştır.

Yönerge yönetmeliğe aykırı olabilir mi?​

Bu konu, Anayasa’nın 124’üncü maddesinde düzenlenmiştir. Yönetmelik çıkarmak, yasama ve yargılama tasarrufu olmayıp, sadece yönetim görevi ile ilgili bir icraattır. Yönetmelikler, kanuna aykırı hükümler taşıyamazlar.
 
Geri
Üst