SoruCevap
Yeni Üye
- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 350.999
- Çözümler
- 1
- Tepkime puanı
- 17
- Puan
- 308
- Yaş
- 36
Kanserden korunmak için doğal antioksidan
Hücelerinizi korumak için avuç avuç vitamin hapı yutmak yerine, bol bol sebze ve meyve yemelisiniz Amerikalı kanser uzmanı Dr Lorenzo Cohen, doğal yoldan alınan antioksidanların, hem kanserden koruduğunu hem de sindirim sistemini çok daha dayanıklı hale getirdiğini söylüyor
Houston'da faaliyet gösteren MD Anderson Kanser Merkezi uzmanlarından Dr Lorenzo Cohen, sebze ve meyve yoluyla tüketilen antioksidanların, daha etkili olduğunu söyledi 'Hasara uğramış hücreleri koruyan maddeler' diye tanımlanan antioksidanlarla ilgili 'bilinen' ve 'bilinmeyenler'i sıralayan Dr Cohen, 'antioksidan ve serbest radikal' ilişkisini şöyle anlattı:
HÜCRELERİ BOZUYOR
Serbest radikaller, vücudun normal metabolik faaliyetleri sırasında ortaya çıkan ve hücrelere saldırarak yapılarını bozan moleküllerdir Antioksidanlar; diğer moleküllerden aldığı elektronlarla, DNA'ya zarar veren serbest radikallerin taşıdığı elektriği etkisiz hale getirir Serbest radikallerin verdiği zararlar, yaşlanma ve kanser gelişimi de dahil olmak üzere pek çok hastalıkla ilişkilidir Antioksidanlar ise kanseri yavaşlatıp, kansere karşı korur
KORUYUCU ETKİSİ VAR
Antioksidan takviyeleri ile ilgili klinik deneylerin belirsiz olduğuna dikkat çeken Dr Lorenzo Cohen, "Araştırmalar, antioksidan açısından zengin meyve ve sebzelerle beslenmenin, bazı kanser türlerinden koruduğunu, riski azalttığını gösteriyor Ben antioksidan tavkiyesinin, doğal yollardan yapılmasını tavsiye ediyorum" dedi Antioksidanların kanseri önlemedeki rolünü destekleyen laboratuvar çalışmaları olduğunu hatırlatan Dr Cohen, "Kemoterapi veya radyasyon tedavisinin olumlu etkisini artırdıklarına dair görüşler ise henüz net değil" şeklinde konuştu
SAĞLIKLI OLMAYI VE KALMAYI SAĞLARLAR
POLİFENOL: Polifenoller, insan vücudunda oluşan serbest radikalleri temizleme kabiliyetine sahiptir Metabolizmayı zinde tutarlar Soya, yeşil çay, siyah çikolata, erik, yaban mersini, ahududu, çilek, elma ve fındık, şamfıstığı gibi kabuklu yemişlerde bulunur
LİKOPEN: Domates ve domatesli ürünlerde yoğun olarak bulunan likopen, sağlık açısından mucizevi madde olarak tanımlanıyor Güçlü bir antioksidan olarak birçok hastalıkla mücadelede etkin rol oynayan likopen, cilt sağlığı ve güzelliğine de katkıda bulunuyor
LUTEIN: Bilimsel çalışmalar, Lutein'in göz ve cilt için çok yararlı olduğunu göstermektedir Özellikle yaşa bağlı cilt ve göz yıpranmalarına karşı korunmada etkisi büyük olan Lutein, hücreleri serbest radikallerin zararlı etkilerine karşı korur ve yaşlılıkta körlük riskini azaltır Ispanak, kara lahana, brokoli, kivi ve kırmızı üzümde bulunur
RESVERATROL: Kalp ve damar sağlığı üzerinde etkili olan ve yaşlanmayı geciktirdiği varsayılan resveratrol; üzüm, kızılcık, yaban mersini ve yer fıstığında yer alır
GLUCOSINOLATES: Kansere karşı etkili olduğu bilinen bu antioksidan; turpgiller familyasından suteresi, brokoli, kabak, karnabahar, Brüksel lahanası ve kıvırcık lahanada var
ZİNDELİK KAYNAKLARI
Antioksidan bazlı vitamin ve mineral içeren yiyecekler şöyle sıralanıyor:
BETA-KAROTEN: Genellikle turuncu renkteki tatlı patates, havuç, bal kabağı ve mango gibi yiyeceklerde görülür Ispanak, brokoli, turp ve şalgam da antioksidan açısından zengin sebzeler arasındadır
SELENYUM: Güçlü bir antioksidan olan selenyum ton balığında bol miktarda bulunur
VİTAMİN A: Ispanak gibi geniş yapraklı yeşillikler, havuç ve kavunda bulunur
VİTAMİN C: Portakal, greyfurt gibi turunçgillerde, yeşil ve kırmızıbiber, kivi, brokoli ve çilekte bulunur
