AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kanal tedavisi oldurur mu?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kanal tedavisi öldürür mü?​

Kanal Tedavisi Dişi Öldürür mü? ”Kanal tedavisi dişi öldürür” düşüncesi gerçeği yansıtmamaktadır. Kanal tedavisiyle dişin içindeki canlı doku alındıktan sonra diş sıcağa ve soğuğa karşı hissiz hale gelir, ancak çene kemiğinden ve çevre dokulardan gelen damar veya sinirlerle görevine devam eder ve kemik içinde tutunur.

Kanal tedavisi kesin çözüm mü?​

DOGRUSU: İyi yapılmış bir kanal tedavisinin başarı oranı yüzde 90-95 olarak gösteriliyor. Yani iltihap ya da ağrı gelişmiyor.
Kanal tedavisi dişin içindeki enfekte dokuyu temizleyerek dişi sağlığına kavuşturur. Dişin ölümüne sebep olmadığı gibi, doğal fonksiyonlarının devamını sağlar.

Kanal tedavisinin zararı var mı?​

Kanal tedavisinin zararı var mı?
Tedavi edilmezse, diş içindeki enfeksiyon diş kaybına neden olabilir ve kök kanalının uçlarına yayılırsa çene kemiğini (lokalize kemik kaybı) aşındırabilir, hatta hayatı tehdit edici hale gelebilir. Ancak doğru tedavi yapılsa bile uzun dönemde enfeksiyonun tekrar etme riski yine de vardır.

Kanal tedavisi çok can yakar mı?​

Kanal tedavisi çok can yakar mı?
Ancak, modern teknikler sayesinde kök kanallar bir ya da iki seans sonunda nispeten ağrısız ve konforlu bir şekilde tedavi edilebilir. Genel kanının aksine, hastalar kanal tedavisi sırasında ağrı hissetmez.

1 diş kanal tedavisi ne kadar sürer?​

Ortalama bir kanal tedavisi yaklaşık olarak 30 ila 90 dakika arasında sürebilir. Bazı vakalarda örneğin, bir enfeksiyon varsa, diş hekimi dişi temizlemek için içeri ilaç koyacağı için dişi kapatmadan önce bir hafta beklenir. Diğer vakalarda diş temizlendiği gün mühürlenebilir.

Kanal tedavisi can acıtır mı?​

Kanal tedavisinde cerrahi müdahale uygulanacak bölgeye lokal anestezi yapılır ve bu sayede hasta tedavi esnasında herhangi bir acı ya da ağrı hissetmez. Lokal anestezi yapılması esnasında diş etine batırılan iğne ise sadece birkaç saniyeliğine “sinek ısırığı – arı sokması” gibi oldukça hafif bir his verir.

Kanal tedavili diş ağrı yapar mı?​

Kanal tedavili diş ağrı yapar mı?
Kanal tedavisi sonrası diş ağrısı zamanla azalacak ve kaybolacaktır. Daha uzun süre devam eden ağrılar için tekrar diş röntgeni çekilmesi istenir.

Tedavisinde dişin içine konulan ilaç kaç gün kalır?​

Tedavisinde dişin içine konulan ilaç kaç gün kalır?
Özellikle dişin canlı olmadığı ve kök ucunda iltihabın bulunduğu durumlarda, kök kanallarına bakterileri yok etmek amacıyla ilaç konulabilir. Bu ilacın etki edebilmesi için kanalların içinde en az 5–7 gün kalması gereklidir. Bu süre zarfında diş, geçici bir dolgu maddesi ile kapatılır.

Kanal tedavili diş ağrısına ne iyi gelir?​

Ağrıyan bölgeye buz uygulanabilir, bir çay bardağı ılık suya bir tatlı kaşığı tuz dökerek gargara yapılabilir, bol bol su içerek sıvı alımını artırabilirsiniz. Bu önerileri dikkate alan hastaların kanal tedavisi sonrası diş ağrısı ortadan kalkacaktır.
 
Kanal tedavisi hakkında verdiğiniz bilgiler oldukça kapsamlı ve doğru. Kanal tedavisi, dişin içindeki enfekte dokuyu temizleyerek dişi sağlığına kavuşturur ve dişin ölümüne sebep olmaz. Ayrıca doğal fonksiyonlarının devamını sağlar ve success rate yüksektir.

Kanal tedavisinin zararlarından bahsettiğiniz gibi, tedavi edilmezse enfeksiyon diş kaybına ve hatta çene kemiğini aşındırarak daha ciddi sorunlara yol açabilir. Doğru tedavi yapılsa bile enfeksiyonun tekrar etme riski bulunmaktadır.

Kanal tedavisi sırasında ağrı hissedilip hissedilmeyeceğiyle ilgili verdiğiniz bilgi de önemli. Modern teknikler sayesinde kök kanallarının nispeten ağrısız ve konforlu bir şekilde tedavi edilebildiği belirtilmiş. Lokal anestezi uygulamasıyla hasta tedavi esnasında acı veya ağrı hissetmez.

Diş içine konulan ilacın kaç gün kalması gerektiğini ve kanal tedavili diş ağrısına karşı alınabilecek tedbirleri detaylıca açıklamışsınız. Bu bilgiler, okuyucuların olası sorunları daha iyi anlamasına yardımcı olabilir.

Genel olarak, verdiğiniz detaylı bilgilerle kanal tedavisi hakkında merak edilen pek çok sorunun cevabına ulaşmak mümkün. Tedavi süreçlerine dair farklı sorulara da bu şekilde açıklamalar yaparak okuyuculara fayda sağlayabilirsiniz.
 
Geri
Üst