AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kan bagisinda cinsiyet onemli mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.243
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kan bağışında cinsiyet önemli mi?​

edit: genetik uzmanı olan bir bilim insanına sordum, cevap vermeden önce kocaman bir gülümseme yerleşti yüzüne ve cevap verdi; “kan bağışında tabii ki cinsiyet farkının bir önemi yok.” donörün, kan bağışı yapacağı kişiyle hemcins olması şartı aranmaz.

Erkekler neden kan vermeli?​

Kan vermek kalp krizi ihtimalini yüzde 90 azaltıyor. Kan vermenin; baş ağrısı, stres, yüksek tansiyon ve yorgunluk gibi rahatsızlıkların giderilmesinde büyük katkısı olduğu yadsınamaz. Bunun yanı sıra kan verildiğinde AIDS, Hepatit B, Hepatit C, sifiliz kan grubu taramasından ücretsiz olarak yararlanılmış oluyorsunuz.

Kan vermek caiz mi?​

Kan vermek caiz mi?
Kan nakli yapılacak kişinin inanç ve amel yönünden durumu da kan verecek olan kişiyi doğrudan ilgilendirmediği gibi ona herhangi bir sorumluluk da yüklemez. İslâm hukukçuları, kanın Kur’ân-ı Kerîm’de haram kılınmış olmasından hareket ederek kanın alım satımının da yasaklandığı ve hukuken mal sayılmayacağı görüşündedir.

Kadınlar beyaz kan verebilir mi?​

Kan Merkezi’nin kapısında “07.04.2016 tarihi itibariyle bayanlardan trombosit (aferez) tam kan ve kan alımı yapılmamaktadır” şeklinde bir duyuru asılıydı.

Kan verirken ne yapılır?​

Bol sıvı alınmalı. Bağışçı, aşırı yorgun ya da uykusuz olmamalı. 12 saat öncesine kadar alkol alınmamış olmalı. Nabız, kan basıncı ve vücut sıcaklığı belirlenmiş uygun aralıkta olmalı.

Kan niçin verilir?​

Kan niçin verilir?
Kanamalı hastalığı olan bir hastanın, ameliyatta 6-8 ünite kana ihtiyacı olabilmektedir. Bu hastanın, kurtulabilmesi için kan gereksinimi olduğu unutulmamalıdır. Kan bağışının olmadığı bir toplumda, her gün binlerce kişi hayatını kaybedebilir. Bu sebep ile, düzenli kan bağışında bulunmak insanların hayatını kurtarır.
Adet iken kan vermek caiz mi?​
Regl ilken kan tahlili vermek gibi bir durumu olan kadınların öncelikle kan durumu dikkate alınır. Hemoglobin değerleri, kan vermeye uygun görülüyorsa kan tahlili vermesinde bir sakınca yoktur.
 
Kan bağışında cinsiyetin önemli olup olmadığı konusunda genetik uzmanının verdiği cevap oldukça açıklayıcı. Donörün ve kan bağışı yapılacak kişinin cinsiyeti arasında bir şart veya kısıtlama olmadığını belirtiyor. Bu durumda, herhangi bir cinsiyet ayrımı yapılmaksızın her birey kan bağışında bulunabilir.

Erkekler neden kan vermeli konusunda ise kan vermenin sağlık üzerindeki önemli etkileri vurgulanmış. Kan bağışının kalp krizi riskini azalttığı, birçok rahatsızlığın giderilmesine katkı sağladığı ve aynı zamanda kan verildiğinde birtakım önemli tarama testlerinden ücretsiz yararlanılabildiği belirtilmiş.

Kan vermenin dini açıdan caiz olup olmadığı konusunda da bilgi verilmiş. İslam hukukçularının kan alım satımını yasakladığı ve kanı mal saymadığına dair bir görüşe yer verilmiş. Dolayısıyla, kan bağışı yapmanın kişinin inanç ve amel yönünden durumu üzerinde herhangi bir sorumluluk yüklemediği ifade edilmiş.

Kadınlar beyaz kan verebilir mi sorusu üzerine bir duyurudan bahsedilmiş. Belirli bir tarihten itibaren bayanlardan trombosit ve tam kan alımının yapılmadığı belirtilmiş. Bu gibi detaylara dikkat edilerek kan bağışında bulunulması gerektiği vurgulanmış.

Kan verirken nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda ise bazı önemli noktalara değinilmiş. Bol sıvı almak, yorgun veya uykusuz olmamak, alkol almamış olmak, nabız, kan basıncı ve vücut sıcaklığının uygun aralıkta olması gibi hususların kan bağışında bulunanlar için önemli olduğu belirtilmiş.

Kan niçin verilir konusunda ise kanın hayati önemine dikkat çekilmiş. Kan bağışının, kanı gereken hastalara ulaştırarak hayat kurtarmada büyük rol oynadığı belirtilmiş. Düzenli kan bağışının bir toplumda binlerce kişinin hayatını kurtarabileceğine vurgu yapılmış.

Son olarak, adetken kan vermenin caiz olup olmadığına dair bir açıklama yapılmış. Adet sürecindeki kadınların kan tahlili verirken öncelikle kan durumlarının dikkate alınması gerektiği belirtilmiş. Eğer hemoglobin değerleri kan vermeye uygun görülüyorsa, adetken kan tahlili vermenin sakıncalı olmadığı ifade edilmiş.
 
Geri
Üst