Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Kan davalarinin yasaklandigi olay nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
39.354
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kan davalarının yasaklandığı olay nedir?​

Peygamber (s.a.v)’in kaldırdığını bildirdiği kan davası, bu rivayete göre Abdülmuttalib’in oğlu Haris’in kan davasıdır. Tirmizi ve İbn Mace’nin rivayetleri de böyledir. Görüldüğü gibi bu hadiste faiz ve kan davasının yasaklandığı belirtilmektedir.

Kan davası islamda var mı?​

İSLAM’DA KAN DAVASININ HÜKMÜ NEDİR? İslâm dini, adam öldürme ve yaralama suçlarının kasten işlenmesi halinde ölenin yakınına veya suç mağduruna kısas yahut kan bedeli ve sakatlık tazminatı, hata ile işlenmesi halinde de sadece diyet isteme hakkı tanımıştır.

Kan davaları hangi döneme aittir?​

Kan davaları hangi döneme aittir?
Kan davası, namus ve töre cinayetleri gibi suçlar, bazıları öyle lanse etmek istese de hiçbir şekilde dinle buluşmamaktadır. Hepsi Cahiliye dönemi adetleridir.

Kan davası kaç yıl sürer?​

Kan davası kaç yıl sürer?
Kan davasında silsileyi başlatan, farklı bir ifadeyle ilk katil kim olursa olsun, katile karşı sürekli katil çıkar, yıllarca, onyıllarca silsile halinde sürer.

Peygamber Efendimiz neleri yasakladı?​

Birkaçını hatırlayalım:
- Hayvanları ateşle dağlamayı yasakladı: Çiftlik sahipleri kendilerine ait hayvanları tanımak için kızgın demirle vücutlarını yakarlardı. Hz.
- Fakirlere ceza uygular da zenginleri affedersiniz: Hz.
- Irkçılığı, renklerle övünmeyi yasakladı:

Türklerde kan davası var mı?​

Türkiye’de kan davası Türkiye’de, Türk Ceza Kanunu’nda kasten insan öldürme suçunun temel şeklinin cezası müebbet hapis cezası olarak öngörülmüştür.

Kan davaları sosyal mıdır?​

Kan davaları sosyal mıdır?
Araştırmanın sonucunda, kan davası geleneğinin yalnızca hukuksal ya da eğitim yetersizliğinden kaynaklanan bir olgu olmadığı; bu geleneğin toplumsal yapıdan gelen belirleyicilerinin bulunduğu görülmüştür.

Kan davası devam ediyor mu?​

Kan davası devam ediyor mu?
Geçmiş yıllarda genellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaşanan, film, dizi ve tiyatro oyunlarına konu olan “kan davası” son yıllarda yaşanan sosyal değişikliklere rağmen halen büyük sorun olmaya devam ediyor.

Islama göre kan davası nedir?​

Ilk kan davası kimdir?​

‘” Döngeloğlu, Hz.Muhammed’in (s.av), kaldırdığı ilk kan davasının yine Abdulmuttalib’in torunu İlyas bin Rabia’nın kan davası olduğunu hatırlattı. İslamiyet’in evlilik kurumuna verdiği önemin altını çizen Döngeloğlu, bazı çiftlerin evlendikten bir ay sonra boşandığını söyledi.

Kan davası cezası nedir?​

Kan davası cezası nedir?
Kan gütme saiki ile öldürme suçu ağırlaştırıcı neden olarak 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 82. Maddesinin 1. Fıkrasının (i) bendinde hüküm altına alınmıştır.Buna göre kasten öldürme suçunun kat gütme saikiyle işlenmesi halinde kişi ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılır.

Kan davası kime aittir?​

Kan davası kime aittir?
Kan Davası Reşat Nuri Güntekin’in ilk baskısı 1960 yılında yapılmış olan yazarın en son yazdığı romanlarından birisidir.

Veda hutbesinde neler yasaklanmıştır?​

Allah’a hiçbir şeyi ortak koşmayacaksınız. – Allah’ın haram ve dokunulmaz kıldığı canı, haksız yere öldürmeyeceksiniz. – Zina etmeyeceksiniz. – Hırsızlık yapmayacaksınız.

Kan davalarının kaldırılması hangi?​

Dikkat ediniz, cahiliyeden kalma bütün adetler kaldırılmıştır, ayağımın altındadır. Cahiliye devrinde güdülen kan davaları da tamamen kaldırılmıştır. Kaldırdığım ilk kan davası Abdulmuttalib’in torunu Iyas bin Rabia’nın kan davasıdır.
 
Kan davalarının yasaklandığı olay, Peygamber Efendimiz'in kaldırdığını bildirdiği kan davasıyla ilgilidir. Bu olay, rivayete göre Abdülmuttalib’in oğlu Haris'in kan davasıdır. Tirmizi ve İbn Mace'nin rivayetlerinde de bu durum belirtilmiştir. Bu hadiste faiz ve kan davasının yasaklandığı vurgulanmıştır.

İslam'da kan davası ile ilgili hüküm, adam öldürme ve yaralama gibi suçlar kasten işlendiğinde ölenin yakınına veya suç mağduruna kısas, kan bedeli veya sakatlık tazminatı; hata ile işlendiğinde ise sadece diyet isteme hakkı tanınmaktadır.

Kan davalarının geçmişi Cahiliye dönemine, namus ve töre cinayetlerine dayanmaktadır ve dinle asla örtüşmemektedir.

Kan davaları silsile halinde yıllarca, hatta onyıllarca devam edebilir. Bu döngü, başlangıçtaki ilk katilin ardından sürekli yeni katillerin ortaya çıkmasıyla uzayabilir.

Kan davalarının toplumda var olmasının sadece hukuksal veya eğitimsel eksikliklerle sınırlı olmadığı, aynı zamanda toplumsal yapıdan kaynaklanan belirleyicilere sahip olduğu araştırmalarla da tespit edilmiştir.

Türkiye'de kan davaları genellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaşanan ve hala toplumda ciddi bir sorun olmaya devam eden bir konudur.

Peygamber Efendimiz, çeşitli konularda yasaklamalarda bulunmuştur. Örneğin hayvanları ateşle dağlamak, fakirlere ceza uygulamak, ırkçılığı ve renkleri övmeyi yasaklamıştır.

Kan davası cezası Türk Ceza Kanunu'nda yer almaktadır. Kasten öldürme suçunun kat gütme saikiyle işlenmesi durumunda kişi ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılır.

Veda Hutbesi'nde Peygamber Efendimiz çeşitli yasaklamalarda bulunmuştur, örneğin zina, hırsızlık yapmamak gibi konular yasaklanmıştır.

Sonuç olarak, kan davaları ile ilgili olarak İslam’ın getirdiği adalet anlayışı ve yasaklar çerçevesinde hareket etmek önemlidir ve toplumsal uzlaşı ve barış sağlanması için çaba sarf edilmelidir.
 
Geri
Üst