AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kan sulandirici kullananlarda pihti atar mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kan sulandırıcı kullananlarda pıhtı atar mı?​

İşte yukarıda sayılan neden veya nedenlerle kan sulandıcı tedavisi altında iken veya bir iki günlük kan sulandırıcıyı herhangi bir nedenle bıraktığı zaman vücut otomatik olarak pıhtılaşma sistemini artırmaya başlar ve bu durum ani gelişen pıhtı, emboli veya trombüslere yani damarların tıkanmasına yol açar.

Kan pıhtı atmaması için ne yapmalı?​

Kan pıhtı atmaması için ne yapmalı?
Pıhtı atmasını önlemek için sağlıklı yaşam önerileri Damarlara baktırmak çok etkili. Rutin tetkikleri yaptırıp düzenli beslenmek ve yağsız gıdalarla, şeker tuz alımını minimale indirgeyerek beslenmek gerekir. Egzersiz, yürüyüş ve spor yapmak kolesterol ve yağ oranını azaltıyor.

Kalbe pıhtı atarsa ne olur?​

Kalbinizin atardamarları plak adı verilen yağ ve kalsiyum içeren bir yapıyla darabilir. Eğer plağın yüzeyi hasar görürse plak üzerinde oluşan bir pıhtı, kalbe giden kan akışını kesebilir. Çabuk tedavi edilmezse, kalp kasınızın bir kısmı ölebilir. Kalp krizi genellikle göğsünüzde sıkışma ağrısına neden olur.

Beyne pıhtı atan hasta ne kadar yaşar?​

Beyne pıhtı atan hasta ne kadar yaşar?
Bunun nedeni ise beyne pıhtı atması durumunda vücut belirli bazı işlevlerini kaybetme noktasına gelir. Bu süre 6 ile 12 ay arasında değişim gösterebilmektedir. Yürüme, konuşma ve görme bozukluklarının etkilendiği durumlara göre uzman bir doktorun önereceği tedavi takvimine göre hareket edilmesi gerekmektedir.

Pıhtı nasıl yok edilir?​

Bu durumların tedavisinde kullanılan en önemli yöntemlerden birisi pıhtının eritilmesi (trombolitik tedavi) olup, özel bazı ilaçların doğrudan pıntının içine verilerek pıhtının eritilip, damarda kan akımının tekrar sağlanmasıdır. Ancak pıhtıyı eritici ilaç vermek aynı zamanda kanamayada neden olabilir.

Kan sulandırıcı ilaç morarma yapar mı?​

Kan sulandırıcı ilaç morarma yapar mı?
Aspirin veya herhangi kan sulandırıcı kullanan kişilerin vücutlarında morarma oluşması beklenen bir durumdur. Kan sulandırıcı ilaçlar başta olmak üzere kullanılan birçok ilaç kolay morarmaya neden olabilmektedir.

Kan pıhtısı nasıl dağılır?​

Pıhtının eritilmesi ve emilmesi: Bu özel bir kateterin pıhtının olduğu bölüme ilerletilip sonra çok yüksek hızda pıhtı eritici ilacın püskürtülmesi ve bir taraftanda emilmesi ile pıhtı yarım saatten kısa sürede çıkartılabilir. Bu yöntem pıhtı tedavisindeki en hızlı yöntemdir.

Damar Pıhtısına ne iyi gelir?​

Damar Pıhtısına ne iyi gelir?
Bu amaçlar için günümüzde klasik olarak pıhtılaşmayı engelleyici kan sulandırıcı ilaçlar (heparin, coumadin) ve varis çorabı kullanılmaktadır.

Pıhtı atması düzelir mi?​

Pıhtı atmasının ortaya çıkması ile oluşan nörolojik hasar kişiye ve kayıpların ne olduğuna ve derecesine göre farklı sonuçlansa da pıhtı atmasında sıklıkla erken tanı ve zamanında ve doğru bir tedaviyle günümüz tıbbi imkanları içinde büyük ölçüde geri döndürülebilmektedir.

Pıhtı atması öldürür mü?​

Pıhtı atması öldürür mü?
Tromboz, dünyada her yıl 3 milyon, Türkiye’de ise 30 bin kişinin ölümüne sebep oluyor. Bacak ya da kollarda oluşan bir pıhtı ölümcül sonuçlar doğurabiliyor. Üstelik bebek ya da yaşlı, hepimiz bu riski taşıyoruz.

