AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Kamu yonetimi yaklasimlari nelerdir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Kamu yönetimi yaklaşımları nelerdir?​

Kamu Yönetiminde Yeni Yaklaşımlar
- Devletin küçültülmesi,
- Müşteri/Vatandaş odaklılık,
- Halkın katılımı ve Denetimi,
- Yönetimde açıklık,
- Ademi Merkeziyetçi Yapılanma,
- İnsan kaynakları Yönetimi,
- Performans Öncelikli Yönetim,
- Yeni Yönetim Yaklaşımları.

Yeni kamu yönetimini oluşturan teoriler nelerdir?​

Yeni kamu yönetimi anlayışı, kamu tercihi teorisi, işlem maliyetleri teorisi ve asil vekil teorisini içine alan yeni kurumsal iktisat yaklaşımı ile işletmeci yaklaşım olarak bilinen “managerialism” akımının birlikteliğine dayanmaktadır (Hood, 1991: 5-6).

Kamu yönetimi yaklaşımları nasıl sınıflandırılabilir?​

Kamu yönetimi yaklaşımları nasıl sınıflandırılabilir?
Ona göre kamu yönetiminde üç bakış açısı vardır. Bunlardan biri “eski kamu yönetimi”, ikincisi “yeni kamu işletimi”, üçüncüsü kendisinin de temsilcisi olduğu “yeni kamu hizmeti”… Sınıflandırılan yaklaşımların tümü, kamu yönetimi alanındaki Amerikan kuramlarından oluşmaktadır.

Geleneksel kamu yönetimi anlayışı nedir?​

Geleneksel kamu yönetiminde yöneticiler, dışsal etkilerden uzak ve etkin bir biçimde kurumsal etkinlikleri sürdürmeye, siyaseten belirlenen hedefleri gerçekleştirmeye, formalite, kural ve normları eksiksiz uygulamaya çalışmaktadır. Yöneticilerin eylem alanı ya da takdir yetkileri oldukça daraltılmıştır.

Yeni yönetim anlayışının temel özellikleri nelerdir?​

Bu sorgulama kapsamında ortaya konan çözüm önerileri ve Yeni Kamu Yönetimi anlayışının temel özellikleri şunlardır:
- Performans değerlendirmesi ve verimliliğin önemsenmesi,
- Kamu hizmeti maliyetlerinin düşürülmesi,
- Serbest Piyasanın ve özelleştirmenin teşvik edilmesi,

Yeni kamu yönetimi anlayışını oluşturan öğeler nelerdir?​

Yeni kamu yönetimi anlayışını oluşturan öğeler nelerdir?
Yeni kamu yönetimi anlayışı; geleneksel kamu yönetiminin geniş ölçekli, hiyerarşik olarak örgütlenmiş bürokrasisini reddetmiş, ademimerkeziyetçilik, yetki devri, rekabet, tercih imkânı, müşteri merkezcilik ve esneklik gibi değerleri gündeme getirmiştir.
Kamu yönetimi bileşenleri nelerdir?​
Çünkü kamu yönetimi; kamu politikalarının oluşturulması, uygulanması, planlanması, örgütlenmesi, yönlendirme, koordinasyon, denetim, sevk ve idare gibi işlem ve faaliyetlerin bir bütünüdür.
Kamu yönetimi Bölümü Nedir?​
Kamu yönetimi öğrencilerin idari, siyasi ve hukuki konularda uygulamalı bilgi edinmesi ve yönetim bilimi alanındaki tarihsel gelişmeleri takip ederek değerlendirme yapabilme becerisini kazanmasını sağlayan lisans programıdır. 4 yıllık bir bölümdür fakat bazı üniversitelerde hazırlıkta bulunmaktadır.

Türk kamu yönetiminin temel özellikleri nelerdir?​

Türk kamu yönetiminin temel özellikleri nelerdir?
a) Kamu yönetiminin kuruluş ve işleyişinde, idarenin bütünlüğü esastır. b) Kamu hizmetlerinin yerine getirilmesinde; sürekli gelişim, katılımcılık, saydamlık, hesap verebilirlik, öngörülebilirlik, yerindelik, beyana güven ile hizmetten yararlananların ihtiyacına ve hizmetlerin sonucuna odaklılık esas alınır.

Yeni kamu yönetimi yaklaşımı nedir?​

Yeni kamu yönetimi anlayışı, klasik kamu yönetimi paradigmasının bir temel unsuru olan kamu yönetiminin siyasal liderliğe karşı sorumlu olmasının yetersizliği ve etkisizliği üzerinde önemle durmakta ve yeni hesap verme yöntemlerine öncelik vermektedir. Bunlardan birisi yönetsel hesap vermedir.

