AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kamusal alan ve ozel alan nedir?

Editör

Yeni Üye

Kamusal alan ve özel alan nedir?​

Bunlardan ilkinde kamusal alan, hem devlet hem de ekonomik alanlardan ayrılan müzakere, kolektif özyönetim ve siyasetin yani erdemli yurttaşların alanıdır. Özel alan ise, ailenin, arkadaşlığın ve ekonominin alanı olarak tanımlanır.

Özel alan nedir wikipedia?​

Mahrem, kişisel veya özel bölgeler, moda ve kültürel normlar gereği, kamusal alanlarda ve geleneksel ortamlarda geleneksel olarak giysilerle örtülmüş insan vücudundaki bir yerdir. Bazı kültürlerde, bu bölgelerin açığa çıkarılması dini bir suç olarak görülür.

Kamusal alan tasnifi nedir?​

Kamusal alan tasnifi nedir?
Kamusal alan, modern toplum kuramlarında, toplumun ortak yararını belirlemeye ve gerçekleştirmeye yönelik düşünce, söylem ve eylemlerin üretildiği ve geliştirildiği ortak toplumsal etkinlik alanına işaret etmek için kullanılan kavram.

Özel alan ve sosyal alan nedir?​

Özel alan ve sosyal alan nedir?
Artık mahrem alanına 45 santim kalmıştır. 45 santim ile 120 santim (1,2 metre) arasındaki 75 santimlik alana kişisel alan diyoruz. Sosyal alan: Aşina olunan ve tanıdık insanlarla rahat bir ilişki kurmak için gerekli alanı temsil eder.

Kamusal ne anlama gelir?​

Kamuya ait, kamu ile ilgili işlerin yapıldığı yer.

Habermas kim?​

Jürgen Habermas (d. 18 Haziran 1929, Düsseldorf), Alman felsefeci/felsefe profesörü, sosyolog ve siyaset bilimci. Eleştirel kuram ve Amerikan pragmatizmi geleneğine mensuptur. Kuramında temellendirdiği kamusal alan (public sphere) kavramı ve iletişimsel eylemin pragmatizmi ile tanınır.

Özel alana kimler girebilir?​

Özel alana kimler girebilir?
Kişisel alan: Aile üyeleri ve arkadaşlar için belirlenen alandır. Kişilere fiziksel olarak 120 santim ve aşağısındaki mesafelere girildiğinde kişisel alanına girmişsiniz diyebiliriz. Artık mahrem alanına 45 santim kalmıştır. 45 santim ile 120 santim (1,2 metre) arasındaki 75 santimlik alana kişisel alan diyoruz.

Özel alan nedir mimarlık?​

Özel alan nedir mimarlık?
Özel mekânlar, daha çok kişilerin kontrolünde olan ve kişisel kullanımlara yönelik mekânlardır. Kamusal mekânlar ise herkesin kullanabilme hakkına sahip olduğu ve kamusal eylemlerin gerçekleştiği yerlerdir.

Kamusal alan modellerin tasnifi kime aittir?​

Jürgen Habermas’m 1962 yılında yayımlanan kitabı Kamusallığm Yapısal Dönüşümü ile gündeme gelen kamu/özel, kamusal alan/özel alan ayrımı sonra birçok çevre tarafından tartışılmış ve yeni görüşler çerçevesinde yeni kamusal alan tanımları ve modelleri ortaya çıkmıştır.

Özel alan kişisel alan nedir?​

Kamusal mallar nelerdir örnek?​

Kamusal mallar nelerdir örnek?
Ayrıca gerekli görüldüğü takdirde bu mal ve hizmetlerin tüketimi devlet tarafından zorunlu tutulabilir. Tam Kamusal Mal ve Hizmet Örnekleri: Deniz Feneri, Adalet, Güvenlik, Diplomasi, ……. Yarı Kamusal Mal ve Hizmetler genellikle kamu kesimi tarafından sunulur.

Kamusal alan ve özel alan kavramları toplumsal ilişkiler içerisinde önemli bir yer tutar. Kamusal alan, devletin yanı sıra ekonomik alanlardan ayrılan bir alandır ve müzakere, kolektif özyönetim ve siyaset gibi erdemli yurttaşların faaliyet gösterdiği alandır. Öte yandan özel alan ise aile, arkadaşlık ve ekonomi gibi daha bireysel alanları ifade eder.

Özel alan Wikipedia'da "Mahrem, kişisel veya özel bölgeler, moda ve kültürel normlar gereği, geleneksel olarak giysilerle örtülmüş insan vücudundaki bir yerdir" şeklinde tanımlanmıştır. Bu bölgeler, toplumun normlarına göre kıyafetlerle örtülü olan ve genellikle kamuya açık yerlerde gizli kalan alanlardır.

Kamusal alan tasnifi ise modern toplum kuramlarında, toplumun ortak yararını belirlemeye ve gerçekleştirmeye yönelik düşünce, söylem ve eylemlerin üretildiği ve geliştirildiği toplumsal etkinlik alanı olarak tanımlanır.

Özel alan ve sosyal alan kavramlarına da değinilmiş. Kişisel alan genellikle aile üyeleri ve arkadaşlar için belirlenen alandır ve 120 santim altındaki mesafelere girildiğinde kişisel alanı ihlal edilmiş kabul edilir. Sosyal alan ise aşina olunan ve tanıdık insanlarla rahat bir ilişki kurmak için gerekli olan alandır.

Kamusal alanın tanımıyla ilgili olarak "kamuya ait, kamu ile ilgili işlerin yapıldığı yer" şeklinde bir açıklama yapılmıştır. Jürgen Habermas ise Alman felsefeci ve sosyolog olarak, kamusal alan kavramıyla tanınır ve iletişimsel eylemin pragmatizmi üzerine çalışmıştır.

Son olarak, kamusal malların neler olduğu konusunda da açıklamalara yer verilmiş. Kamusal mallar genellikle devlet tarafından sağlanan ve herkesin yararlanabileceği hizmetlerdir. Örneğin; güvenlik, adalet, diplomasi gibi hizmetler tam kamusal mallara örnek olarak gösterilebilir.

Eksik ya da eklemek istediğiniz bir şey varsa bana bildirin. Yardımcı olmaktan memnuniyet duyarım.

Geri