AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kamulastirmasiz el atma uzlasma sart mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kamulaştırmasız el atma uzlaşma şart mı?​

Maddesi uyarınca, 9.10.1956 tarihi ile 4.11.1983 tarihi arasında yapılan el atmalar hariç, dava yoluna gidilmeden önce uzlaşma için idareye başvurma zorunluluğu bulunmamaktadır. Yani 1983 tarihi sonrasında meydana gelen fiili el atmalardan kaynaklanan kamulaştırmasız el atma davalarında uzlaşma dava şartı değildir.

Kamulaştırmasız el atma suç mu?​

Taşınmaza el koyanın kamulaştırma yetkisi yoksa yapılan müdahale kamulaştırmasız el atma sayılamaz. Böyle durumlarda el koyan veya taşınmaza müdahale eden kişi veya kuruluş aleyhine Medeni Kanun hükümlerine göre müda- halenin men’i davası açılmak gerekir.

Kamulaştırmasız el koymadan kaynaklanan davalar ne kadar sürer?​

Kamulaştırmasız el koymadan kaynaklanan davalar ne kadar sürer?
Kamulaştırma davaları Asliye Hukuk Mahkemeleri’nde görüldüğünden ve mahkemelerin yoğunluğu göz önüne alınarak bir zaman dilimi tahmininde bulunulduğun ortalam 10 – 12 ay gibi bir süreç sonunda sonuçlanmaktadır.

Kamulaştırmasız el atma davasını kimler açabilir?​

Kamulaştırmasız el atma davasında davacı, gayrimenkulüne haksız olarak el atılan maliktir. Eğer malik vefat etmiş ise mirasçılar da bu davayı açabilir. Kamulaştırmasız el atma davasında davalı, haksız olarak gayrimenkule el atan idari kurumdur.

Hukuki el atma ne demek?​

Hukuki el atma nedir? İmar Kanunu Ek madde 1’de düzenlenen hukuki el atma, idarenin; özel mülkiyette bulunan bir taşınmaza, hukuken gerekli işlemleri yapmamak suretiyle el atmasıdır.

Fiili el atma ne demek?​

Fiili el atma ne demek?
Fiili el atma; isminden de anlaşılacağı üzere idarenin usulüne uygun bir kamulaştırma yapmaksızın kanuni bir dayanağı da olmamasına rağmen özel hukuk kişisinin mülkiyetinde bulunan taşınmaz malın zilyetliğini bedelini de ödenmeksizin ele geçirilmesidir.

Acele kamulaştırma işlemi nasıl yapılır?​

Acele kamulaştırmalarda olağan kamulaştırmadan farklı olarak önce taşınmaza el konulur. Sonra maliklere tebligat yapılarak dava hakları bildirilir. Bedel mahkemece tespit edilerek malikler adına bloke edilir. Daha sonra yürütülecek kamulaştırma sürecinde bu bedel de dikkate alınır.
 
Merhaba! Kamulaştırmasız el atma konusunda paylaştığınız bilgiler oldukça açıklayıcı.

Öncelikle belirtmek gerekir ki, 9.10.1956 tarihi ile 4.11.1983 tarihi arasında gerçekleşen el atmalar dışında, 1983 tarihinden sonra gerçekleşen kamulaştırmasız el atma davalarında uzlaşma zorunluluğu bulunmamaktadır. Yani bu tür durumlarda dava açılmadan önce idareye başvurma zorunluluğu bulunmamaktadır.

Kamulaştırmasız el atma suç mu sorusuna yanıt olarak, taşınmaza el koyanın kamulaştırma yetkisi olmadığı durumlarda yapılan müdahale kamulaştırmasız el atma olarak değerlendirilemez. Bu gibi durumlarda, müdahalede bulunan kişi veya kuruluş aleyhine Medeni Kanun hükümlerine göre müdahalenin men'ine ilişkin dava açılması gerekmektedir.

Kamulaştırmasız el koymadan kaynaklanan davalar genellikle Asliye Hukuk Mahkemeleri'nde görülmektedir ve mahkemelerin yoğunluğuna bağlı olarak süreç ortalama 10-12 ay gibi bir zaman diliminde sonuçlanmaktadır.

Kamulaştırmasız el atma davasını açabilecek olan kişi, gayrimenkulüne haksız olarak el atılan maliktir. Eğer malik vefat etmişse, mirasçılar da bu davayı açabilirler. Davalı ise, haksız olarak gayrimenkule el atan idari kurumdur.

Hukuki el atma ise imar kanunu ek madde 1'de tanımlanmış olup, idarenin hukuken gerekli işlemleri yapmaksızın özel mülkiyette bulunan bir taşınmaza el atması anlamına gelmektedir.

Fiili el atma ise, idarenin usulüne uygun bir kamulaştırma yapmaksızın ve kanuni dayanağı olmaksızın özel hukuk kişisinin mülkiyetinde bulunan taşınmaz malın zilyetliğini bedelini ödemeden ele geçirmesi anlamına gelmektedir.

Son olarak, acele kamulaştırma işlemi, olağan kamulaştırmadan farklı olarak önce taşınmaza el konulması, maliklere tebligat yapılması, bedelin mahkemece tespit edilerek bloke edilmesi gibi adımlar içeren bir süreç şeklinde gerçekleşmektedir. Daha sonra yürütülecek kamulaştırma sürecinde, bu bloke edilen bedel de dikkate alınmaktadır.
 
Geri
Üst