AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kant ahlak yasasinin kaynagi hakkinda ne dusunur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.182
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kant ahlak yasasının kaynağı hakkında ne düşünür?​

Kant’a göre ahlakın kaynağı, ne insanı aşan dışsal bir ilke, ne de Tanrı’dır; ahlakın kaynağı insandır. Bu insan, ahlak ilkelerini kendisi koyar ve kendi iradesiyle bu ilkeye uyar. Bu aynı zamanda onun özgürlüğüdür. Yani ahlaki değerlerin kaynağı, insan aklı veya akıllı insandır.

Kant adalete ilişkin yaklaşımını hangi temel kavram üzerine inşa eder?​

Kant’a göre, insanların adalet ve barışı sağlama gibi ortak usçu amaçları vardır, bu amaçlara ulaşmak evrensel ahlak ilkelerini benimsemekten geçmektedir (Yalvaç, 2012:271).

Yalan söylemek suç mu?​

Yalan söylemek suç mu?
Yargıtay: Yalan suç değildir.

Öyle bir davran ki davranışın ilkesi evrensel bir yasa olarak kabul edilsin diyen Kant Bir eylemin ahlaki olabilmesi için hangisini savunmuştur?​

Koşulsuz buyruğun temelinde üç ilke vardır: – Öyle davran ki davranışın temelindeki ilke, tüm insanlar için geçerli olan evrensel ilke veya yasa olsun. – İnsanlığı, kendinde ve başkalarında, bir araç olarak değil de her zaman bir amaç olarak görecek şekilde davran!

Kant’ın adalet anlayışı nedir?​

Adalet, kendisinden başka hiçbir değer ile karşılaştırılıp değiştirilemez, ona bir fiyat biçilemez. Aksi takdirde, yani adalete bir fiyat biçilebiliyorsa zaten o adalet değildir. Kant’ın değerlere ilişkin düşüncesinde değerlerin kendinde (an sich) varoluşlarına işaret etmektedir.

Islam dininde yalan söylemenin cezası nedir?​

Islam dininde yalan söylemenin cezası nedir?
Öyle ki Kuran-ı Kerim’deki ayette “Birbirinizi aldatmak için (yalan) yemin etmeyin, bu yüzden yere sağlam basan ayak sürçebilir ve Allah yolundan alıkoymanıza karşılık kötü bir azab tadarsınız. Bunun için size (ahirette de) büyük bir azab vardır.” (Nahl, 16/94) şeklinde tanımlanmaktadır.
Yalan beyanda bulunmak suç mudur?​
Türk Ceza Kanunu’nun 206.maddesinde düzenlenmiştir. Bir resmi belgeyi düzenlemek yetkisine sahip olan kamu görevlisine yalan beyanda bulunan kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır.
Kant’a göre bir eylemin ahlaki değeri belirlenirken aşağıdakilerden hangisine bakılmalıdır?​
Çünkü Kant’ın “ahlaklılığın en yüksek ilkesi” eylemlerimizin değil, istememizin ilkesidir. Ona göre “ahlaklılık, eylemlerin istemenin özerkliğiyle, yani maksimler aracılığıyla olanaklı bir genel yasamayla olan ilişkisidir” (2013:57). Kant için önemli görülen şey, ahlak yasasına göre istemektir.
 
Kant'a göre ahlakın kaynağı, insanın kendisidir. İnsan ahlak ilkelerini kendisi belirler ve kendi iradesiyle bu ilkeleri uygular. Bu da insanın özgürlüğünü ifade eder. Yani ahlaki değerlerin kaynağı, insan aklı veya akıllı insandır.

Kant'ın adalet anlayışı da oldukça önemlidir. Ona göre adalet, değiştirilemez ve karşılaştırılamaz bir değerdir. Adaletin bir fiyatı olmamalıdır. Eğer adalete bir fiyat biçilebiliyorsa, o artık adalet değildir. Kant, değerlere ilişkin düşüncesinde değerlerin kendinde varoluşlarına vurgu yapar.

Kant'ın ahlaki değeri belirlerken dikkate alınması gereken önemli bir ilke de "Kategorik İmperatif"dir. Bu ilkeye göre, bir eylemin ahlaki değeri, eylemin temelindeki ilkenin tüm insanlar için geçerli olan evrensel bir ilke veya yasa olup olmadığına bakılarak belirlenir. İnsanlığı bir araç olarak değil, her zaman bir amaç olarak gören eylemler ahlaki olarak değerlidir.

Kant'ın adalet ile ilgili yaklaşımında da bu evrensel ilkeye vurgu yapılır. İnsanların adalet ve barışı sağlamak gibi ortak amaçları olduğu için, evrensel ahlak ilkelerinin benimsenmesi gerektiği belirtilir.

Sonuç olarak, Kant'a göre ahlakın kaynağı insanın kendisidir ve ahlaki değerlerin belirlenmesinde evrensel ilkelere ve adalet kavramına dayanılmalıdır. Bu prensipler doğrultusunda insanlar, özgür iradeleriyle ahlaki eylemler gerçekleştirmelidirler.
 
Geri
Üst