Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Kanser olan kisiye kanser oldugu nasil soylenmeli?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
44.837
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kanser olan kişiye kanser olduğu nasıl söylenmeli?​

Tanı kişiyi tanıyan, takip eden doktoru tarafından söylenmeli. Tetkik sonuçlarının beklendiği tanının doktoru tarafından da net olarak bilinmediği dönemde hastaya açık ve anlaşılır bilgi verilmeli. Olasılıklar anlatılmalı. Ayaküstü, aceleyle, uygun olmayan ortamda konuşulmamalı.

Kanser hastası olan birine nasıl moral verilir?​

Kanser hastası olan birine nasıl moral verilir?
Genel Tanıtım
- Kendinizi Adamayın. Yakınlarınıza kanser teşhisi konulduysa, kendi duygularınızın farkında olmanız, tükenmişliğinizle başa çıkabilmek için faydalıdır.
- ‘Bunu Yeneceksin’ Baskısı Oluşturmayın.
- Kendinizi De Düşünün.
- Onun Kararı Önemli.
- Yükünüzü Paylaşın.
- Suçlamayın.

Hastaya kanser olduğu söylenmeli mi?​

Hastaya kanser olduğu söylenmeli mi?
Kanser tanısı, hastaya doktoru tarafından söylenmeli, hastanın hastalığı ile ilgili ne kadar bilgisi olduğu sorgulanmalı, eğer bireyin hasta olduğunu öğrenmeye psikolojik olarak hazır olmadığı düşünülürse süreç uzatılmalıdır.

Kanser hastaları için ne yapılır?​

Kanserde yaygın olarak kullanılan tedavi yöntemleri cerrahi, radyoterapi ve kemoterapidir. Daha az sıklıkla hormon tedavileri, biyolojik tedavi yöntemleri ve hedefe yönelik tedaviler kullanılır. Bu tedavi yöntemleri tek başına veya birlikte uygulanmaktadır.

Kanser hastaları sinirli olur mu?​

Kanser hastaları sinirli olur mu?
İnkar, öfke, pazarlık, depresyon ve kabullenme. Bu evrelerin hepsi her kanser hastasında görülmeyebilir. Bazen bir hasta sadece bir dönemi yaşayabilirken, dönemlerin yaşanma sırası da hastadan hastaya değişebilir.

Kemoterapi alan hasta sinirli olur mu?​

Kemoterapi alan hasta sinirli olur mu?
Her ne kadar bazı kanserlerle sinir sistemimizde sisteminde çeşitli sorunlara yol açsa da, en sık karşılaşılan kemoterapi ilaçlarının neden olduğu sinir hasarıdır. Bunların büyük bir kısmı geçicidir, fakat iyileşmesi 1 yılı dahi bulabilir: ancak bir kısmı da kalıcı olabilir ve iyileşmeyebilir.

En çok hangi kanser öldürür?​

Akciğer kanseri en fazla ölüme yol açan kanser türü. Ancak aynı zamanda en fazla önlenebilir kanser türlerinin de başında gelir. Sigara kullanılmamasıyla akciğer kanserlerinin yüzde 90’ı önlenebilir. Hastalık kendisini uzamış öksürük, kanlı balgam, göğüs ağrısı, ses kısıklığı, nefes darlığı ve kilo kaybı ile gösterir.
 
Kanser hastası olan birine kanser teşhisi bildirilirken ve sonrasında moral verilirken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır. İşte bu konuda dikkate alınması gereken bazı bilgiler:

1. **Kanser Tanısı Bildirilirken:**
- Kanser tanısı, hastanın tanıma, tedavi sürecine ve yaşamı boyunca karşılaşacağı değişimlere hazırlanması açısından doktoru tarafından açık ve anlaşılır bir şekilde aktarılmalıdır.
- Hastanın psikolojik durumu göz önünde bulundurularak duygusal destek sağlanmalı ve endişeleri dinlenerek cevaplandırılmalıdır.
- Hastanın tanıyı öğrenmeye hazır olup olmadığı değerlendirilmeli ve bilgi verme süreci buna göre yönlendirilmelidir.
- Kanser tanısı bildirilirken hastaya destek olacak yakınları da bilgilendirilmeli ve süreçte aktif rol almaları teşvik edilmelidir.

2. **Moral Desteği İçin:**
- Kanser hastasına moral verirken olumlu ve destekleyici bir tutum sergilemek önemlidir.
- Hastanın duygularını anlamaya çalışmak, dikkatle dinlemek ve empati göstermek moral verme sürecinde etkili olabilir.
- Hastanın duygusal desteğe ihtiyaç duyduğunu fark ettiğinizde yanında olmak, onunla zaman geçirmek ve ruhsal destek sağlamak önemlidir.
- Olumsuz duygularla baş etme konusunda profesyonel destek alınması gerektiğinde hastaya bu yönde yönlendirme yapılmalıdır.

3. **Kanser Hastalarına Destek:**
- Kanser hastalarının tedavi sürecinde fiziksel, duygusal ve ruhsal ihtiyaçlarının karşılanması önemlidir.
- Tedavi sürecinde hasta ve yakınlarına destek gruplarına katılma, danışmanlık hizmetlerinden yararlanma gibi olanaklar sağlanmalıdır.
- Hasta ve yakınlarının bilgiye erişimleri kolaylaştırılmalı, tedavi seçenekleri ve yan etkileri hakkında açık ve doğru bilgi verilmelidir.
- Tedavi sürecinde hasta ve yakınlarının stresle başa çıkma becerilerini geliştirmeleri, pozitif bir tutum sergilemeleri teşvik edilmelidir.

Kanserle mücadele sürecinde hastanın yanında olmak, ona destek olmak ve onun moralini yüksek tutmak önemlidir. Sağlık ekibinin ve yakın çevrenin desteğiyle kanser hastalarının daha güçlü olabileceği unutulmamalıdır.
 
Geri
Üst