AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kanun anlami ne demek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kanun anlamı ne demek?​

yasalar, tüzükler, yönetmelikler birer hukuk kuralıdır. Yürürlükte olan hukuk kurallarının tümüne mevzuat denir. Dar anlamında yasa, yasama organınca yapılan yasa adıyla gerçekleştirilen işlerdir. Hukuk karşılıklı hakları ifade eden üst mefhumdur, yasa ise bu hakları koruyan ve belirleyen kuralları ifade eder.

Kanunun atası nedir?​

Kanun; telli çalgılar ailesinden bir enstrümandır. Etimolojik kökeninin Yunanca “kaide, kural” anlamına gelen “kanon” kelimesinden geldiği ileri sürülmektedir.

Kanun çalan kişiye ne denir?​

Kanun çalan kişiye ne denir?
Kanuni, kanun çalan kişi.

Kanunun kelimesi nasıl yazılır?​

Kanunun kelimesi nasıl yazılır?
19. Kanun, tüzük, yönetmelik, yönerge, genelge adlarının her kelimesi büyük harfle başlar: Medeni Kanun, Türk Bayrağı Tüzüğü, Telif Hakkı Yayın ve Satış Yönetmeliği vb. 20.

Yürürlükte olan ama uygulanmayan kanunlara ne denir?​

Bazı kanunlar vardır uygulama alanı kalmadığı veya toplumun genel kabulleri ile çeliştiği için uygulanamazlar. Bunlara hukuk dilinde “metrukiyete düşmüş kanunlar” denir.

Kanun ne işe yarar?​

“Yasa” ne demektir diye baktığımızda, kısa ve basit tarafından şöyle anlatıyor TDK sözlüğü: “Devletin yasama organları tarafından konulan ve uyulması gereken kurallar bütünü, kanun…” Konu “…uyulması gereken kurallar…” olarak tanımlandığında, uyulmaması halinde elbette bir “Yaptırımı” olacak ki, buna da “Ceza” diyoruz.

Kanunları kim icat etti?​

Kanunları kim icat etti?
Tarihte bilinen ilk Kanun metni ise Milattan Önce 2375 yılında Sümerler zamanında ortaya konulmuştur. Sümer Kralı Lagos Urukagina tarafından ilan edilmiştir. Yani ilk Kanun Sümer uygarlığına aittir.

Kanun Türk enstrümanı mı?​

Kanun Türk enstrümanı mı?
Kanun Türk Musikisinin temel sazlarından biridir. Ses rengi ve zenginliği ile işlekliği ve icra teknikleri sayesinde önemli bir süsleme sazı oluşu başta gelen özelliğidir. Bununla birlikte toplu çalışta mevcut saz cinslerine göre gerektiğinde ritm görevini de üstlenebilir ya da en azından ritme katkı da bulunur.
Kanun çalan ne demek?​
Kanun çalan kişiye Kanuni adı verilmektedir. Türk müziği topluluklarının vazgeçilmez enstrümanlarından olan kanun akordunun bozulmaması ve tel sayısının fazlalığı sayesinde ses ve akord konusunda sıkıntı yaşatmayan ve sabit sesli enstrüman olarak bilinir.
 
Kanun kelimesinin farklı anlamlarına ve kökenine dair birkaç bilgi paylaşayım:

1. **Hukuk Alanındaki Anlamı:** Kanun, yasalar, tüzükler, yönetmelikler gibi hukuk kurallarını ifade eden bir terimdir. Yürürlükte olan hukuk kurallarının tümüne mevzuat denir. Dar anlamda yasa, yasama organınca yapılan düzenlemeleri ifade eder.

2. **Etimolojik Kökeni:** Kanun kelimesinin Yunanca "kaide, kural" anlamına gelen "kanon" kelimesinden geldiği ileri sürülmektedir.

3. **Müzik Enstrümanı:** Aynı zamanda "kanun" kelimesi, telli çalgılar ailesinden bir enstrümanı ifade eder. Türk Musikisi'nde kanun önemli bir enstrümandır ve ses rengi, zenginliği, işlekliği ve icra teknikleri ile öne çıkar.

4. **Tarihsel Kökeni:** Tarihte bilinen ilk kanun metni, Sümerler zamanında Milattan Önce 2375 yılında Sümer Kralı Lagos Urukagina tarafından ilan edilmiştir. Bu sebeple, ilkel anlamda kanun kavramı Sümer uygarlığına aittir.

Kanun kelimesi aynı zamanda Türk dilinde birden fazla farklı anlamı olan zengin bir kelime öbeğidir. Her bir anlamı farklı kültürel ve tarihsel bağlamlarda önem taşır.
 
Geri
Üst