AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kanda ferritin dusuklugu ne anlama gelir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kanda ferritin düşüklüğü ne anlama gelir?​

Ferritin düşüklüğü, vücutta bulunan demir deposu seviyesinin düşüklüğünü gösterirken, ferritin yüksekliği ise demirin aşırı miktarda depolandığına işaret eder. Normal ferritin değeri, yaşa ve cinsiyete göre farklılık gösterse de genel olarak erkeklerde 20-500 ml/ng, kadınlarda ise 20-200 ml/ng’dir.
Ferritin düşüklüğü kaç olursa tehlikelidir?
Ferritin kaç olursa tehlikelidir? Kandaki ferritinin miktarının 20’nin altında 200 nanogram’ın üstünde olması tehlikeli olarak kabul edilebilir.

Ferritin yüksekliği ne anlama gelir?​

Bir ferritin testi normal seviyelerden daha yüksek gösteriyorsa, vücudunuzun fazla demir depolamasına neden olan bir durumun olduğunu gösterebilir. Ayrıca karaciğer hastalığı, romatoid artrit, diğer inflamatuar durumlar veya hipertiroidizmi işaret edebilir.
Ferritin nedir hangi besinlerde bulunur?
Ferritin, vücuttaki demirin aksine, demiri depolayan ve salınımını kontrol eden bir protein kompleksidir. Ferritin, vücutta özellikle karaciğer, kemik iliği ve bağışıklık sistemi hücrelerinin yaklaşık% 75’ini oluşturan hepatositler olarak bilinen hücrelerde bulunur.

Ferritin yüksekliği nelere sebep olur?​

Ferritin yüksekliği çoğunlukla genetik yatkınlık ya da altta yatan çeşitli hastalıklar sebebiyle ortaya çıkar. Yüksek miktarda alkol tüketimi, çeşitli karaciğer rahatsızlıkları, hemokromatoz ve benzeri demir metabolizmasını olumsuz yönde etkileyen hastalıklar sebebiyle kişide ferritin yüksekliği görülebilir.
Ferritin yüksekliği nasıl düşer?
Ferritin yüksekliği tedavisinde ise ilk olarak beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi istenmektedir. Uzun süreli egzersizler, kahve ve yeşil çay tüketimi, çinko ve magnezyum gibi minerallerin vücut tarafından yeterli miktarda alınımı demir emilimini azaltmaktadır.

Ferritin yükseltmek için ne yapmalı?​

Mayalı ekmek tüketimi, kuru baklagil, yumurta, kırmızı et, balık, yeşillik, susam, pekmez, fındık, üzüm, kayısı ve dut tüketiminin arttırılması da ferritin değerinin yükselmesini sağlamaktadır. Vücutta olması gerekenden daha fazla demir mineralinin depolanması ferritin yüksekliğinin olduğu anlamına gelmektedir.
 
Geri
Üst