AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kamusal alan kavramini ilk olarak ortaya atan isim kimdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kamusal alan kavramını ilk olarak ortaya atan isim kimdir?​

Paradigmatik biçimine Alman felsefeci, sosyolog ve siyaset bilimci Jürgen Habermas’ın “Kamusallığın Yapısal Dönüşümü” (Strukturwandel der Öffentlichkeit, 1962) kitabında kavuşan ‘kamusal alan’, en basite indirgenmiş anlamıyla “toplumsal yaşamımız içinde, kamuoyuna benzer bir şeyin oluşturulabildiği bir alanı” ifade …

Kamusal alan tartışmaları ne zaman başladı?​

Kamusal alan tartışmaları ne zaman başladı?
“Kamusal alan” kavramı özellikle 1990’lı yılların başından itibaren ülkemizde akademik çalışmalara ve 2000’li yıllarla birlikte çeşitli sosyo-politik tartışmalara ve polemiklere konu olmuştur.

Resmi alan nedir?​

Toplumun ortak yararını ortaya çıkarmaya yönelik düşünce, söylem ve eylemlerin üretildiği, gerçekleştirilmiş olduğu toplumsal etkinlik alanlarına işaret eden öğeye kamusal alan denir. Kamusal alan bu şekilde hem fiziksel hem de manevi olarak ile alınabilmektedir.

Kamusal alan modellerinin tasnifi aşağıdakilerden hangisine aittir?​

Kamusal alan modellerinin tasnifi aşağıdakilerden hangisine aittir?
Jürgen Habermas’m 1962 yılında yayımlanan kitabı Kamusallığm Yapısal Dönüşümü ile gündeme gelen kamu/özel, kamusal alan/özel alan ayrımı sonra birçok çevre tarafından tartışılmış ve yeni görüşler çerçevesinde yeni kamusal alan tanımları ve modelleri ortaya çıkmıştır.
Kamusal alan ne demek TDK?​
TDK kamusal alanı, kamuya ait, kamuya ilgili işlerin yapıldığı yer olarak tanımlıyor.

Habermas iletişimsel eylem kuramı nedir?​

Habermas iletişimsel eylem kuramı nedir?
Habermas’ın iletişimsel eylem kuramı, kültürün üretimi, yeniden üretimi ve dağıtılması süreçlerinin değerlendirilmesi, yorumlanması ve anlaşılmasında etkili bir kuramdır. İletişim aygıtlarının kontrolü kamuoyunun oluşması ve oluşturulmasında en etkili yöntemdir.

Alışveriş merkezi kamusal alan mıdır?​

Tüm alışveriş merkezlerinde ise temel amaç alışveriş ya da vitrin izlemedir. Bunlar dışında (yani mimarinin tanımladığı eylemler dışında) hareketlerde bulunulması uygun değildir. Bu nedenle bir alışveriş merkezi asla gerçek bir kentsel kamusal alan özelliği gösteremez.

Diyalojik demokrasi kavramı kime ait?​

Diyalojik demokrasi kavramı kime ait?
Müzakereci Demokrasi, ya da Diyalojik Demokrasi terim olarak ilk kez Joseph M. Bessette tarafından kullanılan Habermas tarafından geniş kesime tanıtılan Rawls ve Giddens gibi düşünürler tarafından geliştirilen bir liberal demokrasi kuramı ve oydaşmacılığı amaç edinen bir demokrasi anlayışıdır.

Bireysel alan ne demek?​

Kişisel alan; bireyin kendisini rahat hissettiği ve kendisine bir müdahalenin olmadığı ortam diye tanımlanabilir. Bu genel tanımı yapmamın nedeni kişisel alan konusuna iki farklı açıdan da değinmek istemem. Bireylerin kişisel alanlarının olması önemlidir. Çünkü kişiler birey olduğunu unutmamalıdır.

Iletişimde alan ne demek?​

Iletişimde alan ne demek?
Özel alan bedenimizi ve ruhumuzu tanımaya çalıştığımız bölgedir. Bu alan; başka bir kişinin özel alanımıza girmemesi için bütün savunma mekanizmalarımızı ve en ağır silahlarımızı kullandığımız alandır. Özel alan varlığımızı temsil eder. Bu alan, bize zarar vermeyeceğinden emin olduğumuz kişilerin girebileceği alandır.
Modern zamanlardaki kamusal alan düzenlemeleri ya da tasarımları ile din arasındaki ilişki nedir?​
Günümüz toplumları için önerilen genel yaklaşım, artık dinin, salt özel bir olgu olarak ele alınamayacağı ve günümüzde dinlerin kamusal alana girmesi gerektiği yönündedir. Dinin kamusal alana kurucu bir unsur olarak girmesi, kamusal alanın çoğulculuk ve çeşitliliğine katkı olarak yorumlanabilir.

Kamusal ne demek TDK?​

Kamusal ne demek TDK?
Kamuya ait, kamu ile ilgili işlerin yapıldığı yer.

