AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kamu yonetimi uzerine ilk bilimsel calismayi ele alan kimdir?

Editör

Yeni Üye

Kamu Yönetimi üzerine ilk bilimsel çalışmayı ele alan kimdir?​

Kamu yönetimi disiplinin başlangıcı olarak gösterilen Woodrow Wilson’un 1887 tarihli İdarenin İncelenmesi makalesi ile 1911 tarihli Frederick Winslow Taylor’un Bilimsel Yönetimin İlkeleri isimli çalışması bunun için seçilmiş iki önemli araç olarak görülmüştür.

Kamu yönetimine neden ihtiyaç vardır?​

Kamu yönetimine neden ihtiyaç vardır?
İfade eder. MADDE 4. – Kamu yönetiminin temel amaç ve görevi; halkın hayatını kolaylaştırmak, huzur, güvenlik ve refahını sağlamak, hayat kalitesini geliştirmek, kişilerin hak ve özgürlüklerini kullanmalarının önündeki engelleri kaldırmak ve kanunlarla verilen görev ve hizmetleri yerine getirmektir.

Kamu Yönetimi Bilim mi?​

Yönetimin sanat tarafı da yöneticinin karizmasını sağlayan özelliklerinden faydalanıp insanlara bir işi nasıl yapmaları gerektiğini aktarması olarak düşünülebilir. Sonuç olarak yönetim hem bilim hem de sanattır.

Kamu yönetimi disiplini açısından başlangıç kabul edilen ABD kaynaklı eser nedir?​

Kamu yönetimi disiplini açısından başlangıç kabul edilen ABD kaynaklı eser nedir?
Smith ile birlikte yazdığı The Public Administration Theory Primer isimli kitabında, pek çok Amerikalı yazar ve düşünür gibi, Frederickson da Amerikan kamu yönetimi disiplininin kurucu eseri olarak Woodrow Wilson’un (1887: 197- 222) “İdarenin İncelenmesi” makalesinin esas alındığını belirtmektedir (Frederickson ve …

Kamu yönetimine en yakın disiplinler nelerdir?​

Kamu yönetimine yakın bilim dalları olarak; siyaset bilimi, sosyoloji, idare hukuku, tarih ve işletme yönetimini sayan Eryılmaz (2010: 51-60), çok yönlü toplumsal bir olgu olarak tanımladığı kamu yönetiminin incelenmesi için çeşitli sosyal bilim verilerinden yararlanmanın gerekli olduğuna değinmektedir.

Yönetim ve Organizasyon yönetim nedir?​

Yönetim ve Organizasyon yönetim nedir?
Yönetim ve Organizasyon. İşletme amaçlarına etkili ve verimli bir şekilde ulaşmak üzere planlama, örgütleme, yöneltme, koordinasyon ve denetimin yapılması sürecidir.

Yöneticilik bir meslek midir?​

Yöneticiliğin de kendine özgü akademik düzeyde uzmanlık bilgisi vardır ve bu bilgiler formel bir eğitimle elde edilebilir. Yöneticilikle ilgili en önemli tartışma konusu, yöneticilik konusunda otorite olan bir meslek kuruluşu olup olamayacağıdır. Bilindiği kadarıyla böyle bir mesleki otorite yoktur.

Kamu Yönetimi yüksek lisans yapılır mı?​

Kamu Yönetimi yüksek lisans yapılır mı?
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Yüksek Lisans Programı 2017-2018 Eğitim-Öğretim yılından itibaren öğrenci alımına başlamıştır. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Anabilim Dalı bünyesindeki Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans Programları örgün öğretim olarak yürütülmektedir.

Kamu Yönetimi yüksek lisans dersleri nelerdir?​

Yarıyıl (Güz Dönemi)
- Bürokrasi ve Siyaset.
- Kamu Yönetiminde Yeni Yaklaşımlar.
- Bilimsel Araştırma Yöntem ve Teknikleri.
- Yerel Yönetim Yapıları ve Politikaları
- Karşılaştırmalı Metropoliten Yönetim.
- Kritik ve Analitik Düşünce.
- Kent Estetiği.
- Karşılaştırmalı Siyaset.

