AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kan Nasıl Pıhtılaşır, Kanın Pıhtılaşması

theking

Yeni Üye
Katılım
2 Şubat 2024
Mesajlar
231.543
Tepkime puanı
3
Puan
38
Yaş
36
kanın pıhtılaşması - kanamalar nasıl durur - kanın pıhtılaşmasını ne sağlar - serotonin nedir - trombin nedir

Vücudumuzda bir kesik veya yaralanma olduğunda kanamayı önlemek için ilk olarak hasarlı damar Serotonin salgılayarak büzülür. Böylece kanın akması azalır. Daha sonra kanın içinde dağınık şekilde dolaşan trombositler devreye girer.

Trombositlerde özel bir madde salgılayarak diğer enzimlerin bir yerde toplanmasını sağlar. Trombin (Thrombin) kanı pıhtılaştıran bir proteindir. Kanın pıhtılaşması için gerekli olan 12 tane pıhtılaşma faktöründen biri hariç hepsi proteindir.

Bu faktörler kanın içinden ya da dışından olabilir. Kalsiyum iyonları pıhtılaşma mekanizmasının yaklaşık tüm basamaklarında rol oynar. K vitamini de pıhtılaşma mekanizmasında çok önemlidir.Trombin'e ne kadar ihtiyaç varsa o kadar üretilir.

Trombin, plazmada bulunan ve suda erime özelliği olan Fibrinojeni fibrine yani suda erimeyen haline dönüştürür. Bu da pıhtılaşma olayının esas işlemidir. Kanın pıhtılaşmasında temel madde zaten Fibronojen proteinidir.

Fibronojen, vücut içinde erimiş halde bulunmaktadır. Pıhtı işleminin durağan halidir. Fibrinin dış yüzeyinde yapışkan parçalar bulunur. Yaranın olduğu bölgede bu molekül yapışkan özelliğinden dolayı diğer fibrin moleküllerine yapışır ve uzun bir zincir meydana gelir.

Oluşan bu zincirler birbirlerinin üstünden geçerek balık ağına benzeyen bir pıhtı ağı oluştururlar. Oluşan bu pıhtı ağı kan hücrelerinin vücuttan dışarı çıkmasını engeller.

alıntı
 
Geri
Üst