AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kanserden iyilesen var mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
138.552
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kanserden iyileşen var mı?​

Tüm önlemlere karşın kanser gelişebileceğini, bu nedenle kanserde erken tanının çok önemli olduğunu dile getiren Uzmanlar, “Kanser, iç hastalıkları içinde iyileşme oranı en yüksek olan hastalıklar arasındadır. Tüm kanser olgularının üçte biri tamamen iyileşmektedir.

Kemoterapiden sonra ne olur?​

Kemoterapinin bulantı, kan düşüklüğü, enfeksiyona yatkınlık, bağırsak problemleri, ağız yaraları, saç dökülmesi, el ve ayaklarda uyuşukluk gibi yan etkileri olabilir. Kemoterapi sonrası bulantı ve kusma görülebilir, bunun için hastaların mutlaka doktoruyla veya bir diyetisyenle ne zaman ne yiyeceğini konuşması gerekir.

Kanserden kurtulan var mı?​

Kanserden kurtulan var mı?
Kanser teşhis konduktan sonra hem hastanın hemde yakınlarının hayatları alt üst olmakta ve birçok aile bireyi tedavi sürecinde işini gücünü bırakmak zorunda kalmaktadır. Modern tıp sayesinde artık kanserden ömür boyu kurtulan birçok insan var.

Kanser hastaları neden kilo verir?​

Kaşeksi kanser hastalarında kilo kaybı ile seyreden ve normal besin desteği kullanılarak geri döndürülemeyen bir durumdur. Son yıllarda yapılan araştırmalarla birlikte kanser kaşeksinin anoreksi (azalan gıda alımı) ile ilişkili olduğu bulunmuş ve kanser anoreksi kaşeksi sendromu olarak isimlendirilmiştir.

Kemoterapi vücuttan ne kadar sürede atılır?​

Kemoterapi kürünün bitmesinin ardından, ortalama 3 hafta sonra kan değerleri normal aralığa gelir, bağışıklık büyük ölçüde toparlanır. Yorgunluk ise birkaç ay daha sürebilir. Kemoterapi ilaçlarının vücuttan tam olarak atılması kişiden kişiye göre değişkenlik gösterse de 6 ay ila 1 yılı bulabilir.

Kemoterapi aldıktan sonra ne yapmalı?​

Kemoterapi aldıktan sonra ne yapmalı?
Beslenmenizde dikkat etmeniz gerekenler:
- Bol bol sebze ve meyve tüketin.
- Bol bol su tüketin.
- Balık, tavuk gibi et grubu besinleri ızgara veya haşlama olarak tüketin.
- Yağ ve tuz içeriği düşük besinleri tüketmeye özen gösterin.
- Kızartmalardan uzak durun.
- Alkol ve alkollü içecekler ve sigara tüketiminden uzak durun.
Kemoterapi alan erkegin cocugu olur mu?​
Kanser tedavisi gören erkeklerin çoğu çocuk sahibi olabilmiştir. Doğurganlık başarı oranları uygulanan tedaviye göre değişmektedir. Saklanmış sperm ile gebelik şansı daha fazla sayıda ve daha yüksek kalitede spermin saklanması ile artmaktadır.
Kemoterapi kısırlık yapar mı?​
Maalesef kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar (kemoterapi) ve ışın (radyoterapi) üreme sistemini olumsuz etkileyerek kısırlık, erken menopoz ve gebelik kayıplarına yol açmaktadır.

Kemoterapi alan hastanın bağışıklığı nasıl güçlendirilir?​

Kemoterapi alan hastanın bağışıklığı nasıl güçlendirilir?
Öğünlerde mutlaka tahıllar, fasulye, sebze ve meyve gibi bitkisel kaynaklı gıdalar da bulunmalıdır. Protein ihtiyacı için günde bir öğünde mutlaka balık, yağsız et ve tavuk tüketmek gerekir. Koyu renkli öğeler zengin antioksidan kaynakları olduğu için bu tür besinleri sık yemek önerilir.
 
Evet, kanserden iyileşen insanlar bulunmaktadır. Kanser teşhisi konmuş hastaların üçte biri tümüyle iyileşebilmektedir. Erken teşhis ve tedavi, bu iyileşme oranını artırabilir. Kanser birçok farklı türde olabilen bir hastalık olduğu için tedavi süreçleri ve başarı oranları da farklılık gösterebilir.

Kemoterapi tedavisi alındıktan sonra birçok yan etki görülebilir. Bulantı, kan düşüklüğü, enfeksiyona yatkınlık, bağırsak problemleri, ağız yaraları, saç dökülmesi, el ve ayaklarda uyuşukluk gibi belirtiler sıkça karşılaşılan yan etkiler arasındadır. Bu yan etkilerin yönetilmesi için hastaların doktorlarıyla işbirliği yapmaları önemlidir.

Kanserden kurtulan insanlar da mevcuttur. Modern tıp ve tedavi yöntemleri sayesinde birçok insan kanseri yenerek hayatlarına devam edebilmektedir. Tedavi sürecinde hastaların ve yakınlarının duygusal ve destekleyici bir ortamda olmaları da önemlidir.

Kanser hastalarının kilo kaybı yaşaması genellikle kaşeksi adı verilen bir durumla ilişkilidir. Kanser kaşeksi, kilo kaybıyla seyreden ve besin desteğiyle geri döndürülemeyen bir durumdur. Bu durumun yönetilmesi ve kilo kaybının engellenmesi için beslenme konusunda dikkatli olunmalıdır.

Kemoterapi tedavisi vücuttan tamamen atılmak için bir süre gerekebilir. Genellikle kemoterapiden sonra kan değerleri ortalama olarak 3 hafta içinde normale döner, bağışıklık sistemi toparlanır. Ancak yorgunluk gibi bazı etkilerin birkaç ay sürebileceği de göz önünde bulundurulmalıdır.

Kemoterapi tedavisi aldıktan sonra beslenmeye dikkat etmek önemlidir. Beslenmede bol sebze ve meyve tüketmek, su içmek, et grubu besinleri haşlama veya ızgara olarak tercih etmek, sağlıklı yağları tercih etmek ve kızartmalardan uzak durmak önerilir. Alkol, sigara ve işlenmiş gıdaların tüketiminden kaçınılmalıdır.

Kanser tedavisi gören erkeklerin çocuk sahibi olabilmesi mümkündür, ancak doğurganlık üzerinde tedavinin etkisi olabilir. Sperm saklama gibi yöntemlerle doğurganlık şansı artırılabilir. Kemoterapi ve radyoterapi gibi kanser tedavileri maalesef üreme sistemini olumsuz etkileyerek kısırlığa yol açabilir.

Kemoterapi alan hastaların bağışıklığını güçlendirmek için beslenmelerine dikkat etmeleri önemlidir. Bitkisel kaynaklı gıdalar, proteinli besinler, antioksidanları bol olan koyu renkli sebzeler ve meyveler tüketilmesi önerilir. Beslenme uzmanlarına danışarak daha detaylı bir beslenme programı oluşturulabilir.
 
Geri
Üst