Woodrow Wilson, kamu yönetimi disiplininin başlangıcı olarak kabul edilen isimdir. 1887 tarihli "İdarenin İncelenmesi" makalesi, kamu yönetimi üzerine ilk bilimsel çalışma olarak kabul edilir. Bu çalışma, kamu hizmetlerinin verimliliği ve etkinliği üzerine odaklanarak modern kamu yönetimi anlayışının temellerini atmıştır.

Kamu yönetimine ihtiyaç duyulmasının temel nedeni, halkın hayatını kolaylaştırmak, huzur, güvenlik ve refahını sağlamak, hayat kalitesini geliştirmek, kişilerin hak ve özgürlüklerini korumak ve kanunlarla verilen görev ve hizmetleri yerine getirmektir. Kamu yönetimi, toplumun ihtiyaçlarına ve beklentilerine karşılık vererek düzeni sağlar ve kamu kaynaklarını etkin bir şekilde kullanır.

Kamu yönetimi, bir bilim olarak kabul edilir. Yönetim bilimi, insanların ve kaynakların en etkin şekilde kullanılmasını sağlayarak belirli hedeflere ulaşmayı amaçlar. Yönetim hem bilim hem de sanat olarak değerlendirilir; çünkü yönetimde belirli prensiplere dayanan bilimsel yöntemlerin yanı sıra yaratıcılık ve karizma gibi sanatsal unsurlar da önemlidir.

ABD kaynaklı eserler arasında kamu yönetimi disiplini açısından önemli bir yere sahip olan eser, Woodrow Wilson'un "İdarenin İncelenmesi" makalesidir. Bu çalışma, Amerikan kamu yönetimi disiplininin kurucu eseri olarak kabul edilir ve kamu yönetimi üzerine yapılan ilk bilimsel çalışma olarak ön plana çıkar.

Kamu yönetimine en yakın disiplinler arasında siyaset bilimi, sosyoloji, idare hukuku, tarih ve işletme yönetimi bulunmaktadır. Bu disiplinler, kamu yönetiminin incelenmesi ve analiz edilmesi için sağlam bir temel oluşturur ve farklı perspektifler sunar.

Yönetim ve Organizasyon yönetim, işletme amaçlarına etkili ve verimli bir şekilde ulaşmak üzere planlama, örgütleme, yöneltme, koordinasyon ve denetimin yapılması sürecidir. Bu süreç, bir organizasyonun işleyişini düzenler ve başarılı sonuçlar elde etmeyi hedefler.

Yöneticilik, belirli bir uzmanlık bilgisine dayanan bir meslek olarak kabul edilir. Yöneticilik bilgisi, genellikle formel eğitimlerle edinilir ve uzmanlık gerektirir. Ancak, yöneticilik konusunda bir mesleki otorite olup olmadığı konusu hala tartışmalıdır.

Kamu Yönetimi yüksek lisans eğitimi alınabilir. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Yüksek Lisans Programları, öğrencilere kamu yönetimi disiplini üzerine derinlemesine bir eğitim imkanı sunar. Bu programlar genellikle tezli ve tezsiz olmak üzere farklı seçenekler sunar ve öğrencilere kuramsal ve pratik bilgi sağlar.

Kamu Yönetimi yüksek lisans dersleri arasında bürokrasi ve siyaset, kamu yönetiminde yeni yaklaşımlar, bilimsel araştırma yöntemleri, yerel yönetim yapıları ve politikaları gibi konular yer alabilir. Bu dersler, öğrencilere kamu yönetimi disiplini içinde geniş bir perspektif sunarak teorik ve pratik bilgi kazandırır.

Geri