- Konu Yazar
- #1
Kan örnekleri nasıl saklanır?
Kontaminasyonun önlenmesi için alınan kan örneklerinin mutlaka ağzı kapalı olarak saklanması gerekmektedir. Işık: Işıkla karşılaşma bilirubin ve porfirinlerin yıkımına neden olur. Bu sebeple numunelerin alındıktan sonra buzdolabında ve karanlıkta saklanması gerekmektedir.Kanlar Tüpte ne kadar bekler?
Plazma: 15-25 °C’de 2 gün, 2-8 °C’de 3 gün, -20 °C’de 6 ay stabildir. Hormon testlerine ait biyokimya tüpüne alınmış kan numuneleri santrifüj edilip serum olarak saklanmalıdır. PTH testi için Edtalı tüpe alınmış kan örnekler santrifüj edilip plazma olarak saklanmalıdır.Laboratuvara gelen kan numuneleri hangi ön işlemden geçirilir?
Laboratuvara gelen kan numuneleri hangi ön işlemden geçirilir?Kan örneği işaretli çizgiye kadar alınır,aldıktan sonra 5-6 kez yavaşça alt üst edilir. Heparinli plazma: Alınan numune 1500 devirde 15 dakika santrifüj edilir.Santrifüjden sonra plazma transport tüpüne aktarılır, ağzı kapatılıp üzerine heparinli plazma yazılır. Laboratuvara ulaşana dek soğuk ortamda bekletilir.
Kan dışarıda bozulur mu?
Optimal saklama ısısı -25 C ve altıdır. Saklama ısısına göre izin verilen saklama süreleri -25 C’ nin altında 36 ay, -18C ve -25 C arasında 3 ay. Kullanılmadan önce plazma eritici cihazlar ile 37 C de eritilmelidir. Daha yüksek ısılar koagülasyon faktörlerini ve proteinleri bozar.Yemek numuneleri kaç derecede saklanmalı?
Doldurulan bu form kurum sorumlusu diyetisyen/gıda mühendisi tarafından kontrol edilir. Alınan numune 4 ºC’lik numune dolabında 3 gün (72 saat) muhafaza edilir. Alınan numune 3. gün sonunda imha edilir.Kan dondurulur mu?
Kan dondurulur mu?Taze dondurulmuş plazma, kan bağışı yapıldıktan sonra 6 ila 8 saat için alınan ve hızlıca dondurulan plazmadır. Bu öğe, Kan Transfüzyon merkezlerinde, minimum -40 santigrat derecede saklanır.
Saklanma süresi kullanılan antikoagülan ve koruyucu solüsyonun özelliğine göre 21-42 gün arasında olup, 1-6 °C arasında kan banka- sında bulunan kan dolaplarında saklanır. Tam kan içeriğin- de bulunan trombositler +1-6 °C’de 2 günde fonksiyonlarını kaybederler.
Kan Tahlili Sonucu Nasıl Okunur?
- RBC: Kırmızı kan hücrelerindeki oksijen oranıdır.
- HGB: Kanda oksijen ile birleşmiş alyuvarlardır.
- HCT: Kandaki hemoglobin oranıdır.
- BCV: Oksijen taşımada görevli kırmızı kan hücrelerinin büyüklüğüdür.
Numune kabul edilirken nelere dikkat edilmeli?
Numune kabul edilirken nelere dikkat edilmeli?Analizi yapılacak numuneler uygun kaplarda, dökülmeyecek veya akmayacak şekilde ve içine konulduğu kaptan etkilenmeyecek bir ambalaj içerisinde getirilmeli veya gönderilmelidir. Ambalaj üzerinde numuneyi tanımlayan isim veya kod numarası mutlaka bulunmalıdır.