Yeni kamu hizmeti yaklaşımı kime ait?​

Kamu yönetiminde yaşanan dönüşümü açıklamaya çalışan yaklaşımlardan biri de Denhardt ve Denhardt’ın Yeni Kamu Yönetimi Hareketi ve demokrasi teorisinden etkile- nerek, büyük ölçüde Yeni Kamu İşletmeciliği yaklaşımının eleştirisi üzerine inşa ettikleri Yeni Kamu Hizmeti yaklaşımıdır.

Yeni kamu yönetimi anlayışı ilkeleri nelerdir?​

Yeni kamu yönetimi anlayışı ilkeleri nelerdir?

Geleneksel yönetim sistemi nedir?​

GELENEKSEL YÖNETİM ANLAYIŞI Bunlardan birincisi, yönetimin yapısal anlamda Weber’in bürokrasi modeline uygun olarak örgütlenmiş olmasıdır. Bu model gereğince yönetim; tarafsızlık, hizmette verimlilik ve etkinliği sağlamak için kuralcı ve şekilci olup, katı hiyerarşi ve merkeziyetçilik üzerine kuruludur.

Kamu yönetiminin geleneksel ilkeleri nelerdir?​

Yeni kamu yönetimi anlayışı ne oluşturan teoriler nelerdir?​

Yeni kamu yönetimi anlayışı ne oluşturan teoriler nelerdir?
Kamu yönetimi karşılaştırmaları niçin yapılır?​
Karşılaştırmalı kamu yönetimi, çeşitli ülkelerin yönetim bilimleri üzerine çalışan bilim adamlarının, kendi ülkelerinin yönetimini daha iyi anlamak için, başka ülkelerin yönetim düzenleriyle kendi ülkelerinin yönetim düzenlerini arasındaki benzerlik ve farklılıkları araştırırken ortaya çıkmıştır (Emre, 2003: 73).
Kamu yönetimi; hükümet politikasının uygulanması ve aynı zamanda bu uygulamayı inceleyen ve memurları kamu hizmetinde çalışmaya hazırlayan akademik disipline verilen isimdir.

Kamu yönetimi yaklaşımları oldukça çeşitlidir ve sürekli olarak gelişmektedir. Mevcut yaklaşımlar, işleyişe yönelik değişimleri ve etkilerini anlamaya çalışmaktadır. İşte kamu yönetimi yaklaşımlarının detayları:

1. **Geleneksel Kamu Yönetimi Anlayışı**:
- Yöneticilerin eylem alanı daraltılmış ve kurallara sıkı sıkıya bağlıdır.
- Hiyerarşik yapıya ve merkeziyetçi yönetim anlayışına dayanır.

2. **Yeni Kamu Yönetimi**:
- Performans ve verimliliğin öne çıktığı bir yaklaşım.
- Kamusal hizmetlerin maliyetlerinin düşürülmesi ve serbest piyasanın teşvik edilmesi gibi unsurları içerir.
- Ademimerkeziyetçilik, müşteri merkezli hizmet anlayışı gibi özelliklere sahiptir.

3. **Yeni Kamu Hizmeti Yaklaşımı**:
- Yeni kamusal yönetim anlayışının temelini oluşturan ve müşteri odaklı hizmet sunumu üzerine yoğunlaşır.
- Denhardt ve Denhardt tarafından geliştirilen, demokrasi teorisinden etkilenen bir yaklaşımdır.

4. **Managerialism Akımı**:
- İşletmeci yönetim anlayışını benimseyen bir yaklaşım.
- Kamu yönetiminin işletmecilik prensipleriyle yönetilmesi ve performans bazlı değerlendirmenin önemsenmesi üzerine odaklanır.

Kamu yönetimi anlayışları teorilerle de desteklenmektedir. Yeni kamu yönetimi genellikle kamu tercihi teorisi, işlem maliyetleri teorisi ve asil vekil teorisini içeren yeni kurumsal iktisat yaklaşımını temel alır. Bu teoriler, kamu yönetiminin işleyişini farklı açılardan ele almayı ve çeşitli uygulamaları analiz etmeyi amaçlar.

Kamu yönetimi yaklaşımlarının sınıflandırılması ise genellikle eski kamu yönetimi, yeni kamu işletimi ve yeni kamu hizmeti gibi kategorilere ayrılmaktadır. Bu kategoriler, Amerikan kuramlarından etkilenerek oluşturulmuştur ve kamu yönetimi alanında farklı perspektifler sunmaktadır.

Türk kamu yönetiminin temel özellikleri arasında idarenin bütünlüğü, sürekli gelişim, katılımcılık, saydamlık, hesap verebilirlik gibi unsurlar ön plandadır. Bu özellikler, Türkiye'de kamu hizmetlerinin etkin bir şekilde sunulmasını ve halkın memnuniyetini sağlamayı hedefler.

Sonuç olarak, kamu yönetimi alanında farklı yaklaşımlar ve teoriler mevcuttur ve bu yaklaşımlar sürekli olarak gelişmeye devam etmektedir. Bu çeşitlilik, kamu hizmetlerinin daha etkin ve verimli bir şekilde sunulmasını sağlamayı amaçlar.

Geri