AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Kanda amino asit testi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kanda amino asit testi nedir?​

Kantitatif aminoasit analizi, primer amino asit metabolizma bozukluklarının teşhisi, izlemi ve diğer bazı metabolik hastalıklara (endokrin bozukluklar, karaciğer hastalıkları, kas hastalıkları, neoplastik hastalıklar, nörolojik bozukluklar, renal yetmezlik, beslenme bozuklukları) ikincil aminoasit değişikliklerinin …

Nitroprussid testi nedir?​

İdrar örneğinde yapılan sodyum siyanid-nitroprussid testi tarama testi olarak kullanılabilir ancak duyarlılığı r’dir. Hastaların takibinde ise 24 saatlik idrar toplanıp analiz yapılarak ölçüm yapılır. Sistin taşı röntgen filmleri ile çok net görülmediği için genellikle ultrason kullanılır.
İdrar yollarının iltihaplanması anlamına gelen sistit, idrar yolları ve üreme sisteminde en sık görülen hastalıklardan biridir. Görülme oranı kadınlarda çok daha yüksek olan sistite, kadınların en az yüzde 20’si, yaşamları boyunca en az bir kez yakalanır.
Sistinüri neden olur?
Sistinüri, sistin adı verilen baminoasitin ince bağırsak ve böbrekte taşınmasındaki bir bozukluk nedeniyle idrar ile atılmasıdır. Sisteinin taşınmasını sağlayan proteinleri kodlayan SLC3A1 ve SLC7A9 adı verilen genlerdeki bozukluk (mutasyon) sonucu sistinüri hastalığı ortaya çıkar.
Kan amino asitleri nelerdir?
Vücudumuzun 20 farklı amino aside ihtiyacı vardır. Bunların tümü sağlık için önemlidir ama sadece dokuz tanesi esansiyel olup mutlaka dışarıdan alınmaları gerekir yani vücutta sentezlenmezler. Esansiyel amino asitler histidin, izolösin, lösin, lizin, metionin, fenilalanin, treonin, triptofan ve valindir.

Nitroprussid nedir ne işe yarar?​

Akut sol kalp yetmezliği Sodyum nitroprussid veya nitrogliserin kullanılmalıdır.

Kalsiyum oksalat taşı nasıl oluşur?​

Kalsiyum Oksalat Taşları: Böbrek taşlarının %60-75’i kalsiyum oksalat içerir. En yaygın nedeni idrarla fazla kalsiyum atılmasıdır.Kandaki fazla kalsiyum böbrekler tarafından temizlenir ve idrarla atılır.
Çünkü proteinden zengin et, süt ve süt ürünlerini oldukça azaltmak gerekir. – İdrarın alkali yapılması da sistin taşlarının çözülmesinde etkilidir. Hayvansal kaynaklı besinleri azaltırken, sebze ve meyveleri artırmak idrarın alkali olmasına yardımcı olur. – Yeterli miktarda kalsiyum (günde 2-3 kase yoğurt vb.)
Sistinozis nasıl bir hastalık?
Sistinoz, lizozomal depo hastalığı bozuklukları grubuna ait belgelenmiş ilk genetik hastalıktır. Sistinozis hastalığı; başta böbrekler ve gözlerde olmak üzere kaslar, karaciğer, pankreas ve beyin gibi farklı organ ve dokularda hasara neden olan metabolik bir hastalıktır.
 
Geri
Üst