VİTAMİN E: Hücreleni yenileyen özelliğiyle tanınan E vitamini; buğday tohumu, ayçiçeği çekirdeği, badem, salça ile domates püresi gibi pişmiş domateste var
Hücelerinizi korumak için avuç avuç vitamin hapı yutmak yerine, bol bol sebze ve meyve yemelisiniz Amerikalı kanser uzmanı Dr Lorenzo Cohen, doğal yoldan alınan antioksidanların, hem kanserden koruduğunu hem de sindirim sistemini çok daha dayanıklı hale getirdiğini söylüyor
Houston'da faaliyet gösteren MD Anderson Kanser Merkezi uzmanlarından Dr Lorenzo Cohen, sebze ve meyve yoluyla tüketilen antioksidanların, daha etkili olduğunu söyledi 'Hasara uğramış hücreleri koruyan maddeler' diye tanımlanan antioksidanlarla ilgili 'bilinen' ve 'bilinmeyenler'i sıralayan Dr Cohen, 'antioksidan ve serbest radikal' ilişkisini şöyle anlattı:
HÜCRELERİ BOZUYOR
Serbest radikaller, vücudun normal metabolik faaliyetleri sırasında ortaya çıkan ve hücrelere saldırarak yapılarını bozan moleküllerdir Antioksidanlar; diğer moleküllerden aldığı elektronlarla, DNA'ya zarar veren serbest radikallerin taşıdığı elektriği etkisiz hale getirir Serbest radikallerin verdiği zararlar, yaşlanma ve kanser gelişimi de dahil olmak üzere pek çok hastalıkla ilişkilidir Antioksidanlar ise kanseri yavaşlatıp, kansere karşı korur
KORUYUCU ETKİSİ VAR
Antioksidan takviyeleri ile ilgili klinik deneylerin belirsiz olduğuna dikkat çeken Dr Lorenzo Cohen, "Araştırmalar, antioksidan açısından zengin meyve ve sebzelerle beslenmenin, bazı kanser türlerinden koruduğunu, riski azalttığını gösteriyor Ben antioksidan tavkiyesinin, doğal yollardan yapılmasını tavsiye ediyorum" dedi Antioksidanların kanseri önlemedeki rolünü destekleyen laboratuvar çalışmaları olduğunu hatırlatan Dr Cohen, "Kemoterapi veya radyasyon tedavisinin olumlu etkisini artırdıklarına dair görüşler ise henüz net değil" şeklinde konuştu
SAĞLIKLI OLMAYI VE KALMAYI SAĞLARLAR
POLİFENOL: Polifenoller, insan vücudunda oluşan serbest radikalleri temizleme kabiliyetine sahiptir Metabolizmayı zinde tutarlar Soya, yeşil çay, siyah çikolata, erik, yaban mersini, ahududu, çilek, elma ve fındık, şamfıstığı gibi kabuklu yemişlerde bulunur
LİKOPEN: Domates ve domatesli ürünlerde yoğun olarak bulunan likopen, sağlık açısından mucizevi madde olarak tanımlanıyor Güçlü bir antioksidan olarak birçok hastalıkla mücadelede etkin rol oynayan likopen, cilt sağlığı ve güzelliğine de katkıda bulunuyor
LUTEIN: Bilimsel çalışmalar, Lutein'in göz ve cilt için çok yararlı olduğunu göstermektedir Özellikle yaşa bağlı cilt ve göz yıpranmalarına karşı korunmada etkisi büyük olan Lutein, hücreleri serbest radikallerin zararlı etkilerine karşı korur ve yaşlılıkta körlük riskini azaltır Ispanak, kara lahana, brokoli, kivi ve kırmızı üzümde bulunur
RESVERATROL: Kalp ve damar sağlığı üzerinde etkili olan ve yaşlanmayı geciktirdiği varsayılan resveratrol; üzüm, kızılcık, yaban mersini ve yer fıstığında yer alır
GLUCOSINOLATES: Kansere karşı etkili olduğu bilinen bu antioksidan; turpgiller familyasından suteresi, brokoli, kabak, karnabahar, Brüksel lahanası ve kıvırcık lahanada var
ZİNDELİK KAYNAKLARI
Antioksidan bazlı vitamin ve mineral içeren yiyecekler şöyle sıralanıyor:
BETA-KAROTEN: Genellikle turuncu renkteki tatlı patates, havuç, bal kabağı ve mango gibi yiyeceklerde görülür Ispanak, brokoli, turp ve şalgam da antioksidan açısından zengin sebzeler arasındadır
SELENYUM: Güçlü bir antioksidan olan selenyum ton balığında bol miktarda bulunur
VİTAMİN A: Ispanak gibi geniş yapraklı yeşillikler, havuç ve kavunda bulunur
VİTAMİN C: Portakal, greyfurt gibi turunçgillerde, yeşil ve kırmızıbiber, kivi, brokoli ve çilekte bulunur
VİTAMİN E: Hücreleni yenileyen özelliğiyle tanınan E vitamini; buğday tohumu, ayçiçeği çekirdeği, badem, salça ile domates püresi gibi pişmiş domateste var