Beyne pıhtı atması sonucu ölüm nasıl olur?​

Önlem alınmadığı takdirde, damarda oluşan ‘pıhtı’, kopup akciğerlere gidebilir ve akciğerde ani ölümle sonuçlanabilir. Unutulmamalı ki, hormon tedavisi, diyabet, hipertansiyon, kolesterol yüksekliği de damar iç yapısını bozar. Böylece, tramboza yani ‘pıhtı atımı’na zemin hazırlar.

Beyne pıhtı atınca ölüm olur mu?​

Beyne pıhtı atınca ölüm olur mu?
Pıhtı atması; beyin damarlarının tıkayıcı (trombo-embolik) hastalıkları, felç, konuşma bozuklukları, görme bozuklukları, duyusal etkilenmeler ve psikokognitif (algılama ve değerlendirme) bozukluklar gibi nörolojik kayıplara ve vücutta sistemik etkilenme ve işlev bozukluklarına hatta bazen ölüme yol açabilir.

Pıhtı atması kaç gün sürer?​

İşlem genellikle 1 gün sürer. Trombolitik Tedavi Öncesi Yapılması Gereken İşlemler: Kan tahlili yapılarak karaciğer ve böbreklerin çalışma durumu ile kan pıhtılaşmasının normal olup olmadığı belirlenir. Doktorunuz sağlığınız hakkında srular soracak ve muayenenizi yapacaktır.

Aspirin pıhtıyı eritir mi?​

Aspirin pıhtıyı eritir mi?
Aspirinin de arasında bulunduğu antiplatelet ilaçlar, plateletlerin birbirlerine bağlanma yeteneklerini azaltarak pıhtı oluşumunu engelleyen ilaçlardır. Aspirin pıhtı oluşumunu engelleyerek arterlerde kalp krizini tetikleyebilecek kümelenmelerin oluşumunu da engeller.

Kan sulandırıcı ilaçlar neden morarma yapar?​

Aspirin veya herhangi kan sulandırıcı kullanıyorsanız, vücudunuzda oluşan morarmalara şaşırmayın. Balık yağı ve ginko gibi bazı gıda takviyeleri trombosit adı verilen pıhtılaşma hücrelerini düşürerek veya işlevlerini bozarak morarma yapabilir.
 
Kan sulandırıcı kullananlarda pıhtı atma riskine dair verdiğiniz bilgiler oldukça önemli ve faydalı. Kan pıhtısı oluşumunu engellemek için alınabilecek önlemlere değinmişsiniz. Sağlıklı beslenme, egzersiz, düzenli kontroller ve tedavi süreçlerinin doğru takibi gerçekten hayati önem taşıyor.

Kalbe pıhtı atması durumunda yaşanabilecek ciddi sonuçlara da dikkat çekmişsiniz. Kalp krizi belirtilerine karşı duyarlı olmak ve hemen tıbbi yardım aramak kurtarıcı olabilir. Benzer şekilde beyne pıhtı atan hastaların da doğru tedavi ve rehabilitasyon sürecinden geçmeleri gerektiği konusunda bilgilendirici bilgiler vermişsiniz.

Pıhtı atması durumunda yapılacak trombolitik tedavi ve pıhtı eritme yöntemlerine de değinmişsiniz. Doktor kontrolünde doğru tedavi yöntemleriyle pıhtının eritilmesi ve damarın açılması hayati önem taşırken beraberinde kanama riskine karşı da dikkatli olunmasının altını çizmişsiniz.

Kan sulandırıcı ilaçların morarma yapabilme özelliği hakkında da bilgilendirici bir açıklama yapmışsınız. Morarmaların normal bir yan etki olduğunu ve bu durumun endişe edilecek bir durum olmadığını vurgulamanız önemli.

Son olarak, trombozun ölümcül sonuçlara yol açabileceğini ve risk altında olan herkesin bu konuda bilinçli olması gerektiğini belirtmişsiniz. Özellikle damar tıkanıklıklarının ciddi sonuçlarına dikkat çekerek sağlık konusunda farkındalık yaratmışsınız. Verdiğiniz detaylı bilgiler için teşekkürler.
 
Geri
Üst