AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kanser en cok kimlerde gorulur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kanser en çok kimlerde görülür?​

Erkeklerde akciğer, kadınlarda meme kanseri birinci sırada Gültekin, erkek ve kadınlarda en sık görülen kanser verilerine ilişkin de şunları söyledi: “2008 yılında her yüz bin erkeğin 280’ine kanser teşhisi konulurken, bu rakam 2012 yılında 277 oldu.

Kanser ağrısı nasıl olur?​

Ağrı sürekli olup geceleri ve hareketle artar. Hastalar künt, sızlayıcı veya derin, bıçak saplanması, batma tipinde ağrılardan yakınır. Kas kasılmasına bağlı olarak kasılma çekilme, kramp tarzında ağrılar da ortaya çıkabilir.

Kanser acı verir mi?​

Kanser acı verir mi?
Kanser ağrısı dindirilebilir bir ağrıdır. Dünya Sağlık Örgütü’nün raporlarında tüm kanser ağrılarının %85-90’ının çeşitli ağrı tedavi yöntemleriyle kontrol altına alınabilir ağrılar olduğu belirtilmekte.

Kanser hastalığı hangi yaşlarda görülür?​

Genç erişkinlerdeki kanserler genellikle 18-39 yaşları arasında başlıyor. Habertürk’ten Ceyda Erenoğlu’nun haberi, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre bu yaş grubundaki kanserlerin, tüm yeni kanser vakalarının yaklaşık yüzde 5’ini oluşturduğuna ve son 10 yılda yüzde 25 oranında artış gösterdiğine dikkat çekiyor.

Stres kansere yol açar mı?​

Araştırmalar stres ve kanser arasında bir bağ saptayamadı Uzun süreli stresin, bağışıklık sistemini etkilemesi nedeni ile kansere yol açabileceği, ileri sürülen bir düşüncedir.

Kanserde saç dökülmesi ne zaman başlar?​

Kanserde saç dökülmesi ne zaman başlar?
Kemoterapi verilen kanserli kişiler saçları, kirpikleri, kaşları ve vücudun başka yerlerindeki tüyleri dökülebilir. Saç dökülmesi genellikle ilk tedaviden 2 hafta sonra başlar ve 1-2 ay içinde daha fazla dökülmeye devam eder.
Hangi kanser türleri kilo aldırır?​
Defne Kaya, bu kanser türlerini şöyle sıraladı: “Pankreas, böbrek, yumurtalık, safra yolu, özefagus, kolon ve rektum (kalın bağırsağın makata yakın olan ilk 12 cm olan bölümü), mide, kemik iliği (multiple myelom: fazla hayvansal yağ tüketenlerde ve obezlerde daha sık görülür), akciğer, meme ve rahim kanseri.”
 
Kanser, genellikle belirli risk faktörlerinin bir araya gelmesi sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Kanser türleri cinsiyet, yaş, genetik faktörler, çevresel etkenler gibi birçok farklı faktöre bağlı olarak farklı gruplarda görülebilir. Örneğin, erkeklerde en sık akciğer kanseri görülürken, kadınlarda ise meme kanseri birinci sırada yer almaktadır. Her iki cinsiyette de en sık görülen kanser türlerinden biri olan bu kanser türlerine ek olarak; pankreas, böbrek, yumurtalık, safra yolu, özofagus, kolon ve rektum (kalın bağırsağın makata yakın olan ilk 12 cm olan bölümü), mide, kemik iliği (multiple myelom), rahim kanseri gibi kanser türlerine de rastlanmaktadır.

Kanser ağrısı genellikle sürekli olup geceleri ve hareketle artabilir. Hastalar farklı tiplerde ağrılardan şikayetçi olabilirler; künt, sızlayıcı, derin, bıçak saplanması gibi çeşitli ağrı tipleri görülebilir. Kanser ağrısı genellikle dindirilebilir bir ağrı türüdür ve çeşitli ağrı tedavi yöntemleri ile kontrol altına alınabilir.

Kanser hastalığı her yaş grubunda görülebilir ancak genç erişkinlerdeki kanserler genellikle 18-39 yaşları arasında başlayabilir. Son yıllarda genç erişkinler arasındaki kanser vakalarında artış gözlemlenmektedir. Stresin kansere yol açıp açmadığı konusunda yapılan araştırmalar net bir bağlantı göstermemiştir ancak uzun süreli stresin bağışıklık sistemini etkileyerek kansere neden olabileceği düşünülmektedir.

Kanserde saç dökülmesi genellikle kemoterapi gibi tedavilerde ortaya çıkan bir yan etkidir. Kemoterapi alan kanser hastaları, tedavinin başlamasından birkaç hafta sonra saç dökülmeye başlayabilir ve bu durum genellikle tedavi devam ettikçe artabilir.

Sonuç olarak, kanser birçok farklı faktöre bağlı olarak farklı kişilerde görülebilen bir hastalıktır ve tedavisi multidisipliner bir yaklaşım gerektirir. Kanserle mücadelede erken teşhis, sağlıklı yaşam tarzı ve düzenli kontroller önemli rol oynamaktadır.
 
Geri
Üst