Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Kamu yonetimi uzerinde ilk bilimsel calismayi kim yapti?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Kamu yönetimi üzerinde ilk bilimsel çalışmayı kim yaptı?​

Kamu yönetimi disiplinin başlangıcı olarak gösterilen Woodrow Wilson’un 1887 tarihli İdarenin İncelenmesi makalesi ile 1911 tarihli Frederick Winslow Taylor’un Bilimsel Yönetimin İlkeleri isimli çalışması bunun için seçilmiş iki önemli araç olarak görülmüştür.

Idarenin incelenmesi makalesi kime aittir?​

Woodrow Wilson’ın, Nisan 1887’de Political Science Quarterly dergisinde (1887:197-222) yayınlanan, İdarenin İncelenmesi (The Study of Administration) adlı makalesi, genellikle Kamu Yönetimi disiplinin kuruluş belgesi; yayınlandığı tarih (1887) kuruluş tarihi; yazarı (Wodrrow Wilson) ise kurucusu kabul edilir.

Kameral Bilimler Kürsüsü nerede kuruldu?​

Kameral Bilimler Kürsüsü nerede kuruldu?
Kameral Bilim, Kammer görevlilerinin eğitilmesi amacıyla 16. yüzyılda da 1559’da Tübingen’de kurulan, daha sonra üniversite içerisine alınan “Collegium illustre”, Braunschweig’ta Collegium Carolinum” vd.

Yönetim konusu bilimsel olarak ilk kez ne zaman nasıl ele alınmıştır?​

Yönetim konusu bilimsel olarak ilk kez ne zaman nasıl ele alınmıştır?
1.2. BİLİMSEL YÖNETİM DÖNEMİ 1880 yılında başlayan yönetim hareketi endüstrinin sorunlarının ortaya çıkmasını sağladığı gibi yönetim üzerine düşünen ve uygulayıcıların çalışmalarının yoğunlaşmasına neden olmuştur. “Yönetim bilimsel olarak 1880’li yıllarda başlamıştır.

Kamu yönetimi bölümünün önü açık mı?​

Üniversitede Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi’ni seçmek isteyenlerin önü açık. Ancak kişisel gelişim, bu bölümden mezun olduktan sonra iş sahibi olmak için hayati değerde. Genç nüfusu ve gelişmekte olan bünyesiyle sürekli büyüme vaat eden sosyal yapısı, siyaset bilimini her dönem cazip yapıyor.

Kamu yönetimi ne zaman ortaya çıktı?​

Medeniyetin yükselmeye başlamasıyla ve hükûmet (yönetim) kavramlarının ortaya çıkmasıyla birlikte kendisine tarihte yer bulan kamu yönetimi köklü bir geçmişse sahiptir. Bununla birlikte, modern anlamda kamu yönetimi Avrupa ülkelerinde ve ABD’de 1850’lerden sonra ortaya çıkmaya başlamıştır.

Yönetimin bir bilim olarak gelişmesi hangi yüzyılda nasıl başlamıştır?​

Yönetimin bir bilim olarak gelişmesi hangi yüzyılda nasıl başlamıştır?

Yönetimin bir bilim olarak gelişmesi genellikle 19. yüzyılın sonları ve 20. yüzyılın başlarında başlamıştır. Bu dönemde endüstrileşmenin artmasıyla beraber işletmelerin ve kamu kurumlarının daha etkin ve verimli bir şekilde yönetilmesi gerekliliği ortaya çıkmıştır. Bu doğrultuda, bilimsel yönetim ilkelerinin gelişmesi ve yönetimin bir disiplin haline gelmesi bu döneme rastlar. Özellikle Frederick Winslow Taylor'ın bilimsel yönetim ilkeleri üzerine yaptığı çalışmalar bu sürecin önemli bir parçasıdır. Bu dönemdeki yönetim felsefesi ve uygulamaları, işletmelerde verimliliği artırmak ve yönetim süreçlerini daha sistemli bir şekilde ele almaya yönelik önemli adımların atılmasına olanak sağlamıştır.

Geri