AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kan alma yontemleri nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kan alma yöntemleri nelerdir?​

Genel olarak kan örnekleri venöz, arteriyel, kapiller (cilt altı) olmak üzere 3 farklı bölgeden alınmaktadır.
Kan alma bölümünde neler yapılır?
İlk olarak hastanın elindeki test istek listesindeki kimlik bilgilerini sözel olarak doğrular. Hastayı uygun pozisyonda oturtarak Venden Kan Alma Talimatına uygun şekilde kan örneklerini alır, HBYS üzerinde numune alındı işlemini gerçekleştirir. Tüpleri laboratuvar ön kabul birimine göndermek üzere portüplere koyar.

Kan tüpleri nelerdir?​

Son olarak içinde antikoagülan olanlar şu sırayla alınmalıdır:
Kan alma işlemi acıtır mı?
Kan almak için kullanılan iğneler grip aşısı iğnelerinden biraz daha büyüktür ancak hissettiğiniz şey size kesinlikle acı vermez. Kan alımının başlangıcında hissedilen şey sadece cilt yüzeyinde hissedilir çünkü iğne uçlarında silikon bulunur.
Kan örneği işaretli çizgiye kadar alınır,aldıktan sonra 5-6 kez yavaşça alt üst edilir. Alınan numune 1500 devirde 15 dakika santrifüj edilir.Santrifüjden sonra plazma transport tüpüne aktarılır. Tüp hemen kapatılır ve üzerine sitratlı plazma yazılır. Numune çalışılana kadar mutlaka 2-8 ◦C de bekletilmelidir.
Her damardan kan alınır mı?
Çeşitli kan muayeneleri için gereken kan numunesinin alınması genellikle toplardamar‎a ponksiyon‎ yani iğneyle girilerek gerçekleşitirilir. Ender hallerde atardamar‎ veya kapilar‎ kılcal damardan kan numunesi alınır.

Kan alma hangi bölüm okunmalı?​

Hematoloji, İç Hastalıkları (Dahiliye) braşında kan hastalıkları ile uğraşan bölümdür. Kemik iliği, dalak gibi kan yapıcı organlar ve lenf bezlerinde kaynaklanan hastalıklara bakar. Bu bölümde hastalıkların tespiti için hastalara kan tahlili yapılır.
Kan almada kullanılan malzemeler nelerdir?
– Eldiven – Turnike – Alkollü ve alkolsüz dezenfektan – Pamuk ve gazlı bez – İğne, tutucular (holder) ve kelebek kan alma setleri – Enjektör sistemleri – Vakumlu kan alma tüpleri – Yapışkan bandaj – Delici kesici atık kutusu – Test kitapçığı – Diğer malzemeler (buz, aluminyum folyo v.b.)

Kan grubu hangi tüp?​

Mor kapaklı EDTA’lı tüplere kan alınır. Yavaşça tüp alt üst edilerek 5-6 kez karıştırılır; çalkalama işleminden kesinlikle kaçınılmalıdır. Kan alımı sırasında kanın işaretli çizgiye kadar doldurulmasına özellikle dikkat edilmelidir.
Kan verme işlemi ne kadar sürer?
Kan alma işlemi yaklaşık 4-8 dk sürer. Her kan bağışında sadece 1 ünite kan bağışlanmaktadır. 1 ünite kan yaklaşık 450 ml ±%10 ‘dir. İşlem sona erdiğinde size belirtilen süre kadar yatakta ve yine belirtilen süre kadar ikram alanında dinlenmeniz gerekmektedir.
YAŞAM BOYU KAN VEREMEME DURUMLARI Kanama diatez’i (Kanama eğilimi) olanlar ömür boyu kan veremezler. Kronik nefrit ve pyelonefritli hastalar kan veremez. Malign (Habis) hastalığı olanlar, gönüllü donör olarak kabul edilmezler. Epilepsi hastaları, kan veremezler.
Laboratuvara örnek gönderirken nelere dikkat edilir?
Malzemeler orijinal ambalajında veya dökülme, yırtılma, akma riski taşımayan uygun plastik torba, poşet, cam veya plastik kavanoz ve şişelerde gönderilmelidir. Tüm örneklerin ağzı sıkıca kapatılmalı, nem alması önlenmelidir. Ham madde ve son ürün aynı kutu içerisinde tercihen gönderilmemelidir.

Laboratuvarda numune kabul şartları nelerdir?​

Analizi yapılacak numuneler uygun kaplarda, dökülmeyecek veya akmayacak şekilde ve içine konulduğu kaptan etkilenmeyecek bir ambalaj içerisinde getirilmeli veya gönderilmelidir. Ambalaj üzerinde numuneyi tanımlayan isim veya kod numarası mutlaka bulunmalıdır.
Hangi Damardan kan alınır?
 
Geri
Üst