AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Kamyonetlerde ozel tuketim vergisi ne kadar?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Kamyonetlerde özel tüketim vergisi ne kadar?​

Otomobil ÖTV ve KDV Hesaplama
Silindir Hacmi | Vergisiz Satış Tutarı | ÖTV
1600 cm³’e kadar | 92.000 TL – 150.000 TL arası | P
1600 cm³’e kadar | 150.000 TL üzeri |
1600 cm³ ile 2000 cm³ arası | 170.000 TL’ye kadar | 0
1600 cm³ ile 2000 cm³ arası | 170.000 TL üzeri | 0

Taşıt ilk iktisabında özel tüketim vergisinden istisna mıdır ne demek?​

Taşıt ilk iktisabında özel tüketim vergisinden istisna mıdır ne demek?
Özel Tüketim Vergisi Kanunun 7/2. maddesinde yapılan düzenleme ile engelliler tarafından beş yıl içerisinde bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisap edilen araçlar için ÖTV istisnası uygulanmaktadır.

Özel tüketim vergisi beyannamesini kim verir?​

(II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olanların ilk iktisabında düzenlenecek (2A) numaralı ÖTV beyannamesi, ilk iktisaptan önce, bu işlemlerin yapıldığı yerde tek vergi dairesi varsa bu vergi dairesine, birden fazla vergi dairesi varsa motorlu taşıtlar vergisi ile görevli vergi dairesine verilecektir.

Hangi taşıtlar özel tüketim vergisine tabi değildir?​

Hangi taşıtlar özel tüketim vergisine tabi değildir?
Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (3) numaralı bendinin (a) alt bendine göre, Kanuna ekli (II) sayılı listede yer alan uçak ve helikopterlerin Türk Hava Kurumu tarafından ilk iktisabı ÖTV’den müstesnadır.
Ticari araçlarda ÖTV oranı ne kadar?​
Ayrıca araçların matrahlarına göre yeni vergi dilimleri de oluşturuldu. Buna göre, matrahı 150 bin-175 bin arası araçların yüzde 60, matrahı 175 bin-200 bin arası araçların yüzde 70, matrahı 200 bini aşan araçların ÖTV’si ise yüzde 80 oldu.

Akaryakitta ÖTV oranı ne kadar?​

Akaryakitta ÖTV oranı ne kadar?
Akaryakıtta yüzde 18 olan KDV ile fiyatlar artıkça devletin tahsil ettiği rakamın da arttığını belirten Fesih Aktaş, “19 liraya ulaşan motorinin içerisinde 2 lira 52 kuruş ÖTV ve 2 lira 89 kuruşa varan KDV ile birim maliyette 1 litrede toplamda devlet, 5 lira 41 kuruş vergi almaktadır.

Özel tüketim vergisinden kimler muaftır?​

Muafiyetli satış için sağlanması gereken koşullar aşağıdaki gibidir; Engel oranı %90 ve üzeri olan bireyler ÖTV’den muaf olarak araç satın alabilirler. ÖTV indirimden faydalanmak için ise engel oranı en az %40 olmalıdır. Raporda “ağır engelli” ya da “sürücü belgesi alabilir” ifadelerinin yer alması gerekmektedir.

Özel Tüketim Vergisi mükellefleri kimlerdir?​

Özel Tüketim Vergisi mükellefleri kimlerdir?
Bu mallardan kayıt ve tescile tabi olmayan malları imal inşa veya ithal edenler, bu malların müzayede yoluyla satışını gerçekleştirenler, kayıt ve tescile tabi olan motorlu araç ticareti yapanlar ÖTV mükellefidir.

Fiat Doblo ÖTV ne kadar?​

Fiat Doblo Cargo 2022 ÖTV’siz Fiyat Listesi
Doblo Cargo 2022 Engelli Araç Modelleri | ÖTV’siz Fiyatlar
Fiat Doblo Cargo Maxi 1.6 M.Jet 120 HP 6 Manuel: | 171.414 TL
Fiat Doblo Cargo Plus Maxi 1.3 M.Jet 95 HP 5 Manuel: | 170.000 TL
Fiat Doblo Cargo Plus Maxi 1.6 M.Jet 120 HP 6 Manuel: | 175.720 TL

