AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kan sekeri testi orucu bozar mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kan şekeri testi orucu bozar mı?​

Gıda ve keyif verici olmayan enjeksiyonlar, yemek ve içmek anlamına gelmediklerinden orucu bozmazlar. Şeker ölçmek, aynı zamanda kan aldırma statüsüne girdiği için orucu bozmayan unsurlar arasına girmektedir. Ancak gıda ve/veya keyif verici enjeksiyonlar orucu bozar.

Gizli şekeri olan oruç tutar mi?​

Diyabet hastaları mutlaka doktor kontrolünde oruç tutmalıdır! Şeker hastalarında ya da gizli şekeri olanlarda, uzun süren açlıklarda, metabolik denge bozulabilmektedir.
Insülin direnci olan kişi oruç tutabilir mi?
Örneğin sadece insülin direnci veya gizli şekeri olanların oruç tutmasında sakınca yoktur. Yine Tip 2 diyabeti olan ama diyetin yanında sadece şeker dengeleyici ilaç kullanan, henüz şeker düşürücü ilaç ya da insülin kullanmayan diyabetliler oruç tutabilir. Ancak bunlar bile hekim kontrolünde olmak zorundadırlar.
Oruçlu iken kan şekeri kaç olmalı?
50/70 mg/dl: hipoglisemi olabilir. 70/100 mg/dl: normal kabul edilir. 100/125 mg/dl: gizli şeker olabilir. 126 mg/dl üzeri: diyabet olabilir.

Ramazanda açlık kan şekeri ne zaman ölçülür?​

Bazı yanlış inanışların aksine kan vermek ya da kan şekerini ölçmek orucu bozmaz. İftarda orucu açmadan önce kan şekeri mutlaka ölçülmelidir ki bu değer açlık şekeri olarak kaydedilir. Hiperglisemi riski açısından iftardan iki saat sonra tokluk şekerine de mutlaka bakılmalıdır.

Şeker hastasına oruç farz mı?​

Tip 1 diyabet hastalarının oruç tutması çok uygun değildir. Tip 2 diyabet hastası olup diyetle veya tek ilaçla şekerleri regüle olan, şeker hastalığına bağlı organ tutulumu olmayan (komplikasyon olmayan ) , HbA1c seviyesi %7 altında olan düşük riskli hastalar oruç tutmayı deneyebilir.
Insulin direnci olanlar nasil oruç tutmali?
İnsülin direnci olan kişilerin düzenli bir hayatı olması, beslenmesine dikkat etmesi ve haftada en az 3-4 gün hafif de olsa egzersiz yapması gerekir. Oruç tutarken bunların sağlanması imkansız olduğu için oruç, insülin direnci olan hastalara önerilmez.
Insülin direnci olan sahurda ne yemeli?
Bir diyabetli oruç tutmayı istiyorsa asla sahuru atlamamalıdır. Sahurda kahvaltı tarzında beslenmeli, mutlaka iki dilim çavdar ya da kepekli, çok tahıllı ekmek, az tuzlu ya da tuzsuz peynir ve zeytin (tuz susatır) ve yumurta yenmelidir.
Diyabet hastalarının 3 ana 2-3 ara öğün şeklinde beslenmesi gerekir. Oruç tutan bir diyabet hastası gün içerisinde çok uzun süreli yaşadığı açlığın ardından iftar ve sahurda yediği yemeklerle vücuduna fazla miktarda şeker kaynağı girer. Bu da beraberinde kandaki şeker düzeyinin normalin çok üstüne çıkmasına neden olur.
 
Geri
Üst