AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kanal tedavisi yapilan dis 2 ay sonradan agrir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kanal tedavisi yapılan diş 2 ay sonradan ağrır mı?​

Kanal tedavisi yapılan hastanın yanlış beslenmesi, ağız bakımına önem vermemesi veya ağız bakımını yanlış yapması, tedavi işleminin yanlış uygulanması gibi sebeplerle kanal tedavisinden sonra diş ağrısı oluşabilir. Ancak bu ağrıların ilk 1 hafta boyunca normal olduğu ve zamanla geçebileceğini unutmayın.

Kanal tedavisinin zararı var mı?​

Tedavi edilmezse, diş içindeki enfeksiyon diş kaybına neden olabilir ve kök kanalının uçlarına yayılırsa çene kemiğini (lokalize kemik kaybı) aşındırabilir, hatta hayatı tehdit edici hale gelebilir. Ancak doğru tedavi yapılsa bile uzun dönemde enfeksiyonun tekrar etme riski yine de vardır.

Aynı anda 2 dişe kanal tedavisi yapılır mı?​

Aynı anda 2 dişe kanal tedavisi yapılır mı?
Diş hekimlerine gelen sık soru; Kanal tedavisi yapılmış bir diş tekrar kanal tedavisi yapılır mı? Bu sorunun cevabı biraz sancılı olsa bile cevabı evettir. Fakat bazı dişler yapılarına göre farklılık göstermektedir. Bu da tedavinin yönüne değiştirebilmektir.

Kanal tedavisi yapılan diş yıllar sonra ağrır mı?​

11- Kanal tedavisi uygulanan diş, ileriki zamanlarda tekrar iltihaplanır ve ağrı yapar. DOGRUSU: İyi yapılmış bir kanal tedavisinin başarı oranı yüzde 90-95 olarak gösteriliyor. Yani iltihap ya da ağrı gelişmiyor.

Kanal tedavisi uygulanmış bir dişin ömrü ne kadardır?​

İyi bir kanal tedavisi yapılan diş, doğru ağız-diş bakımı ile bir ömür boyu kullanılabilir. Tedavi edilen dişte tekrar çürük oluşması riskine karşı düzenli olarak ağız-diş bakımı yapılarak, hekim muayenesi ihmal edilmemelidir.

Kanal tedavisi öldürür mü?​

Kanal tedavisi öldürür mü?
Kanal Tedavisi Dişi Öldürür mü? “Kanal tedavisi dişi öldürür” düşüncesi gerçeği yansıtmamaktadır. Kanal tedavisiyle dişin içindeki canlı doku alındıktan sonra diş sıcağa ve soğuğa karşı hissiz hale gelir, ancak çene kemiğinden ve çevre dokulardan gelen damar veya sinirlerle görevine devam eder ve kemik içinde tutunur.

Kanal tedavisinin başarısız olduğu nasıl anlaşılır?​

Başarısız Kanal Tedavisi Belirtileri
- Ağızda, dişlerde ve yüz çevresinde oluşan ağrılar.
- Sıcak ya da soğuk yiyecek ve içeceklere hassasiyet.
- Diş etlerinde şişme, iltihaplanma gibi çeşitli diş eti rahatsızlıkları
- Dişlerde renk değişimi.
- Çene yapısında kayma ya da çeşitli problemler.

Kanal tedavisi 2 seansta ne yapılır?​

2. Seansta kök kanalı içerisi kontrol edilerek enfeksiyon riskinin durumuna göre tekrar ilaç konulur yada sağlıklı olduğu düşünülüyorsa Kanal Tedavisi bitirilir. 2. Seansın sonunda yada 3. Seansta diş dolgusu yapılır.

Bir dişte kaç kanal var?​

Bir dişte kaç kanal var?
Ağızın ön bölgesinde bulunan kesici ve kanin dişlerin genellikle 1 kökü ve bunun içinde 1 yada 2 kanal bulunur. Ağızın yan tarafındaki küçük azı dişlerinin çoğunlukla 2 kök ve 2 ya da 1 kanalları mevcuttur.
 
Kanal tedavisi yapılan dişlerin 2 ay sonra ağrıyıp ağrımayacağı konusu genellikle doğru bir şekilde yapılan kanal tedavisinde çoğunlukla ağrı oluşmaz. Ancak belirttiğiniz gibi yanlış beslenme, yetersiz ağız bakımı, tedavi işleminin hatalı uygulanması gibi durumlar ağrıya neden olabilir. Normalde, kanal tedavisinden sonra ağrılar ilk 1 hafta boyunca olabilir ve zamanla geçebilir.

Kanal tedavisinin sağlığa zararlı olup olmadığı konusunda ise tedavi edilmezse, diş içindeki enfeksiyon ilerleyerek diş kaybına hatta hayati riskler oluşturabilecek durumlara yol açabilir. Doğru uygulanan kanal tedavisinde ise enfeksiyonun tekrarlama riski olmasına rağmen, başarı oranı genellikle yüksektir.

Aynı anda 2 dişe kanal tedavisi yapılabilir ancak hangi durumlarda ve nasıl bir tedavi uygulanacağı diş hekiminizin yapacağı değerlendirmeye bağlıdır. Diş hekimlerine yöneltilen sık sorular arasında, kanal tedavisi yapılan dişin tekrar kanal tedavisi gerekip gerekmediği bulunmaktadır. İyi yapılmış bir kanal tedavisinin genellikle başarı oranı yüksek olup, tekrar iltihaplanma veya ağrı oluşturma ihtimali düşüktür.

Kanal tedavisi uygulanmış dişlerin uzun ömürlü olabilmesi için düzenli ağız-diş bakımı ve hekim kontrolleri önemlidir. İyi yapılan bir kanal tedavisi sonrasında dişin ömrü, doğru bakım ile birleştiğinde bir ömür boyu kullanılabilir.

Kanal tedavisi dişi öldürmez; çünkü kanal tedavisiyle dişin içindeki canlı doku alındıktan sonra diş hissizleşir ancak çevre dokulardan gelen damar ve sinirlerle beslenmeye devam eder.

Başarısız kanal tedavisi belirtileri arasında ağız, diş ve yüz çevresinde ağrılar, hassasiyet, diş eti problemleri, renk değişimi ve çene yapısında problemler bulunabilir.

Kanal tedavisi genellikle 2 seansta tamamlanabilir. 2. seansta kök kanalı içerisi kontrol edilir, enfeksiyon riski değerlendirilir ve tedaviye devam edilir. Son seansta diş dolgusu yapılabilir.

Bir dişte kaç kanal olduğu genellikle dişin tipine ve bölgesine göre değişiklik gösterebilir. Kesici ve kanin dişler genellikle 1 kök ve içinde 1 veya 2 kanal bulunurken, azı dişlerinde genellikle 2 kök ve 1-2 kanal bulunmaktadır.
 
Geri
Üst