- Konu Yazar
- #1
Kan şekeri testi nasıl yapılır?
Bir kişinin şeker hastası olup olmadığı Açlık Kan Şekeri (AKŞ) ölçümü veya Oral Glukoz Tolerans Testi (OGTT) yapılarak saptanır. Açlık kan şekeri ölçümü için hasta 8 saatlik açlıktan sonra sabah kahvaltısı yapmadan kan örneği verir.Hastadan açlık kanı alındıktan sonra 5-10 dakika içinde içirilir. Bundan 1,2,3 saat sonra kan alınarak kan şekeri düzeyi ölçülür. Daha sonra, şeker yükleme testi sonuçları değerlendirilir.
Şeker yükleme testi nasıl yapılır?
Glikoz yükleme testi sağlık kuruluşlarında 50 gram şeker içeren 150 ml hacmindeki sıvının tüketilmesi ile gerçekleştirilir. Şeker yüklemesini takiben 1 saat sonrasında kişinin kan şeker düzeyi ölçülür. İncelenen kan şekeri düzeyi desilitrede 140 miligram’ın altında sonuçlanması normal olarak değerlendirilir.OGTT testi ne için yapılır?
OGTT testi ne için yapılır?OGTT, diyabet (şeker hastalığı) tanısı için yararlanılan bir tetkiktir. Özellikle açlık kan düzeyinin normalin üzerinde, ancak diyabet tanısı konulması için yeterli derecede yüksek olmadığı hastalara uygulanılması önerilmektedir.
Şeker yükleme testi kimlere yapılır?
Şeker (Glikoz) Yükleme Testi Kimlere Yapılır? Şeker hastalığı açısından riskli görülen herkese şeker yükleme testi yapılabilir. Gebelikte şeker yükleme ise; 24-28 haftalar arasındaki tüm gebelere 50 gr olarak yapılabilmektedir.Sağlık ocaklarında kan şeker testi yapılıyor mu?
Ülkemizde özel sağlık kurumları ve Devlet kurumlarında tokluk kan şekeri, açlık kan şekeri gibi kan testleri yapılmaktadır. Sağlık ocağında tokluk kan şekeri yapılır mı sorusunun yanıtı ise güncel adıyla Aile Sağlığı Merkezlerinde hekimin diyabet tanısı için istemesi üzerine tokluk kan şekeri testi yapılır.Şeker yükleme testi ne kadar sürer?
Şeker yükleme testi ne kadar sürer?Bu test için en az 8 saat açlık gereklidir. Sabah açlık kan şekeri bakılır ve anne adayına 100gram glikoz içirilir; ardından saatte bir 1 saat süre ile kan şekeri ölçülür.