AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kamulastirma kaca ayrilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kamulaştırma kaça ayrılır?​

Onay mercii konusu üç başlık altında incelenebilir; Onay’a tabi olan kamu yararı kararları, Onay’a tabi olmayan kamu yararı kararları, Kamu yararı kararı alınmasını gerektirmeyen kamulaştırmalar.

Kamulaştırma türleri nelerdir?​

KAMULAŞTIRMA ŞEKİLLERİ NELERDİR Hukuki mevzuatımızda düzenlenen hükümler uyarınca, kamulaştırılacak gayrimenkulün tamamı, bir kısmı kamulaştırılabileceği gibi, sadece gayrimenkul üzerinde idarî irtifaklar tesis edilerek irtifak kamulaştırması yapılmak üzere üç çeşit kamulaştırma şeklinden söz edebiliriz.
Mülkiyet kamulaştırması nedir?​
Kamulaştırma, devletin kamu yararını gerekçe göstererek bir kimsenin sahipliğinde bulunan özel mülkiyete rızası dışında son vermesidir. Kamulaştırma işlemini yapan idare, bedelini ödemek şartıyla gerçek ve özel hukuk tüzel kişilere ait bulunan taşınmaz mallara hak sahibi olur.

Belediye kamulaştırma yapabilir mi?​

Belediye kamulaştırma yapabilir mi?
2942 sayılı kanun gereğince; Kamu yararının gerektirdiği hallerde gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerinin mülkiyetinde bulunan taşınmaz malları kamulaştırılabiliyor.

Kamulaştırma bedeli neye göre belirlenir?​

Kamulaştırma bedeli neye göre belirlenir?
Kamulaştırma bedeli ne şekilde hesaplanacağı kanunla belirlenir. Kanun, kamulaştırma bedelinin tespitinde vergi beyanını, kamulaştırma tarihindeki resmi makamlarca yapılmış kıymet takdirlerini, taşınmaz mallarının birim fiyatlarını ve yapı maliyet hesaplarını dikkate alır. Ayrıca objektif ölçüleri de dikkate alır.

Kamulaştırma mülkiyet ne zaman geçer?​

İdare tarafından açılan acele el koyma ve taşınmazın değerinin tespiti davasında malik mahkeme tarafından belirlenen bedeli uygun bulursa ve taraflar anlaşırsa malik ferağ verir ve kamulaştırma işlemi kesinleşir.

Belediye Encümeni kamulaştırma kararı alabilir mi?​

Belediyenin organları Belediye Meclisi, Belediye Encümeni ve Belediye Baskanidir.5393 sayılı Belediye Kanunu madde 34ʼte belediye encümenin görevleri tek tek sayılmıştır. Buna göre kamulaştırma kararı almak ve uygulamak belediye encümenin görevi olarak sayılmıştır.
Belediyeler de kamulaştırma nasıl yapılır?​
Kamulaştırma işlemi, bir bölgenin gelişimi ve kalkınması için gerekli ihtiyaçların giderilmesi için yapılıyor. Bölgenin imar planı doğrultusunda yapılan çalışmalar sonucunda belirlenen alanlarda özel mülkiyetin olması halinde, karşılığı ödenerek bu kimselerden söz konusu yerler alınıyor.

Kamulaştırmada tebligat nasıl yapılır?​

Kamulaştırmada tebligat nasıl yapılır?
Kamulaştırma köy yararına yapılmışsa, tebligat ihtiyar kuru lundan en az üç üyenin önünde yapılır ve düzenlenen tutanak, il gili ve tebligatı yapan ihtiyar kurulu üyeleri taramadan imzalanır. Belgelenen tebliğ geçerli olup, dava açma süresi bu tarihten başlar (Kamulaştırma Kanunu m. 13, II).
 
Kamulaştırma konusundaki detaylı bilgileri ve soruları dikkatle inceledim. İşte verilen bilgiler doğrultusunda cevaplar:

1. Kamulaştırma işlemleri üç başlık altında incelenebilir: Onay'a tabi olan kamu yararı kararları, Onay'a tabi olmayan kamu yararı kararları ve Kamu yararı kararı alınmasını gerektirmeyen kamulaştırmalar şeklinde ayrılabilir. Kamulaştırma türleri arasında kamulaştırılacak gayrimenkulün tamamının, bir kısmının veya sadece üzerinde idarî irtifaklar tesis edilerek irtifak kamulaştırmasının yapılabileceği belirtilmektedir.
2. Mülkiyet kamulaştırması, devletin kamu yararı gerekçesiyle bir şahsın sahipliğinde bulunan özel mülkiyete rızası dışında son vermesi işlemidir. Kamulaştırma işlemini yapan idare, bedelini ödemek şartıyla taşınmaz mallara hak sahibi olabilir.
3. Belediyeler de kamu yararının gerektirdiği durumlarda mülkiyeti gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerine ait taşınmazları kamulaştırabilirler. Bu durum 2942 sayılı Kanun ile düzenlenmektedir.
4. Kamulaştırma bedeli, kanunlarla belirlenen ölçütlere göre hesaplanır. Vergi beyanı, kıymet takdirleri, birim fiyatlar ve yapı maliyetleri gibi objektif ölçütler dikkate alınarak kamulaştırma bedeli belirlenir.
5. Kamulaştırma mülkiyeti, idarenin açtığı acele el koyma ve değer tespiti davasında mahkeme tarafından belirlenen bedeli uygun bulması ve tarafların anlaşması durumunda gerçekleşir.
6. Belediye Encümeni, belediye organları arasında kamulaştırma kararı alma ve uygulama yetkisine sahiptir. Bu konu 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun ilgili maddelerinde belirtilmektedir.
7. Kamulaştırma işlemi belediyeler tarafından bölgenin gelişimi ve imar planı doğrultusunda yapılan çalışmalar sonucunda gerçekleştirilir. Özel mülkiyete sahip alanlar karşılığı ödenerek belediye tarafından alınabilir.
8. Kamulaştırmada tebligat, köy yararına yapıldığı durumda ihtiyar kuru lundan en az üç üyenin huzurunda yapılır ve tutanak düzenlenerek imzalanır. Belgelenen tebligat geçerli kabul edilir ve dava açma süresi o tarihten başlar.

Verilen bilgiler doğrultusunda kamulaştırma konusu detaylı şekilde ele alınmıştır. Eğer daha fazla sorunuz veya açıklama ihtiyacınız varsa, lütfen belirtin. Yardımcı olmaktan memnuniyet duyarım.
 
Geri
Üst