Iletişimsel eylem kuramı nın işlevleri nelerdir?​

Iletişimsel eylem teorisini ortaya koyan kimdir?​

Iletişimsel eylem teorisini ortaya koyan kimdir?
Jürgen Habermas’ın temel tezlerini sunduğu yapıtı İletişimsel Eylem Kuramı’dır. Ancak bu çalışmasından önce de Teori ve Pratik (1963), İdeoloji Olarak Bilim ve Teknik (1968), Bilgi ve Çıkar (1968), Akıl ve Meşruluk (1973)ve Tarihi Materyalizmin Yeniden Yapılanması (1976)gibi başlıklar taşıyan yapıtlar ortaya koymuştur.

Kamusal alanda neler olur?​

Mimarlık camiasında ise “kamusal alan” ve “kamusal mekan” kavramları önemli bir yere sahiptir ve konut gibi özel bazı mekanların dışında kalan, meydanlar sokaklar, parklar, kafeler gibi insanların toplanabileceği, bir araya gelebileceği her yer “kamusal” adı altında anılır.
 
Kamusal alan kavramını ilk olarak ortaya atan isim Jürgen Habermas'tır. Alman felsefeci, sosyolog ve siyaset bilimci olan Habermas, 1962 yılında "Kamusallığın Yapısal Dönüşümü" adlı kitabında bu kavramı detaylı bir şekilde ele almıştır.

Kamusal alan tartışmalarının Türkiye'de özellikle 1990'lı yılların başından itibaren akademik çalışmalara konu olduğunu ve 2000'li yıllarla birlikte sosyo-politik tartışmalara ve polemiklere neden olduğunu belirtmek mümkün.

Resmi alan (kamusal alan), toplumun ortak yararını ortaya çıkarmaya yönelik düşünce, söylem ve eylemlerin gerçekleştirildiği toplumsal etkinlik alanlarını ifade eder. Fiziksel ve manevi olarak kamusal alan, toplumun ortak paydasında buluşabildiği ve fikirlerin özgürce paylaşılabildiği bir alan olarak önem taşır.

Kamusal alan modellerinin tasnifi Jürgen Habermas'ın 1962'de yayımlanan eseri "Kamusallığın Yapısal Dönüşümü" ile gündeme gelmiştir. Bu model, kamu/özel ve kamusal alan/özel alan ayrımını ele almış ve sonrasında birçok düşünür tarafından tartışılarak yeni kamusal alan tanımları ve modelleri ortaya çıkmıştır.

Habermas iletişimsel eylem kuramı, kültürün üretimi, yeniden üretimi ve dağıtılması süreçlerinin değerlendirilmesi, yorumlanması ve anlaşılmasında etkili bir kuramdır. İletişimsel eylem teorisi, iletişim aygıtlarının kontrolünü, kamuoyunun oluşması ve oluşturulmasını etkili bir şekilde ele almaktadır.

Alışveriş merkezleri genellikle alışveriş odaklı mekanlar olduğundan, gerçek bir kentsel kamusal alan özelliği gösteremezler. Temel amaçları alışveriş olan bu mekanlarda diğer kamusal alanlardaki gibi fikir alışverişi, tartışma gibi toplumsal etkinlikler sınırlıdır.

Diyalojik demokrasi kavramı, Müzakereci Demokrasi veya Diyalojik Demokrasi olarak da adlandırılır ve ilk kez Joseph M. Bessette tarafından kullanılmıştır. Bu kavram, liberal demokrasi kuramı içerisinde oydaşmacılığı amaç edinen bir yaklaşımı ifade eder.

Bireysel alan, bireyin kendisini rahat hissettiği ve müdahale olmadığı ortamı temsil eder. Kişisel alanın önemi, bireylerin özgürlüklerini ve kimliklerini korumasına yardımcı olmasıdır.

İletişimde alan, özel alan olarak tanımlanır ve bedenimizi ve ruhumuzu tanımaya çalıştığımız bir bölge olarak ele alınır. Özel alan, sadece güvendiğimiz kişilerin girebileceği ve kişisel varlığımızın temsil edildiği alandır.

Günümüzde dinin kamusal alana girmesi genel olarak çoğulculuk ve çeşitliliğe katkı sağladığı düşünülmektedir. Modern zamanlardaki kamusal alan düzenlemeleri ve din arasındaki ilişki, dinin kamusal alanda varlık göstermesinin toplumda çeşitliliği ve farklılıkları kabul etmeye teşvik edebileceği yönünde yorumlanır.

Kamusal, TDK'ye göre, kamuya ait ve kamu ile ilgili işlerin yapıldığı yeri ifade eder.

İletişimsel eylem teorisini ortaya atan isim Jürgen Habermas'tır. Habermas'ın İletişimsel Eylem Kuramı, kültürün üretimi, yeniden üretimi ve dağıtılmasındaki süreçleri ele alarak iletişimin toplumsal boyutunu anlamaya yönelik temel tezlerini sunar.

Kamusal alanda insanlar bir araya gelerek toplumsal etkinliklerde bulunabilirler. Mimarlık camiasında kamusal alan ve kamusal mekan kavramları önemli bir yer tutar ve insanların bir araya gelebileceği her türlü mekanı kapsar. Meydanlar, sokaklar, parklar gibi alanlar kamusal mekanlar olarak kabul edilebilir.
 
Geri
Üst