Kant metafizigi hangi alana kaydirir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
128.276
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Kant metafiziği hangi alana kaydırır?​

Kant’a göre metafizik; akıl bilgisinin bir alanı ve akla kendi doğası aracılığıyla yanıtlayamayacağı soruların yöneltildiği bir alandır. Descartes’la başlayan, gelenek halinde Spinoza, Leibniz, C. Wolff ve öğrencilerinde sürdürülen rasyonalizmin varlık teorisidir (Heimsoeth 1967, s. 66).
Kant’a göre bilginin kaynağı sezgi mi?
Kant’a göre akıl bize duyuların ve tecrübenin üstünde başka bir şeyin bilgisini veremediği için sezgi algıdan başka bir şey değildir. Bizdeki bütün bilgiler algıyla başlar, ancak tümüyle algıdan çıkmaz.
Kant hangi felsefi görüşü savunur?
Modern felsefenin gelişim seyrine uygun olarak bilgi kuramını ön plana çıkartmıştır. Kant’ın gözünde bilim, liderleri kesin olan ve yöntemleri, ancak Hume’unki gibi felsefi bir kuşkuculuk benimsendiği zaman sorgulanabilen evrensel bir disiplindir. Bilim yansızdır ve nesneldir.

Immanuel Kant hangi yaklaşımı savunur?​

Kant’a göre doğanın verdiği yetenekleri kişiler geliştirmelidir. Ancak Kant bunu olduğu gibi kabul etmiş; herhangi bir açıklamaya dayandırmamıştır. İkinci formülasyon ise insanlık kendi kişiliğinde ya da başkasının kişiliğinde yalnızca araç değil aynı zamanda amaç da olsun.
Kant bilginin kaynağı nedir?
Kant’a göre bütün bilgiler iki kaynaktan gelir. Bilginin ilk kaynağı dış dünya, ikinci kaynağı ise bilgiyi edinen öznedir.
Kant epistemolojisi de bilgiye nasıl ulaşılır?
Kant, öncelikle bir bilginin bilim olarak ortaya konulması için, her şeyden önce onu diğer bilgilerden ayıranın belirlenmesi gerektiğini söyler; aslında bilimlerin sınırlarını çizen şey de nesne alanlarının belirli oluşudur.

Kant’ın felsefesi nedir?​

Kant’a göre ahlakın kaynağı, ne insanı aşan dışsal bir ilke, ne de Tanrı’dır; ahlakın kaynağı insandır. Bu insan, ahlak ilkelerini kendisi koyar ve kendi iradesiyle bu ilkeye uyar. Bu aynı zamanda onun özgürlüğüdür. Yani ahlaki değerlerin kaynağı, insan aklı veya akıllı insandır.
 
Geri
Üst