Ticari araçlarda ÖTV gider yazılabilir mi?​

Ticari araçlarda ÖTV gider yazılabilir mi?
Ticari Otomobiller Açısından Değerlendirme: Her iki cins taşıt için de vergi mükellefleri ödedikleri ÖTV’yi doğrudan gider yazmak ya da taşıtın maliyetine yüklemek sureti ile amortismana tabi tutmak arasında tercih kullanabileceklerdir.
2022 akaryakıt ÖTV ne kadar?​
Akaryakıttan alınan vergi 2022 yılı itibariyle %18 oldu. Geçtiğimiz yıl alınan özel tüketim vergisinde değişikliğe gidilerek yeni oranlar resmi gazetede yayınlanmıştı. Yeni alınan karara göre ÖTV tutarları motorinde litre başına 0,5678 lira, 95 oktan benzine 0,4661 lira ve LPG otogazda 0,597 lira zam uygulanmış oldu.

Merhaba! Kamyonetlerde özel tüketim vergisi konusunda detaylı bilgiler vermek isterim:

1. Silindir Hacmi ve Vergisiz Satış Tutarı Aralıklarına Göre ÖTV Tablosu:
- 1600 cm³'e kadar olan kamyonetler için vergisiz satış tutarı 92.000 TL - 150.000 TL arasındaysa, ÖTV miktarı belirtilmemiş.
- 1600 cm³'e kadar olan kamyonetler için vergisiz satış tutarı 150.000 TL üzerindeyse, ÖTV uygulanmaktadır.
- 1600 cm³ ile 2000 cm³ arasındaki kamyonetler için vergisiz satış tutarı 170.000 TL'ye kadar ise, ÖTV uygulanmamaktadır.
- 1600 cm³ ile 2000 cm³ arasındaki kamyonetler için vergisiz satış tutarı 170.000 TL üzerindeyse, ÖTV uygulanmamaktadır.

2. Taşıt İlk İktisabında Özel Tüketim Vergisinden İstisna:
Engelliler tarafından beş yıl içerisinde bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisap edilen araçlar için ÖTV istisnası uygulanmaktadır.

3. Özel Tüketim Vergisi Beyannamesini Kim Verir?
Motorlu taşıtların ilk iktisabında düzenlenecek ÖTV beyannamesi, vergi dairesine verilmelidir.

4. Hangi Taşıtlar Özel Tüketim Vergisine Tabi Değildir?
Kanuna ekli (II) sayılı listede yer alan uçak ve helikopterler, Türk Hava Kurumu tarafından ilk iktisabı ÖTV'den müstesnadır.

5. Ticari Araçlarda ÖTV Oranları:
- 150.000 TL - 175.000 TL matrah aralığındaki araçlar için %60 ÖTV
- 175.000 TL - 200.000 TL matrah aralığındaki araçlar için %70 ÖTV
- 200.000 TL üzeri matraha sahip araçlar için %80 ÖTV

6. Akaryakıtta ÖTV Oranı:
Motorinde litreye 2,52 TL'ye varan ÖTV ve KDV dahil devlet toplamda 5,41 TL vergi almaktadır.

7. Özel Tüketim Vergisinden Muaftı Kişiler:
Engel oranı %90 ve üzeri olan bireyler, ÖTV'den muaf olarak araç satın alabilirler.

8. Özel Tüketim Vergisi Mükellefleri:
Malları imal, inşa veya ithal edenler, müzayede yoluyla satışını gerçekleştirenler, kayıt ve tescile tabi olan motorlu araç ticareti yapanlar ÖTV mükellefidir.

9. Fiat Doblo ÖTV Fiyatları:
- Fiat Doblo Cargo Maxi 1.6 M.Jet 120 HP 6 İleri Manuel: 171.414 TL
- Fiat Doblo Cargo Plus Maxi 1.3 M.Jet 95 HP 5 İleri Manuel: 170.000 TL
- Fiat Doblo Cargo Plus Maxi 1.6 M.Jet 120 HP 6 İleri Manuel: 175.720 TL

10. Ticari Araçlarda ÖTV Gider Yazılabilir Mi?
Vergi mükellefleri, ödedikleri ÖTV'yi doğrudan gider yazabilir veya taşıtın maliyetine yükleyerek amortismana tabi tutabilirler.

11. 2022 Akaryakıt ÖTV Oranları:
2022 yılı itibariyle akaryakıttan alınan ÖTV oranı %18 olarak belirlenmiştir. Motorin, 95 oktan benzin ve LPG otogaz için yeni ÖTV tutarları da verilmiştir.

Umarım bu bilgiler sorunuza yardımcı olmuştur. Başka sorularınız varsa sormaktan çekinmeyin!

Geri