AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kan vermek icin oruc bozulur mu?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kan vermek için oruç bozulur mu?​

Ramazan’da oruçlu iken kan verenin orucu bozulmaz. Vücuda kan almak ise, beslenme, gıda alma kapsamına girdiği için orucu bozar.

Orucun bozulması için ne kadar kan akmalı?​

Diş kanaması orucu bozmaz. Ancak çıkan kan, karıştığı tükürüğe eşit veya daha fazla olursa yutulması hâlinde oruç bozulur ve kaza edilmesi gerekir. Daha az miktarda olan kan ise dikkate alınmaz (Haddâd, el-Cevhera, I, 173). Oruçlunun bedenindeki yaradan çıkan kanın oruca bir zararı olmaz ve bununla oruç bozulmaz.

Kahverengi leke geldigi zaman oruç bozulur mu?​

Kahverengi leke geldigi zaman oruç bozulur mu?
Düzensiz kanamalarda, üç ile on gün arasındaki kanama âdet sayılıp, o günlerde oruç terk edilir. Daha sonra kaza edilir. Kadının adetinin bitmesi için 10 günlük süre içinde akıntının bembeyaz olması gerekir. Pembe, kahverengi lekeler adetten sayılır ve oruç tutulmaz.

Bir damla âdet kanı orucu bozar mı?​

Bir damla âdet kanı orucu bozar mı?
İşte oruçluyken bilinmesi gerekenler… Düzenli âdeti olan bir kadının adet dönemi öncesinde gördüğü lekelenmeler adet hükmünde kabul edilir ve o andan itibaren âdet günü sona erene kadar adetli sayılır. Dolayısıyla lekelenmelerin olduğu günlerde de namaz kılamaz ve oruç tutamaz.

Beyaz kan vermek orucu bozar mı?​

Kan aldırmak, vermek orucu bozmaz. Nitekim Hz. Peygamber, ihramlı iken ve oruçlu bulunduğu sırada kan aldırmıştır (Buharî, “Tıb”, 11, “Sayd”, 11, “Savm”, 22).

Plazma vermek orucu bozar mı?​

Kan aldırmak orucu bozmaz.

Ne kadar kan akarsa abdest bozulur?​

Ne kadar kan akarsa abdest bozulur?
Ağızdan çıkan akıcı haldeki kan, tükürükten fazla veya ona eşit ise abdesti bozar. Vücuttan çıkan kan akmadığı veya çıktığı yerin çevresine dağılmadığı sürece abdesti bozmaz. Yaradan çıkan irin ve sarı su da böyledir. Çıktığı yerin dışına kendiliğinden dağılmayan bu sıvıların silinmesi halinde de abdest bozulmaz.

Burun kanaması orucu bozar mı?​

Burun kanaması orucu bozar mı?
Dediğimiz gibi vücuttan çıkan şey ekseriyetle abdesti bozar, orucu bozmaz. Dolayısıyla burun kanayınca oruç bozulmaz. Çünkü orucun bozulması için kanın mideye ulaşması gerekir.
Leke adet sayılır mı?​
Lekelenme Adet Sayılır mı? Lekelenme şeklinde görülen kanamanın miktarı ancak iç çamaşırını kirletecek kadardır. Dolayısıyla bu durum adet kanaması olarak kabul edilmez. Kişinin adet görmediği, ancak lekelenme fark ettiği durumlarda ortaya çıkan hafif şiddetli kanama, pek çok farklı durumdan oluşabilir.
Trombosit vermek orucu bozar mı?​
Orucun vücuda “kan veya dışarıdan besleyici, güçlendirici herhangi bir madde verildiğinde” bozulabileceğini dile getiren Çakı, “Kan, makine yardımıyla trombosit ya da çeşitli hücreleri alınıp tekrar alınan kişiye geri veriliyorsa o zaman oruç bozulur” dedi. Kan aldırmak orucu bozmaz. Nitekim Hz.
 
Evet, vücuttan kan almak, beslenme veya gıda alımı kapsamına girdiği için orucu bozar ancak kan vermek orucu bozmaz. Dolayısıyla, Ramazan ayında kan veren bir kişinin orucu bozulmaz. Diş kanaması da orucu bozmaz. Ancak, çıkan kanın miktarı, karıştığı tükürükle eşit veya daha fazla olduğunda yutulması durumunda orucun bozulacağı belirtilmiştir. Daha az miktardaki kan ise dikkate alınmaz. Oruçlu bir kişinin bedeninden çıkan kanın oruca zararı olmaz ve bu durumda oruç bozulmaz.

Kahverengi lekelerin adet kanaması olarak kabul edilip edilmeyeceği konusunda belirli bir kural vardır. Düzensiz kanamalarda, üç ile on gün arasındaki kanamanın âdet olarak sayıldığı ve bu günlerde orucun terk edilmesi gerektiği belirtilir. Kadının adetinin bitmesi için 10 günlük süre içinde akıntının bembeyaz olması gerektiği ifade edilmektedir. Pembe veya kahverengi lekeler adet kanaması olarak kabul edilir ve bu durumlarda oruç tutulmaz.

Bir damla âdet kanının orucu bozup bozmayacağı konusunda da açıklamalar yapılmıştır. Düzenli adet gören bir kadının adet döneminden önce görülen lekelenmelerin adet hükmünde kabul edildiği ve lekelenmeler olduğu süre boyunca namaz kılamayacağı ve oruç tutamayacağı belirtilmiştir.

Ağızdan veya vücuttan çıkan kanın miktarının abdestin bozulması üzerindeki etkisi de açıklanmıştır. Ağızdan çıkan akıcı haldeki kanın, tükürükten fazla veya ona eşit miktarda olması durumunda abdestin bozulacağı ifade edilmiştir. Vücuttan çıkan kanın ise akmadığı veya çıktığı yerin çevresine dağılmadığı sürece abdesti bozmayacağı belirtilmiştir.

Son olarak, burun kanamasının orucu bozup bozmayacağına dair açıklamalara da yer verilmiştir. Vücuttan çıkan kanın genelde abdesti bozduğu ancak orucu bozmadığı ifade edilmiştir. Bu nedenle, burun kanaması durumunda orucun bozulmayacağı belirtilmiştir.
 
Geri
Üst