AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kan tahlilinde seker cikar mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.088
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kan tahlilinde şeker çıkar mı?​

Şeker hastalığı testi yaptırmak için hastaneye gidilmesi gerekmektedir. Bir kişinin şeker hastası olup olmadığını ortaya çıkarmak için yapılan bu tahlil, kan örneği verilerek gerçekleştirilir. Açlık Kan Şekeri (AKŞ) ölçümü veya Oral Glukoz Tolerans Testi (OGTT) olarak iki türde gerçekleştirilebilir.

Glukoz testi nasil yapilir?​

Glukoz testi nasil yapilir?
Glukoz test için ilk olarak kişiden bir miktar kan alınır ve bu kan laboratuar birimine gönderilir. Laboratuara gönderilen hastanın kanından plazma kısmında ki glukoz değeri hesaplanır. Hastanın glukoz değeri hesaplandıktan sonra doktor tarafından değerlendirilir.

Diyabet teşhisi hangi tahlil sonuçları ile konur?​

Diyabet (Şeker Hastalığı) tanısı nasıl konulur? Diyabet tanısında kullanılan en temel iki test açlık kan şekeri ölçümü ve şeker yükleme testi olarak da bilinen Oral Glukoz Tolerans Testi (OGTT)’dir. Sağlıklı bireylerde açlık kan şekeri düzeyi ortalama 70-100 mg/Dl arasında değişkenlik gösterir.

Kan tahlilinde şeker nasıl anlaşılır?​

Kan tahlilinde şeker nasıl anlaşılır?
AKŞ ölçüm sonucunun 126 mg/dl veya daha fazla olması şeker hastalığını gösterir. OGTT’de glukozdan zengin sıvı aldıktan 2 saat sonraki kan şekeri değeri önemlidir. İkinci saat kan şekeri ölçümü 140-199 mg/dl ise gizli şeker, 200 mg/dl veya daha yüksek ise şeker hastalığı teşhisi konulur.

Lökosit kısaltması nedir?​

WBC; beyaz kan hücresi yani lökosit demektir. WBC, vücutta savunma ve bağışıklık sistemi için gerekli olan hücrelerin diğer bir ifadeyle de lökositlerin sayısını gösterir. Kan içinde dolaşan renksiz hücreler kemik iliğinde üretilir.

Şeker yükleme testi ne kadar sürüyor?​

Şeker yükleme testi ne kadar sürüyor?
Bu test için en az 8 saat açlık gereklidir. Sabah açlık kan şekeri bakılır ve anne adayına 100gram glikoz içirilir; ardından saatte bir 1 saat süre ile kan şekeri ölçülür.

Glukoz intoleransı nasıl anlaşılır?​

Açlık kan şekerinin 110 mg’dan yüksek fakat 125-126 mg’dan düşük olduğu durumlarda (üst değeri 140 kabul eden merkezler de var) tanı “bozulmuş glukoz toleransı”dır. Eğer şeker yükleme testinde kan şekeri düzeyi ikinci saatte 140’dan yüksek 240’dan düşük bulunursa yine bozulmuş glukoz toleransı söz konusudur.

Şeker hastalığı idrar tahlilinde çıkar mı?​

Şeker hastalığı idrar tahlilinde çıkar mı?
Normal koşullarda idrarda glukoz varlığı gözlemlenmez. Fakat kandaki glukoz seviyesinin 180 mg/dl üzerine çıkması durumunda böbrek idrara şeker kaçırmaya başlar. Gerçekleştirilen idrar tahlili neticesinde idrardaki glukoz değeri 1000 mg/dL ve üzerinde ise panik değer olarak tanımlanır.

Şeker hastalığı için hangi tahliller?​

Şeker Hastalığı Testi
- Glukoz Tolerans Testi (Şeker Yükleme Testi) : Özellikle yaşlılarda ve gebelikte diyabet tanısında yararlıdır.
- İnsülin Direnci Testi: Benzer amaçla kullanılır.
- HbA1C (Hemoglobin A1C) : Diyabetin uzun dönemli takibinde kullanılır.
- Genetik Testler.
 
Evet, kan tahlilinde şeker hastalığı (diyabet) belirtileri ortaya çıkabilir. Genellikle şeker hastalığı testleri için açlık kan şekeri (AKŞ) ölçümü veya Oral Glukoz Tolerans Testi (OGTT) yapılır. Açlık kan şekeri testinde, 126 mg/dl veya daha yüksek bir sonuç şeker hastalığına işaret edebilir. OGTT'de ise glukozdan zengin bir sıvı içildikten sonra 2 saat sonra ölçülen kan şekeri değerleri sonucuna göre teşhis konulabilir.

Şeker hastalığı idrar tahlilinde de görülebilir. Normalde idrarda glukoz bulunmamalıdır, ancak kan şekerinin 180 mg/dl üzerine çıkması durumunda böbrekler idrara şeker atabilir. İdrar tahlilinde glukoz değeri 1000 mg/dL ve üzerinde çıkarsa panik seviyesi olarak kabul edilir.

Şeker hastalığının teşhisi için kullanılan tahliller arasında Glukoz Tolerans Testi (Şeker Yükleme Testi), İnsülin Direnci Testi, HbA1C (Hemoglobin A1C) testi ve genetik testler bulunmaktadır. Bu testlerle hastalığın varlığı, kontrolü ve takibi yapılabilmektedir. Özellikle yaşlılarda ve gebelikte bu testler büyük önem taşımaktadır.
 
Geri
Üst