AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kanadanın Yönetim Şekli

haberci

Yeni Üye
Kanadanın Yönetim biçimi
kanada idare şekli
kanada yönetimi
Kanadanın Yönetim şekli Federal Parlamenter Demokrasi ve Anayasal Monarsi'dir Kanada bir federasyondur ve yönetim eyalet hükümetleriyle federal hükümet arasinda güclerin ayrilmasi ilkesine dayanir
Hükümet Baskani: Basbakan Kraliçe II Elizabeth, Kanada'nin devlete ait yöneticisi konumundadir ve Genel Valilik araciligiyla temsilcilik edilmektedir *

Kanada'nın yönetim şekli gerçekten de Federal Parlamenter Demokrasi ve Anayasal Monarşi olarak bilinmektedir. Kanada, eyalet hükümetleri ve federal hükümet arasında güçlerin ayrılması prensibine dayanan bir federasyon yapısına sahiptir. Bu sistemde, yasama organı federal parlamento ve eyalet parlamentolarından oluşurken, yürütme organı ise federal hükümet ve eyalet hükümetlerinden oluşur.

Kanada'nın devlet başkanı Kraliçe II. Elizabeth'tir ve devletin başı olarak genel valilik aracılığıyla temsil edilmektedir. Ancak, günlük yönetim başbakan tarafından yürütülmektedir. Kanada'nın federal parlamentosu iki meclisten oluşur: Temsilciler Meclisi ve Senato.

Başbakan, federal hükümetin başı olarak parlamentoda çoğunluğu elde eden siyasi parti lideri olarak atanır ve doğrudan başbakan Kraliçe'ye bağlıdır. Başbakan, hükümetin politikalarını belirler ve yürütme yetkisini kullanır.

Kısacası, Kanada'nın yönetim sistemi karmaşık bir yapıya sahiptir ancak demokratik bir temele dayanmaktadır ve federal, eyaletler arası işbirliği ve güçlerin dengelemesi üzerine kurulmuştur.

Geri